Column: LEGO moet meer doen met Star Wars-games

Article
zondag, 22 september 2024 om 10:00
De samenwerking tussen LEGO en Star Wars viert dit jaar zijn 25ste verjaardag. In die jaren is uit veel uithoeken van het Star Wars-universum inspiratie gehaald voor LEGO-sets. Het valt alleen erg op dat er maar weinig wordt gedaan met de games.
Zelfs na 25 jaar zijn nog niet alle schepen uit de Star Wars-films omgetoverd tot een LEGO-set. Dat is soms omdat een schip lastig te maken is met de bekende bouwsteentjes. Maar de populariteit van een film is ook van belang. Als je de releases van LEGO lang genoeg in de gaten houdt, valt het op dat vooral de originele trilogie veel aandacht krijgt.
Dat zijn ook de Star Wars-films met de meest stabiele populariteit, dus natuurlijk ligt er vaker een X-Wing in de winkel dan een N-1 Starfighter. Van spin-off films en series kun je zelfs nog minder vaak een set verwachten. Rogue One-sets zijn al jaren nergens meer te bekennen en The Mandalorian staat vaak ook op een wat lager pitje als er geen nieuw seizoen is.
Maar met die spin-offs is wel degelijk wat gedaan door LEGO. Bovendien wordt er toch ook af en toe nog naar series gekeken die al tijdje zijn afgelopen. Clone Wars-sets zijn weliswaar iets aan de zeldzame kant, maar ze komen nog voor. Opvallend genoeg valt dat alleen erg tegen bij games.

Populairder dan sommige series

Dat is vreemd te noemen, want hoewel de games het qua populariteit niet halen bij de originele trilogie, staan ze nog vrij hoog in de lijst van Star Wars-media met een groot publiek. Zeker games met realistische graphics, zoals Jedi Survivor en Outlaws, trekken vaak meer bekijks dan animatieseries, laat staan comics en boeken.
Maar van Star Wars Jedi: Fallen Order is precies één LEGO-set verschenen, een bouwbare BD-1. Dat is een mooie set, maar waar is bijvoorbeeld de Stinger Mantis? Als bonusfiguurtje bij een andere set is er nu een LEGO Cal Kestis, maar is er echt geen markt voor minifiguurtjes van Cere, Greez, Merrin en Eno Cordova?
Hetzelfde geldt voor Star Wars Outlaws. Dat wordt niet onthaald als een perfecte game, maar genoeg mensen genieten ervan dat je verwacht dat er zo vlak na de release een markt is voor een LEGO Trailblazer of een bouwbare Nix. Maar er is geen enkele Outlaws-set te bekennen.

Door de hele geschiedenis zeldzaam

Het is trouwens niet zo dat deze trend van het grotendeels negeren van de games nieuw is. In de 25 jaar dat LEGO Star Wars bestaat zijn er bijzonder weinig game-set verschenen. Behalve de eerder genoemde BD-1 kunnen we alleen de Rogue Shadow uit The Force Unleashed en een Fury-class Interceptor uit The Old Republic bedenken.
Dat doet haast vermoeden dat er één of ander obstakel is. Misschien is het moeilijker om de rechten voor een game-set te regelen, aangezien je niet alleen te maken hebt met Lucasfilm, maar ook met de ontwikkelaar van die game. Maar veel verder dan dat komen we niet wat verklaringen betreft.

Veel tijd mee doorgebracht

Intussen zijn er wel allerlei sets gebaseerd op super obscure momenten uit de films. Wist jij dat Anakin een groene Jedi Interceptor gebruikt nadat hij zijn gele crasht in Revenge of the Sith? Je kunt het in een handjevol shots zien. En hoeveel mensen zouden zonder LEGO hebben geweten dat de AT-ST op Hoth er anders uitziet dan die op Endor?
Het is niet dat we het fans misgunnen dat die sets bestaan. Maar je besteed zoveel tijd aan een game dat Star Wars Outlaws spelers waarschijnlijk nu al meer voelen bij het zien van de Trailblazer dan bij het zien van die groene Interceptor uit Revenge of the Sith. Wat dat betreft moet het toch lucratief zijn voor LEGO om eens te kijken wat er in gaming-land gebeurt met Star Wars?