De 10 beste E3 momenten aller tijden - Intens genieten

  E3 is een leuke tijd voor gamers. De beurs bestaat al meer dan twintig jaar en dat heeft voor spectaculaire momenten gezorgd. Dit zijn de beste E3 momenten aller tijden.

  Het is weer die magistrale tijd van het jaar. De vogels hebben hun eieren gelegd en E3 staat weer voor de deur. Wij trappen de beste E3 momenten aller tijden af met een recente, namelijk de onderstaande.

  10. The Last Guardian opnieuw onthuld (E3 2015)

  In 2015 wist Sony flink indruk te maken tijdens de E3 en de toon van de persconferentie werd vanaf het eerste moment gezet. De persconferentie begon met de onthulling dat The Last Guardian na bijna tien jaar alsnog uit zou komen en dan wel op de PlayStation 4. Jarenlang werd voorspelt dat de game opnieuw onthuld zou worden, maar de aankondiging was nooit daar tot dit ineens gebeurde in 2015.

  De game werd voor het eerst onthuld in 2009 tijdens de E3, maar werd vervolgens niet meer getoond. Gedacht werd dat de game inmiddels misschien wel ten dode opgeschreven was, maar Sony bewees dat het niet zo was. The Last Guardian was terug en zou een jaar later uitkomen.

  Microsoft

  9. Xbox One Backward compatibility (E3 2015)

  Xbox One wist niet echt goed uit de startblokken te komen sinds de lancering in 2013. Fans waren niet blij en veel plannen werden door Microsoft gewijzigd. In 2015 wist Microsoft veel fans voor zich te winnen met door twee woorden: backward compatibility.

  Phil Spencer, directeur van Microsoft Gaming besteeg tijdens E3 het podium en kondigde Backward compatibility aan. Xbox 360 games konden vanaf heden gespeeld worden op je Xbox One. Het publiek werd wild van de aankondiging en dat was te horen dankzij het applaus en gejuich.

  8. Snake in Super Smash Bros Brawl (E3 2006)

  Officieel werd de game niet tijdens de Nintendo E3 2006 persconferentie aangekondigd, maar tijdens de E3 After-Hours persconferentie. Toch is dit met recht één van de beste E3 momenten ooit, want de aankondiging zorgde voor uitbundige reacties van het publiek.

  Voor het eerst in de geschiedenis van Super Smash Bros werd een karakter dat niet van Nintendo was een speelbaar karakter in Super Smash Bros. Het was niemand minder dan Snake uit Metal Gear Solid en zijn aankondiging was legendarisch. Via een missie rapport werd hij uitgenodigd door Nintendo, maar het was niet duidelijk waar hij was. Hij was al lang op in de gevechtsarena verstopt onder een doos en onthulde hemzelf richting Mario en de rest.

  7. Bethesda nadert persconferentie perfectie (E3 2015)

  In 2015 kondigde Bethesda aan dat ze voor het eerst in de geschiedenis een E3 persconferentie gingen houden. Er werd door velen gespeculeerd waarom en iedereen leek te denken dat het kwam door de mogelijke aankondiging van Fallout 4. Natuurlijk kwam deze dan ook en werd gelijk de release bekendgemaakt, namelijk 10 november 2015.

  Dit was alleen niet de enige aankondiging, want het tempo van de persconferentie lag hoog. DOOM werd als eerste aangekondigd met een flinke gameplay demo, gevolgd door Dishonered 2 en The Elder Scrolls Online. Als laatste sloot Fallout 4 de persconferentie af en werd Fallout Shelter ook direct aangekondigd die per direct uitgebracht werd.

  6. SEGA Saturn nu verkrijgbaar (E3 1995)

  Er zijn maar weinig bedrijven die het lef hebben om een game direct na de onthulling uit te brengen. Vaak zijn dit de kleinere titels, maar SEGA besloot in 1995 om het groter aan te pakken. Ze onthulde een nieuwe console, de SEGA Saturn.

  De klap op de vuurpijl was dat de SEGA Saturn direct na de aankondiging verkrijgbaar was in de winkels. Het was een gigantische verrassing voor zowel de consument als winkelketens. Hoewel de SEGA Saturn uiteindelijk geen groot succes was, blijft dit één van de beste E3 momenten ooit.

  5. De verrassing van Portal 2 (E3 2010)

  Het is geen geheim dat Gabe Newell, baas van Valve geen groot fan was van de PlayStation 3. Hij maakte de console geregeld belachelijk en was ook niet te spreken over de manier waarop de console uitgebracht wordt. Dit maakte het moment wat tijdens bij de Sony persconferentie gebeurde alleen maar beter.

