Column: Deze LEGO Star Wars set klinkt fantastisch, maar ook bloedlink

Article
maandag, 16 december 2024 om 20:00

Er is mogelijk een LEGO-set op komst waar Star Wars-fans van gaan watertanden. Een nieuwe Death Star-set is misschien wel de grootste set ooit. Maar dat brengt ook een groot risico met zich mee.

LEGO-fans weten dat ze soms keuzes moeten maken. Als je elke set koopt die je een beetje interesseert, loopt de bankrekening snel leeg. Naarmate je ouder wordt en misschien wat minder snel tevreden bent met kleinere sets, wordt dat alleen maar erger. Gelukkig heeft LEGO ook door dat niet iedereen alles kan betalen.

Je ziet bijvoorbeeld af en toe dat er twee verschillende sets zijn die hetzelfde uitbeelden, één in het groot en één in het klein. Bovendien zijn die sets met hele hoge prijzen waar mensen het vaak over hebben, eigenlijk best zeldzaam. Sets van meer dan 200 euro zijn een stuk zeldzamer dan sets daaronder en boven de 500 euro vliegen de sets je al helemaal niet om de oren.

De mooiste Star Wars-set ooit?

Maar in 2025 zou LEGO met een Death Star-set een stap zetten die tot dusver ongehoord is. Hij zou namelijk 999,99 euro kosten. Als dat waar is, belooft het een heel mooie set te worden.

Want hoewel de Death Star eerder meermaals tot LEGO-set is omgetoverd, was het altijd met compromissen. De laatste paar keer dat er een set was van het ruimtestation, had het bijvoorbeeld helemaal geen buitenmuur. In plaats daarvan richtte LEGO zich op het interieur. Versies met buitenkant, hadden dan weer geen binnenkant. Maar die sets waren in verhouding goedkoop.

Ze kwamen nooit boven de 500 uit en zelfs als je inflatie meeneemt, hoeft het niet veel duurder. Als je ze vergelijkt met moderne sets van een vergelijkbare grootte (een kleine 4000 steentjes) hoeven ze nu echt niet veel duurder te zijn. Van een set die de hoogste prijs voor een LEGO-set ooit krijgt, mag je dus nogal wat verwachten.

Mogelijk hebben we het over een stuk of 8000 steentjes, waarmee je heel wat meer detail vast moet kunnen leggen dan in die eerdere sets. Krijgen ze een volledig interieur én muren? Wordt het hele interne gedeelte van de superlaser nagebouwd? De tijd zal het leren, maar er is zeker potentie voor iets spectaculairs.

Het LEGO-hek van de dam?

Maar hoe veelbelovend de prijs van de mogelijke nieuwe Death Star ook is, hij is vooral zorgwekkend. Want stel de prijs is voor de Death Star gerechtvaardigd en de set wordt ongeveer het succes dat LEGO mag verwachten met die prijs, is het hek dan niet van de dam?

We zullen niet voorspellen dat er een jaar later ineens nog een set van 1000 euro in de winkel ligt, maar de lat voor wanneer een LEGO-set echt duur is, komt ineens een stuk hoger te liggen. Nu zeg je van 500 tot 600 euro nog “ja, het is duur, maar het is niet Millennium Falcon-duur". Straks zeg je misschien van 700 tot 800 ineens “het zit nog ruim onder de Death Star”.

Dan hebben we het nog niet over de mogelijkheid dat er sets komen die over de 1000 heen gaan. Als een Death Star van 1000 succesvol is, is een nog groter aantal steentjes of een andere eigenschap die bijdraagt aan de vermeende waarde van een set het enige dat nog nodig is om een prijs van 1100 te rechtvaardigen.

De dam zal niet direct breken wanneer de Death Star in de winkel ligt. Maar het is te hopen dat zelfs de allergrootste fans goed overwegen of de set het echt waard is voor de prijs die nu rondgaat. Er zijn nu soms al twijfelachtige verhoudingen tussen wat je betaalt en wat je krijgt, maar dat kan nog veel meer scheef gaan liggen.