Consoles verliezen van smartphones en tablets voor kinderen

Article
woensdag, 28 mei 2014 om 13:23
xgn google image
Ken je ze nog, de gameboys van vroeger? Handheld was toen helemaal in. In de jaren daarna won de console steeds meer terrein, maar nu gaat de voorkeur juist weer terug naar draagbare videogameplatformen. Daarbij winnen de smartphones en tablets het van de PS Vita en 3DS.
SuperAwesome, een in Londen gezeteld advertentie- en marketingbedrijf, heeft eens uitgezocht hoe het nu werkelijk zit met kinderen, smartphones en tablets. Wat blijkt? Het aantal kinderen dat niet langer op een console, maar juist op een smartphone of tablet games speelt, is explosief toegenomen.

De cijfers

Vijf jaar geleden speelde slechts 11% games op een smartphone of tablet, tegenwoordig is dat 46%. Veel kinderen vinden een iPad een leuker stuk speelgoed dan een Nintendo DS (24% tegenover 6%). De DS heeft ernstige verliezen in populariteit geleden, want een aantal jaar terug noemde een kwart van alle kinderen de console nog als favoriet gameplatform.

Ook de tv begint het af te leggen tegen de smartphone of tablet. In 2009 keek 94% van de kinderen nog dagelijks tv, terwijl dat nu 84% is. Nog steeds overduidelijk de meerderheid, maar er is wel degelijk een daling waar te nemen. De verwachting is dat de console en de televisie in de toekomst enkel nog een kleine groep kinderen zullen bezighouden.

Populariteit smartphones en tablets

De populariteit van de smartphone en tablet is niet uit de lucht komen vallen. Er wordt flink reclame gemaakt voor deze producten. Vier jaar geleden wilde nog 2% van de kinderen uit het onderzoek van SuperAwesome er een, in 2013 was dat maar liefs 23%.
Die vertienvoudiging laat zich ook verklaren door de omgeving van kinderen. Ze zien nagenoeg elke volwassene met een tablet of een smartphone rondlopen en aangezien kinderen het gedrag van volwassenen kopiëren, is het niet heel bijzonder dat ze massaal aan die moderne apparaten willen.

Naast de uitgebreide marketing voor deze apparaten bieden ze ook gewoonweg voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een DS. Ze zijn net zo draagbaar, maar hebben heel wat extra toeters en bellen. Interactie met andere klasgenootjes is ook een stuk eenvoudiger met een smartphone dan met een DS, vooral op afstand.
Special

Meer voordelen

Ouders vinden het fijn dat ze kun kinderen kunnen bereiken wanneer die bij een vriendje spelen of nog even op het schoolplein blijven hangen. Ook scholen plukken de vruchten van de interactieve mogelijkheden van de nieuwe hardware. Vooral met stof- en waterdichte eigenschappen zijn toestellen als de nieuwe Sony Xperia Z2 steeds geschikter voor kinderen.

Deze ontwikkeling kent echter ook een keerzijde. Hoewel kinderen al vroeg heel wegwijs in de digitale wereld zijn, hebben ze minder tijd voor elkaar. Maar liefst 62% van de kinderen ziet zijn leeftijdsgenootje minder vaak dan in 2009 nog het geval was. Smartphones en tablets veroorzaken in wezen dus een soort ontkoppeling met het echte leven. Wat de weerslag daarvan op de sociale ontwikkeling van het kind is, is vooralsnog een onbekend gegeven.

Toedeloe, consoles

Hoe het ook zij met de ontwikkeling van kinderen, duidelijk is in ieder geval dat de klassieke handheld op zijn retour is. Voor de game-industrie is dat niet zozeer een aderlating, aangezien de smartphone en tablet een ideale afzetmarkt vormen voor app-ontwikkelaars. De grote verliezers in dezen zijn Sony en Nintendo. Zij verkopen niet alleen de software, maar ook de hardware. Een harde klap, maar ze krabbelen zonder twijfel wel weer overeind.

Populair Nieuws