  Terwijl Jack Tretton de volgende gast op het podium wil onthalen, werd hij onderbroken door GLaDOS. De robot laat ons weten dat er een belangrijke aankondiging aankomt en dat was dat Portal 2 naar de PlayStation 3 komt. Newell betreedt het podium om de game aan te kondigen en zegt dat de beste ervaring van Portal 2 op de PlayStation 3 is.

  4. De Twilight Princess onthulling (E3 2004)

  Er is een reden dat de Nintendo E3 persconferentie uit 2004 gezien wordt als één van de beste aller tijden. Dit heeft mede te maken met de onthulling van The Legend of Zelda: Twilight Princess die kwam door middel van een ‘we hebben nog één laatste aankondiging’. Het einde van de Nintendo E3 persconferentie was daar en mensen begonnen de zaal al massaal te verlaten.

  Vervolgens startte de trailer en begon de muziek te spelen. We zagen landschappen van een grote, nieuwe wereld en ineens zagen we Link rijdend op Epona door de velden. Het gejuich en gejoel van de zaal was oorverdovend en één van de beste E3 momenten aller tijden was ontstaan. De trailer eindigde en Shigeru Miyamoto besteeg het podium met de Master Sword en Hyrule Shield en werd onthaald met een staande ovatie.

  3. Metroid Prime 4 aangekondigd (E3 2017)

  Nintendo mag dan al een tijdje geen fysieke E3 presentaties meer geven, maar dat neemt niet weg dat het bedrijf niet voor een legendarisch E3 moment kan zorgen. Met een mysterieuze teaser van nog geen minuut werd Metroid Prime 4 aangekondigd.

  Langzaam maar zeker zoomt de camera uit en horen we de iconische Metroid muziek gevolgd door de titel. Nou lijkt dit voor buitenstaanders niet zo’n groot moment, maar de reactievideo's die je op YouTube kan vinden bewijzen je toch echt het tegendeel. Gamers houden van Metroid Prime en het vervolg dat tien jaar na het laatste deel werd aangekondigd, benadrukt dat nog een keer.

  2. Final Fantasy VII Remake onthulling (E3 2015)

  Bijna elke gamer weet wat Final Fantasy VII is, maar voor de enkeling zullen we het nog één keer herhalen. Het is één van de meest invloedrijke spellen uit de jaren 90 en kwam uit in 1997. Fans vragen sindsdien jaar in, jaar uit om een remake en toen deze in 2015 aangekondigd werd tijdens de E3 brak het internet bijna.

  De trailer was mysterieus en niemand leek te weten welke game er getoond werd. Langzaam maar zeker begonnen meer en meer mensen te realiseren wat er te gebeuren stond. Het was de aankondiging van Final Fantasy VII Remake en dat deze aankondiging goed onthaald werd, werd duidelijk toen we het iconische zwaar van Cloud zagen. Het applaus werd alleen maar groter toen één woord het publiek deed juichen en dat woord was Remake.

  Josh Hallett

  1. De dubbele Sony mic-drop (E3 1995 & E3 2013)

  De eerste mic-drop kwam in 1995 tijdens de allereerste E3 nadat SEGA haar persconferentie gegeven had. De SEGA Saturn werd onthuld en per direct uitgebracht voor 399 euro. Sony gaf de beste reactie ooit op deze aankondiging.

  Sony president, Steve Race besteeg het podium en schreef met één woord geschiedenis. Hij kondigde de prijs van de PlayStation aan. “299”, zei hij voordat hij het podium verliet en met enthousiast applaus ontvangen werd.

  De tweede mic-drop vond plaats in 2013 toen de Japanse ontwikkelaar directe concurrent Microsoft de grond in trapte. De prijs van de PlayStation 4 zou honderd euro minder kosten en ook was er een bijdehante reactie op het uitlenen van games. Waar dit bij Microsoft niet mogelijk zou zijn, legde Sony via een video uit hoe het bij de PlayStation 4 zou werken. De 20-seconden durende video laat zien dat je alleen maar de game aan je vrienden hoeft te geven en één van de beste E3 momenten was geboren.

  Dit zijn de beste E3 momenten aller tijden

  Dit zijn de beste E3 momenten ooit, maar helaas zijn er ook een flink aantal slechtste E3 momenten. Als je ook zin hebt in E3, kun je onze speciale E3-pagina in de gaten houden. Hier vind je alles over E3 2018.

  The Legend of Zelda: Twilight Princess

  Verkijgbaar vanaf 8 december 2006

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.