De
Harry Potter-reboot en het vervolg op
Hogwarts Legacy zijn met elkaar aan het coördineren. Maar is dat eigenlijk wel een goed idee? Het kan de nieuwe serie nogal in de weg gaan zitten.
Van succesvol entertainment wordt tegenwoordig verwacht dat het leidt tot een groot gedeeld universum. Harry Potter heeft dat nog niet echt bereikt: het aantal verhalen in dat universum dat niet draait om Harry Potter zelf is niet bijzonder groot en wat er is, is tot dusver niet altijd even succesvol. Hogwarts Legacy is alleen een grote uitzondering.
Het was in veel landen de bestverkochte game van 2023 en dat succes was voor Warner Bros. een grote reden om te kijken wat er nog meer kon gebeuren met Harry Potter. De boeken omtoveren in een HBO-serie was het antwoord. Op zich een potentieel veelbelovend idee, maar de neiging om een groot gedeeld universum te maken lijkt de serie nu al in de weg te zitten.
Een eigen identiteit
Het is namelijk de bedoeling dat er
bepaalde verhaallijnen uit Hogwarts Legacy 2 terugkomen in de HBO-serie en andersom. Het is geen revolutionair idee: de Star Wars Jedi-games hebben bijvoorbeeld best veel continuïteit met verschillende Disney+-series, voornamelijk Obi-Wan Kenobi. Maar van die projecten is geen van beide een reboot.
De HBO-serie van Harry Potter moet dat wel zijn: elk seizoen vertelt het verhaal van één van dezelfde boeken waar de eerdere filmreeks op gebaseerd was. Maar er zullen overduidelijk verschillen zijn. De cast kan niet hetzelfde zijn en als je dan toch bezig bent, kun je net zo goed helemaal voor een eigen identiteit gaan.
Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een iets andere look voor de schooluniformen, of een nieuw ontwerp voor Zweinstein zelf. Dat soort veranderingen zijn eigenlijk zelfs nodig, want als de serie qua sets en kostuums teveel lijkt op de films, is het net alsof de nieuwe cast van de reboot rondloopt op een Zweinstein dat niet “van hun” is.
Hogwarts Legacy heeft al een universum
Wat heeft dat te maken met Hogwarts Legacy? Heel simpel gezegd: die game zit al in een continuïteit, namelijk die van
de originele films. Aan alles in de game kun je zien dat de Harry Potter die hier een jaar of tweehonderd later naar school gaat, eruitziet als Daniel Radcliffe. Eigenlijk kan een sequel zich dus niet echt met de reboot-serie op HBO bemoeien.
Als de twee verhaallijnen delen, verwacht je dat ze visueel op elkaar lijken. Als je dat wil zijn er maar twee mogelijkheden. Ofwel de serie houdt vast aan hoe de game en de films eruit zagen, wat zou betekenen dat de sier creatief gekortwiekt wordt. De andere optie is dat de Hogwarts Legacy-sequel de designs van de serie overneemt, maar is het dan nog wel de Hogwarts Legacy-sequel die fans verwachten of willen?
De optie bestaat om de twee helemaal hun eigen ding te laten doen wat betreft de look van het kasteel en de personages. Alleen kun je je dan afvragen of de cohesie van het gedeelde Harry Potter-universum niet verloren gaat. Je kunt wel verhaallijnen delen, maar je verschillende onderdelen van het verhaal moeten wel ook gevoelsmatig duidelijk deel zijn van hetzelfde universum.
Misschien geen letterlijke Hogwarts Legacy 2?
Dit alles gaat er natuurlijk vanuit dat Warner Bros. bezig is met een echte
Hogwarts Legacy 2. Maar het zou kunnen dat dat niet echt is wat er gaat gebeuren. Het bedrijf heeft het steeds over een opvolger voor de game, niet een sequel.
Wat dat betreft kan het zijn dat er gewoon nog een Harry Potter-RPG komt en niet zozeer iets dat ook maar iets te maken heeft met Hogwarts Legacy. Dat lijkt het beste geval als er verband moet zijn tussen de serie en de game. Maar dan moet Warner Bros. wel een paar goede keuzes maken en dat lukt daar niet altijd.