Column: Klachten over Yasuke in Assassin's Creed Shadows zijn onterecht

Article
dinsdag, 09 juli 2024 om 21:00
assassins creed shadows key screenshot 4
Een ontevreden groep is een enquête begonnen tegen Yasuke in Assassin’s Creed Shadows. Volgens Ralph is de keuze van Ubisoft alleen helemaal niet ‘respectloos’.
Een paar jaar geleden liet Ubisoft eindelijk weten een langverwachte wens te laten uitbrengen. Toen werd namelijk duidelijk dat Assassin’s Creed Codename Red in de maak is, een nieuw deel in de reeks die zich afspeelt in Feodaal Japan, aan het einde van de 16de eeuw.
Eerder dit jaar werd de game echt uit de doeken gedaan. Niet alleen met een nieuwe naam - Assassin’s Creed Shadows - maar ook met de onthulling van de twee protagonisten: Yasuke en Naoe. Daar zijn alleen niet alle spelers zo blij mee.
Twee weken geleden is er een petitie gestart op Change.org door Shimizu Toru. Hij en de mensen die de petitie hebben getekend - momenteel staat de teller op ruim 75.000 - roepen Ubisoft op om de game per direct te annuleren en ‘respect te tonen voor de Japanse geschiedenis en cultuur’. Volgens de organisator zou de ontwikkelaar zich zelfs schuldig maken aan ‘Aziatische racisme’ en is de game niet historisch accuraat.

Overdreven kritiek op Yasuke

Laat ik voorop stellen dat iedereen een mening mag hebben. Natuurlijk mag je vinden dat Ubisoft een Aziatische samoerai had gebruikt in Assassin’s Creed Shadows, in plaats van een personage met een Afrikaanse afkomst.
Maar sommige ‘fans’ gaan te ver in het bekritiseren van Ubisoft en de keuze voor Yasuke. Laten we ten eerste de historische accuraatheid bespreken. Volgens de petitie is de game niet accuraat, omdat Yasuke nooit een samoerai zou zijn geweest. Het klopt dat daar geen bewijs voor is. Er is namelijk heel weinig te vinden over de man achter de mythe.
Het enige dat we van Yasuke weten, is dat hij naar Japan kwam als een dienaar voor een missionaris en dat hij vervolgens op audiëntie kwam bij Oda Nobunaga, op dat moment de machtigste man van Japan. Nobunaga was zo onder de indruk van de Afrikaanse reus, dat hij Yasuke in dienst nam als retainer en hem een zwaard gaf.
Hoewel hij nooit werd aangeduid als samoerai, werden soldaten die in dienst waren als bewapende retainer voor de daimyo - de rang van Oda Nobunaga - gezien als samoerai in de Sengoku Periode. En laat dat nu precies de rol zijn van Yasuke. De petitie haalt Williams Adams aan, de eerste samoerai van Europese afkomst, maar hij kreeg die rang tijdens de Edo Periode, toen de rol en de titel van samoerai sterk veranderde.
Daarnaast is historische accuraatheid nooit iets geweest waar de Assassin’s Creed-reeks in uitblinkt. In de games zijn er talloze dingen voorbij gekomen die ongeloofwaardiger zijn en bovendien nooit zijn beschreven in historische teksten. Om Assassin’s Creed Shadows nu ineens om die reden te annuleren, is daarom extreem overdreven.

assassins creed shadows key screenshot 2

Wie is er racistisch?

Daarnaast zou volgens de petitie het gebruik van Yasuke racistisch zijn tegenover Aziaten. Al sinds de aankondiging wordt door sommige ‘fans’ aangehaald dat Ubisoft racistisch bezig is tegenover Japanners, omdat er eindelijk een game zich afspeelt in Feodaal Japan, maar dat er dan geen Japanse samoerai is.
Ten eerste hebben spelers de keuze om met Naoe, een Japanse shinobi te spelen, en ten tweede zijn er de laatste jaren juist opvallend veel games uitgekomen die zich afspelen in Japan. In Ghost of Tsushima, Sekiro: Shadows Die Twice en Rise of the Ronin kan je allemaal de droom beleven om met een Japanse samoerai te vechten.
Daarnaast zijn er ook Japanse studio’s geweest die games hebben gemaakt met samoerai in de hoofdrol met een andere afkomst. Is Team Ninja racistisch omdat je in Nioh speelt met een Ierse samoerai? Waarom wordt Ubisoft aan een andere standaard gehouden dan Japanse studio’s?
En dan is er ook nog de populariteit van Yasuke in Japan. Assassin’s Creed Shadows is zeker niet de eerste vorm van media waarin het personage verschijnt. Er zijn boeken, manga, toneelstukken en films gemaakt over Yasuke. Sterker nog, in het eerder benoemde Nioh is er ook een rol voor de Afrikaanse samoerai. Als een bepaalde groep mensen echt wil klagen, moeten ze misschien eerst even wat beter hun research doen.

Populair Nieuws

Laatste Reacties