De 10 beste films van 2023 op een rij

Article
woensdag, 03 januari 2024 om 18:00
dungeons dragons honor among thieves st 4 jpg sd high copyright 2022 paramount pictures hasbro dungeons dragons and all related characters are trademarks of hasbro 2022 hasbrof1703865641
In 2023 konden we weer genieten van erg goede speelfilms. XGN rankt vandaag de beste films uit het kalenderjaar 2023.

10. Dungeons and Dragons: Honor Among Thieves

We beginnen de lijst met de film gebaseerd op de gelijknamige pen and paper game. In de film is te zien hoe de dief Edgin samen met een groepje avonturiers een poging doet een grootse overval te plegen. Alles loopt alleen gruwelijk in de soep wanneer blijkt dat de opdrachtgever een dubbel spel speelt.
De cast bevat onder anderen sterren zoals Chris Pine, Michelle Rodriguez en Hugh Grant.
asteroid city st 1 jpg sd high 2022 pop 87 productions llc 1f1688046509

9. Asteroid City

Een kleurrijk avontuur voor menig filmfanaat. Regisseur Wes Anderson weet wederom een film van niveau te leveren in zijn karakteristieke kleurenpatroon en het heeft werkelijk waar een prachtige film opgeleverd.
Asteroid City speelt zich af rond 1955, in een fictief Amerikaans plaatsje in de woestijn. Hier komen leerlingen en hun ouders vanuit het hele land bij elkaar voor een conventie. Het doel hiervan is dat er een competitie in de wetenschap gehouden zal worden.
De film bevat een enorme ensemblecast met onder anderen Tom Hanks, Scarlett Johansson en Bryan Cranston.
john wick 4 st 5 jpg sd highf1699628066

8. John Wick 4

Het vierde deel uit de John Wick franchise bleek wederom een groot succes te zijn.
John Wick 4 is net als eerdere delen een actievolle film waarin je 169 minuten kunt kijken hoe Keanu Reeves zijn leven op het spel zet om zijn vijand Marquis de Gramont te verslaan. Puike bijrollen zijn weggelegd voor Ian McShane, Donnie Yen en anderen.

7. Godzilla Minus One

Godzilla is al jaren een enorm monster dat de witte doeken van Japan en eigenlijk wereldwijd domineert. Vaak zijn deze films (gemaakt vanuit Hollywood) niet bepaald het kijken waard, maar hier wordt verandering in gebracht met Godzilla Minus One.
Met deze Japanse interpretatie van het monsterverhaal weet het team met slechts een budget van 15 miljoen dollar een behoorlijke film neer te zetten die goed werd ontvangen door zowel critici als de neutrale kijker.

6. The Boy and the Heron

The Boy and the Heron is geregisseerd door de geroemde regisseur Hayao Miyazaki en gaat over een jongen die zijn moeder verliest tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog.
De 82-jarige regisseur regisseerde eerder ook al bijvoorbeeld de Oscar innende anime-film Spirited Away in 2001.
De anime biedt veel wijze lessen, voor zowel jong als oud.
maestro bradley cooperf1702631926

5. Maestro

Maestro is een biografische Netflix film over de muzikale legende Leonard Bernstein (Bradley Cooper) en zijn partner Felicia Montealegre Cohn Bernstein (Carey Mulligan).
Het verhaal begint in 1943, toen Bernstein nog de assistent-dirigent was voor het New York Philharmonic, vlak voor zijn debuut als dirigent. Zijn liefdesleven neemt alleen een grote wending wanneer hij voor het eerst zijn ogen laat vallen op de jonge actrice Felicia Montealegre.
Cooper speelt niet alleen de hoofdrol in Maestro, het is ook de tweede film die hij zelf regisseert. Eerder maakte Cooper zijn regiedebuut in 2018 met A Star is Born, met hoofdrollen voor zichzelf en Lady Gaga.
oppenheimer cillian murphyf1689591532

4. Oppenheimer

Toen regisseur Christopher Nolan acteur Cillian Murphy op kon bellen om hem een hoofdrol in zijn komende film te bieden vertelde hij erg blij te zijn. Het duo heeft al meermaals samengewerkt en Nolan vond dat Murphy nu wel een hoofdrol verdiend had.
In de extreem goed ontvangen film volgen we Robert J. Oppenheimer en hoe hij de eerste atoombom creëerde.
Naast hem heeft Christopher Nolan nog veel meer grote namen aan het project verbonden. Zo spelen onder andere Matt Damon, Robert Downey Jr., Emily Blunt, Florence Pugh, Rami Malek en Jack Quaid in Oppenheimer.
2023 06 11 barbie netflix como verf1701169143

3. Barbie

Nog nooit is een film uit het niets zo’n enorm groot en vooral verrassend fenomeen gebleken
In de film krijgt Barbie (gespeeld door Margot Robbie) last van fysieke imperfecties, wat betekent dat er in de echte wereld iemand met haar speelt die ongelukkig is. Het avontuur om dat recht te zetten ontketent een revolutie in Barbieland van de Kens (geleid door Ryan Gosling), die tot dat moment ondergeschikt waren aan de Barbies.
De film bleek een enorme hit te zijn en verdiende het meeste geld van alle films vorig jaar.
spider man across the spider verse st 1 jpg sd high copyright 2021 ctmg inc all rightsf1678797933

2. Spider-Man: Across The Spiderverse

Het origineel van deze sequel bleek een gamechanger wat betreft animatiestijl en gaf de wereld van animatie weer kleur.
In deze film volgen Miles Morales. De jongen, die nu iets volwassener is dan eerder, bestrijdt nog steeds het kwaad als de vervanger van de originele Spider-Man (Peter Parker). In Spider-Man: Across the Spider-Verse is de bad guy de zogeheten The Spot, die eerst begint als een komisch personage en vervolgens een levensgevaarlijke villain blijkt te zijn. Ook is er een andere antagonist in de film, die iets van plan is voor alle versies van Spider-Man.
In Across the Spider-Verse, zoals de naam verklapt, speelt de Multiverse een grote rol. Miles komt veel verschillende Spider-Men tegen uit andere dimensies. Door al die ontmoetingen en gebeurtenissen begint hij te twijfelen aan zijn eigen morele kompas.
schermafbeelding 2023 09 21 om 210402f1697792565

1. Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese heeft het met Killers of the Flower Moon weer eens en voor altijd bewezen het regisseren nog lang niet verleerd te zijn.
Killers of the Flower Moon is een drieënhalf uur durende westernfilm van regisseur Martin Scorsese dus en levert een meesterlijk optreden van Robert De Niro en laat Leonardo DiCaprio schitteren in een film die ons doet denken aan eerdere klassiekers van de regisseur zoals Goodfellas.
Killers of the Flower Moon is een boeiend en meeslepend cinematografisch stukje film met een indrukwekkend verhaal dat diepgaand historisch inzicht biedt.
In deze meeslepende film speelt Leonardo DiCaprio de rol van Ernest Burkhart, een simpele man die naar Oklahoma komt om werk te vinden. Zijn oom William Hale, gespeeld door Robert De Niro die zonder twijfel zijn beste performance van de afgelopen tien jaar geeft, probeert met hem het geld af te pakken van rijke inheemse Amerikanen, kostte wat kost.