Column: Liever meer Thor dan Avengers

Article
maandag, 04 november 2013 om 18:00
xgn google image
Het maakt niet uit wat hij aan het doen is, Thor ziet er altijd verdomd goed uit. Toch is dat niet zozeer de reden dat ik een groot fan ben van de Thor-films. Van alle Marvel-films zijn de Thors simpelweg de allerbeste.
Als je The Cabin in the Woods hebt gezien, dan weet je dat Thor-acteur Chris Hemsworth heel veelzijdig is. In die horrorfilm speelt hij namelijk zo’n typische jonge knapperd, die vooral van het sporten en niet zozeer van de hersens is. Zijn stem klinkt ook heel anders dan het diepe geluid wat hij maakt als de blonde half-god. Als je niet overtuigd bent, kijk dan vooral het onderstaande filmpje, dan zie je dat Thor spelen lang niet voor iedereen is weggelegd.
Ik gaf net al aan dat Hemsworth er geweldig als Thor uitziet, maar hij is niet alleen. De mooie actrice Natalie Portman vertolkt de rol van Jane Foster. In deze film is ze zelfs ziek en met zwarte lenzen in nog steeds een plaatje. Sowieso is Asgard, waar Thor woont, een plek die heel erg mooi is opgebouwd. Als je bij de credits toch aan het wachten bent op de after-credits en de post-after-credits (vooral die laatste zorgde ervoor dat ik toch best geëmotioneerd de zaal verliet), kijk dan eens wat een gigantisch blok aan namen er onder CGI voorbij komt rollen. Het is werkelijk onvoorstelbaar hoeveel moeite het moet hebben gekost om Asgard (maar ook andere werelden die in de film voorkomen) op de computer te maken. Dat komt in andere Marvel-films ook voor, maar daarin zie je niet zo'n enorme wereld als Asgard voorbij komen met zijn regenboogpaden en geweldige kostuumontwerpen. Immers spelen zowel Spider-Man, Iron Man als Captain America zich af in onze eigen wereld, waardoor minder ruime voor fantasierijke creaties is.
Er zit ook zoveel emotie in de Thor-films. Ik wil niets verklappen over de tweede film, maar er zijn best heftige dingen die gebeuren en een enorme nasleep hebben. En dan is er natuurlijk de liefde tussen Thor en Jane, die zo onmogelijk is omdat ze allebei op anderen werelden leven. Het is allemaal emotie die mooi wordt gebalanceerd met actie en humoristische momentjes - vooral dankzij de grappige en optimistische Darcy Lewis (Kat Dennings). Ik weet niet zo goed of ik nu de eerste of de tweede Thor-film het beste vind, maar ze staan hoe dan ook op nummer 1 en 2 als het gaat om mijn favoriete Marvel-films.

Veel mensen zullen daar eerder Iron Man hebben staan, maar ik vond de tweede Iron Man ronduit slecht en de eerste en de derde waren wel heel tof. Toch heeft Iron Man op mij weinig aantrekkingskracht, omdat hij zo ontzettend arrogant is. Bovendien vind ik dat er in de Iron Man-films op een wat ouderwetse manier wordt omgesprongen met de vrouwen in de film. Verder niets dan lof over die eerste en die derde Iron man-film hoor, want Robert Downey Jr. doet het fantastisch en er zitten heel veel grappige momenten in.
Andere Marvel-fans zijn vooral into The Avengers. Mijn liefde voor Thor maakt het voor mij lastig om te genieten van die prent. Ik wilde vooral Thor in actie zien en hij kreeg voor mijn gevoel de allerminste aandacht van alle superhelden. Wellicht omdat hij zijn spotlight moest delen met zijn broer? Ik weet dat het onder Marvel-fans nogal wordt gezien als blasfemie, maar ik vind The Avengers een ontzettend overgewaardeerde film. Er zit weinig verhaal en emotie in, want het is: ‘Iedereen bij elkaar? Gaan!’ Ik vind dat Whedon niet goed genoeg zijn best heeft gedaan de film - naast het enorme gevecht - interessant te maken door er zijpaden aan toe te voegen. Bovendien ben ik ook niet een groot fan van actiefilms, waardoor ik die lange gevechtsscène aan het einde sowieso minder kon waarderen dan de meeste filmfans. Zijverhaaltjes maken zulk films vaak een stuk rijker is mijn opinie.

Ik zal waarschijnlijk heel erg lang moeten wachten tot er weer een nieuwe Thor-film komt, dus zal ik waarschijnlijk toch weer hyped in the bioscoop zitten voor The Avengers: Age of Ultron in 2015. Al is het alleen maar om een glimpje op te vangen van Thor.

Populair Nieuws