Dakar 18 features - deze dingen moet je weten over de game [gespeeld op gamescom]

Article
vrijdag, 31 augustus 2018 om 9:43
xgn google image
Bigmoon Entertainment komt binnenkort met de officiële eerste Dakar titel, Dakar 18. Om precies te zijn mogen we op 11 september 2018 op hoge snelheid stof doen opwaaien. Wat voor toffe Dakar 18 features we voorgeschoteld krijgen, hebben wij uitgezocht tijdens een gamescomspeelsessie met de game. Het zijn behoorlijk wat toffe dingen die de game ons brengt!

Een Dakar game voor iedere racefanaat

Dakar races spreken een select publiek aan. De races door het zand zijn nou eenmaal een geval apart. Bigmoon Entertainment wilde dit enigszins veranderen en deze eerste officiële Dakar game voor een breed publiek toegankelijk maken. Hoe? Door de nadruk meer op simulatie te leggen, maar wel opties mee te nemen voor mensen die wat minder met simulatie hebben.
Het simulatie gedeelte komt heel sterk terug in de mogelijkheden die je hebt om je auto af te stellen en in het racen zelf. Zo kun je van je koers afwijken en dan is het zaak om naar je bijrijder te luisteren die je navigatietips geeft. Op je scherm zie je bovendien allerlei handige info over komende navigatiepunten, hoe hard je rijdt en hoe ver je nog moet voor je volgende checkpoint.
Voor de Dakar leek probeert Bigmoon Entertainment met deze info ook een aantrekkelijke game neer te zetten. De info staat overzichtelijk op je scherm en wordt ondersteund door de navigator die naast je in de auto zit. Het helpt echt!

Enorme open wereld

Dakar 18 brengt je natuurlijk een heleboel racevertier. Maar dat je dit in een enorme open wereld mag gaan doen, is niet voor iedereen bekend. Dakar is een race die niet een specifieke route aanhoudt van a naar b, maar je een doel geeft waarvan je zelf moet uitzoeken hoe je dat bereikt. Althans, voor een deel. Want een route heb je wel natuurlijk.
De wereld waarin je met je wagen rondscheurt is werkelijk enorm. Je kunt alle kanten op kijken en kilometers ver zien wat eraan zit te komen. Op die manier kun je navigeren (met behulp van een gids en de iconen op je scherm) waar je naartoe moet.
Daarbij maakt het de game een lust voor het oog. Terwijl jij rondscheurt op weg naar je doel, zie je in de verte een konvooi auto’s voorbij komen, maar er is ook gedacht aan flora en fauna. Je ziet konijntjes, vogels en beplanting op sommige plekken.

Jagen op schatten

Naast het racen geeft Dakar 18 je een Treasure Hunt modus. Helaas zijn we hier tijdens onze speelsessie niet mee aan de slag gegaan, maar we hebben ons laten vertellen dat deze modus je vrij rond laat scheuren op zoek naar schatten. Dit zijn volgens Bigmoon easter eggs in de game die op speciale plekken in de game verstopt zitten.
Wat deze easter eggs precies inhouden en of je er ook wat mee vrijspeelt is onbekend, maar ze nodigen spelers in ieder geval wel uit om de kaarten van bijvoorbeeld Bolivia, Peru en Argentinië te ontdekken. Dit kan overigens zowel in singleplayer als in multiplayer.

Een foutje is snel gemaakt

Een Dakar rally is een heel ander kaliber race dan andere races. Je hebt geen asfalt onder je en de wereld bestaat uit een heleboel verschillende typen ondergrond. De ene keer ga je op hoge snelheid over en harde ondergrond, terwijl je de andere keer door het mulle zand scheurt. Regelmatig zul je ook over een duin rijden, terwijl je niet goed in kunt schatten wat er aan de andere kant is.
Een foutje is in de race snel gemaakt. Tijdens onze speelsessie scheurden we door het mulle zand en verloren we heel snel de controle over ons voertuig. Een andere keer reden we over een duin zonder na te denken dat er aan de andere kant ook wel eens mul zand kon zijn. Het gevolg was dat onze auto kapot ging bij de landing en dat de race voorbij was voordat hij eigenlijk startte.
Dakar 18 geeft ons op die manier een realistische ervaring waarbij je goed moet incalculeren wat je gaat doen. Maak je een fout, dan kan je dat duur komen te staan. Gelukkig zijn er ook opties in de game voor nieuwkomers, waarbij routes eerst geleerd kunnen worden en er niet direct gevolgen voor de competities zijn. Er zitten oefeningen in de game die gebaseerd zijn op echte trainingen die de basis van Dakar uitleggen.

Je voertuig repareren kost ‘geld’

Als je dan competitief aan het racen slaat en toch je voertuig in de prak rijdt, iets dat meer dan eens zal gebeuren in de game, dan kost je dat geld. De game werkt niet met echt geld, maar met Dakar points, een in-game valuta. Deze kun je verdienen door simpelweg te racen en taken te volbrengen.
Een van die taken is bijvoorbeeld het helpen van andere gecrashte racers. Je kunt deze bijvoorbeeld op sleeptouw nemen, zodat ze toch verder kunnen komen in het parcours. De punten die je hiermee verdient komen in je Dakar portemonnee en zorgen ervoor dat je onderweg reparaties aan je auto of motor kunt uitvoeren. In het menu kun je de status van je voertuig zien en er dus achter komen of je op het punt staat om een as te breken of door je vering dreigt te gaan. Handig!

Dakar 18 features beloven een realistische, maar meer toegankelijke game

Bigmoon Entertainment heeft in Dakar 18 een heleboel elementen aangebracht die vooral voor de doorgewinterde Dakar fan aantrekkelijk zijn. Hoewel de game nog steeds een simulatie zal zijn van het echte werk, oogt alles geweldig. Dit is mede te danken aan de enorme open wereld en alle kleine (en grote) details die de ontwikkelaar erin aangebracht heeft.
Voor de nieuwkomer in de sport belooft de game een aantal opties om het rally rijden toegankelijk te maken, zoals de vele trainingen die in de game zitten. Daarbij bevat de game wat opties voor deze mensen die het simulatiegedeelte een klein beetje onderdrukken en het raceplezier wat te verhogen. Zo is het mogelijk om de schade wat te beperken tijdens het (offline) racen.
Dakar 18 komt op 11 september naar de PlayStation 4, Xbox One en pc.

Populair Nieuws