Column - Beta's zijn de nieuwe demo's

Article
zaterdag, 26 september 2015 om 14:00
xgn google image
Zestig euro is een behoorlijk bedrag om te besteden, daarom maar even de demo spelen voordat ik het spel koop. Tegenwoordig gaat deze gedachte niet meer op, want demo’s zijn verleden tijd. Toch is er iets voor in de plaats gekomen en dat zijn beta’s, en dan het liefst een closed beta, want dat klinkt net even wat exclusiever.
Wij gaan gezamenlijk even terug de tijd in, waarin gametijdschriften nog de normaalste zaak van de wereld waren en ook daadwerkelijk een recht van bestaan hadden. Groot voordeel aan deze gametijdschriften was vaak een toegevoegd cd’tje met daarop een x aantal gamedemo’s. Erg tof om te hebben, want hierdoor kon je even lekker wat games uitproberen die je anders nooit zou spelen.
Call of Duty Black Ops III beta

De invloed van het internet op behoefte van gamers

Maar ook wat korter terug in de tijd, in de periode van PlayStation 3 en Xbox 360 zaten de PlayStation Store en Xbox Marketplace bomvol demo’s. Wat is er toch in de tussentijd gebeurd?
Overigens valt dit punt enigszins te nuanceren, want de huidige PlayStation Store en Xbox Marketplace bieden nog steeds demo’s aan voor de PlayStation 4 en Xbox One, maar dat is op zijn minst gezegd schraal te noemen. Nee, de ondergang van demo’s valt vrij makkelijk uit te leggen, en dat komt door een behoefteverandering bij gamers en technologische ontwikkeling.
Tegenwoordig is multiplayer de belangrijkste drijfveer om een game aan te schaffen, terwijl singleplayer enkel nog is weggelegd voor mensen die terugverlangen naar een verloren tijd waar internet nog fragiel was en je vrienden in persoon langskwamen om te gamen.
De wereld is veranderd en met een simpele muisklik ben je verbonden met de magische wereld van het internet, waar iedereen een te sterke mening heeft en zich verstopt achter een schuilnaam. Een plek waar iedereen verbonden is met het internet, maar ‘altijd online’ wordt gezien als een scheldwoord. Maar dat is weer een hele andere discussie.
Star Wars Battlefront beta

Closed bèta met keys voor iedereen

Beta’s spelen echter wel in op de gedachte van altijd online, want wij willen niet langer een deel van de singleplayer spelen, maar juist de multiplayer waar wij tegen andere mensen spelen, zonder ze te hoeven zien. Daarom maken veel game-ontwikkelaars tegenwoordig van deze beta’s, zowel open- als closed versies.
Denk aan Destiny, Call of Duty Black Ops 3, Rainbow Six Siege en Star Wars Battlefront, om er maar een paar te noemen. Het verschil tussen open en closed bèta’s is enigszins dubieus te noemen, want closed beta’s geven dusdanig veel keys weg, dat het bijna onmogelijk is om geen toegang te krijgen.
Hoe dan ook, het begrip beta wordt momenteel op een andere manier gebruikt, dan waar het begrip voor staat. In principe refereert het begrip beta naar een vroege versie van de game, waardoor fouten in het spel aanwezig zijn, maar dat principe is al lange tijd vervlogen.
Beta’s zitten op dit moment al zodanig goed in elkaar, dat ze enkel een deel van de multiplayer openstellen om gamers lekker te maken voor de volledige game. Fouten zijn tot een miniem weggewerkt, want tegenwoordig krijg je daar alleen maar gezeik mee van gamers, of misschien wel zogenaamde ‘fans’.
Rainbow Six Siege beta

Beta's zijn vroegtijdige multiplayer demo's

Als ontwikkelaar ben je daardoor verplicht om een tijdelijk product af te leveren, dat eigenlijk al af is. Hoe je het ook wendt of keert, gamers lezen voorbij het woord beta en verwachten gewoon een eerste blik op een afgemaakt product. Hierdoor zijn beta’s de vervanging van demo’s geworden, want het is een afgewerkt product dat een deel van de multiplayer toont, een rol die de demo droeg voor de singleplayer. Dus laten wij nu gezamenlijk afspreken dat beta’s beter verwoord kunnen worden als vroegtijdige multiplayer demo’s.