De beste Christopher Lee films - Stuk voor stuk legendarisch

  Sinds gisteren is bekend dat Sir Christopher Lee helaas is overleden. Toch mogen we niet al te betreurd zijn; de man had een goed, lang leven en een fantastische carrière als acteur, waar iedereen in Hollywood jaloers op is. Maar wat waren de beste Christopher Lee films? Wij doen een greep uit zijn goudmijn aan iconische rollen.

  5. The Mummy (1959)

  In het origineel van Boris Karloff uit 1932 was het hoofdpersonage van The Mummy nogal oppervlakkig: alles en iedereen die in de buurt van zijn graf kwam werd uit woede of wraak vermoord. Maar, toen Christopher Lee twintig jaar later de rol vertolkte in een remake, voegde hij er een interessante dimensie aan toe.

  Hij speelde niet de altijd-kwaadaardige mummie, maar juist de rol van een ooit verliefde man (in de vorm van een mummie), die niet wilde dat het graf van zijn geliefde prinses Ananka geschaad werd. Dit zorgde voor een overtuigendere rol dan het origineel, en Lee zette daarmee de toon voor de latere Mummy-films.

  4. James Bond - The Man With The Golden Gun (1974)

  Natuurlijk hoort bij een volledig geslaagde Hollywood-carriere ook een rol in een Bondfilm. Voor Christopher Lee was dat de film The Man With The Golden Gun, en ook deze rol is legendarisch te noemen.

  Hij speelde de slechterik Scaramanga, de duurste huurmoordenaar ter wereld, die met een 'high-tech solar cell' de wereld wil terroriseren. James Bond (destijds gespeeld door Roger Moore) moest hem proberen te stoppen. Daarbij kwam het natuurlijk tot een episch eindgevecht op een prachtig eiland ergens in Thailand.

  3. The Lord of The Rings Trilogie

  In de The Lord of the Rings trilogie zagen we Lee als kwaadaardige tovenaar Saruman, die aan het begin van de films nog aan de kant van het goede leek te staan. Al snel werd duidelijk dat hij samenwerkte met Sauron, het ultieme kwaad, en dat hij vanuit zijn ivoren toren er alles er aan deed om ervoor te zorgen dat het kwaad zou overwinnen.

  Een van de memorabele scènes uit deze trilogie is de scene in Fellowship of The Ring, waarin Gandalf (gespeeld door Sir Ian McKellen) erachter komt dat Saruman zich aan heeft gesloten bij het kwaad. Er volgt een gevecht tussen de twee tovenaars en Gandalf moet het ontzien. Deze strijd komt in allerlei vormen in de trilogie terug.

  2. Star Wars: The Clone Wars en Revenge of the Sith

  Goed, de prequels staan niet bij iedereen bekend als de beste Star Wars films (of de beste Christopher Lee films), maar ze behoren wel tot de bekendste.

  Elke keer als Sir Christopher Lee in beeld is trekt hij de volle aandacht naar zich toe en zet hij een memorabele performance neer. Zo ook in de Star Wars-saga, waarin hij de rol van Count Dooku vertolkte. Zijn rol lijkt een beetje op die in The Lord of the Rings – het is een kwaadaardige Sith die eigenlijk als pion gebruikt wordt door het nog grotere kwaad.

  Count Dooku dient dan ook de Sith als opvolger van Darth Maul. Ook is hij een leerling van Darth Sidious, maar dit was van korte duur; hij werd in Revenge of the Sith door Anakin vermoord, die uiteindelijk dé leerling van Darth Sidious werd, en natuurlijk bekend kwam te staan als Darth Vader in de verdere delen.

  Misschien zien we ooit nog wat meer van het personage van Count Dooku in een Star Wars Anthology film? De rol kan dan uiteraard niet meer vertolkt worden door Lee.

  1. Dracula (1958)

  Hoewel Sir Christopher Lee niet de eerste vertolker was van het Dracula-personage, gaf hij een totaal nieuwe invulling aan de rol, die tot de dag van vandaag nog zo wordt gespeeld. Hij speelde de rol namelijk als charmante en welbespraakte man, en bracht een geheel eigen seksuele tint aan in de rol.

  Het schijnt zelfs zo te zijn dat er geen ‘sexy’ interpretatie te vinden is van Dracula voordat Lee de rol op die manier speelde in 1959. Het is dan ook aan hem te danken dat het personage van Dracula nog steeds een duidelijke link heeft met seksualiteit.

  Christopher Lee heeft in meerder films het personage van Dracula vertolkt, vanaf de jaren '50 tot in de jaren '70.

  Dit is onze lijst met beste Christopher Lee films. Heb jij een andere favoriet? Laat het dan zeker weten in de comments!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.