Nintendo doet niet altijd wat in de rest van de industrie gebruikelijk is. Soms hoor je daar klachten over, maar niet zelden werkt het juist in het voordeel van Nintendo. Maar er is één vlak waarop de Switch 2 daadwerkelijk wat meer de concurrentie zou mogen na-apen.
Nintendo zit qua hardware in een eigen wereldje. Daardoor loopt het bedrijf qua kracht achter op bijvoorbeeld Xbox en PlayStation, maar zoals de beide concurrenten ook vaak aangeven: dat is niet per se een probleem. Het helpt Nintendo opvallen en bovendien komt het bedrijf met ideeën waar de hele industrie wat aan heeft. (Zie ook: de enorm gegroeide populariteit van handheld gaming).
Maar dat wil niet zeggen dat afwijken van de trend altijd de beste zet is. Iedereen heeft wel een frustratie met Nintendo, of het nu gaat om het gebrek aan in-game opties, of een te saai console-menu. Maar er is één feature in het bijzonder waar de Switch echt bizar ver mee achterloopt: voice chat.
Voice chat is op de Switch namelijk bijna zo omslachtig als het maar kan. Op PlayStation en Xbox is het ingebakken in de console. Ga je een game spelen waarin voice chat ondersteund is, dan geef je aan dat je er gebruik van wil maken en alles wordt geregeld. Je microfoon is ingebouwd en de console regelt dat je zowel de game-audio als de stemmen van je medespelers kan horen.
Maar Nintendo moet het zo nodig anders doen. Er is een officiële voice chat, maar daarvoor moet je de Switch Online-app gebruiken op een smart device. En dat is niet om het even op te starten waarna de boel gewoon op de Switch werkt: alle voice chat audio gaat via je telefoon of tablet, waardoor je bijvoorbeeld ook niet makkelijk een koptelefoon kan gebruiken om zowel de game als je voice chat te horen.
Belangrijk om te vermelden is dat dat tot op zekere hoogte noodzakelijk is: de Switch heeft geen ingebouwde microfoon. Maar even belangrijk om te melden is dat Nintendo's officiële voice chat dus geen millimeter handiger is dan een externe app zoals Discord. Het komt nauwelijks boven het gebruiksgemak van ouderwets bellen uit.
Er zijn redenen te bedenken waarom voice chat op Switch iets anders werkt dan op andere consoles. Nintendo richt zich vaak op een wat jonger publiek en dan wil je niet per se dat het te makkelijk is om online iemand tegen het lijf te lopen die je de huid vol scheldt, of andere ongepaste dingen roept. Maar zoals de CEO van Take-Two laatst al zei: Nintendo is geen platform (meer) dat alleen voor kinderen is.
Je kunt Doom spelen op de Switch en verschillende GTA-games. Uiteindelijk moet Call of Duty ook weer zijn weg vinden naar Nintendo. Je kunt voice chat wel omslachtig maken om de kinderen te beschermen (of ouders het idee van controle te geven), maar daar hoeven je volwassen gebruikers nog geen last van te hebben.
We zullen niet beweren dat andere consoles de perfecte vorm van voice chat hebben, maar het is wel makkelijk in het gebruik. Tegenwoordig kun je op zowel Xbox als PlayStation ook nog Discord-calls gebruiken, zodat je je gebruikelijke gaming-chats op je console kunt gebruiken en dan toch de game audio en de call uit dezelfde speakers of headset laat komen.
Dat is letterlijk alles wat Nintendo hoeft te doen om voice chat gebruiksvriendelijk te maken. Die Discord-integratie hoeft niet per se, maar één of andere optie om game-audio en het gesprek uit hetzelfde apparaat te laten komen zou niet ter discussie moeten staan.
Elke andere consolemaker heeft een manier gevonden om voice chat op die manier te regelen. En ja, Nintendo wijkt graag af en soms pakt dat positief uit. Maar opvallen binnen de industrie hoeft niet ten koste te gaan van gebruiksgemak. In dit geval geldt toch 'beter goed gejat dan slecht bedacht'.