Call of Cthulhu features - De details achter de game

  In Call of Cthulhu ga je als privé-detective op onderzoek uit om te achterhalen wat er precies is gebeurd met de familie Hawkins. Naast het onderzoeken onderneem je natuurlijk genoeg op het grimmige Darkwater Island. In deze special bespreken we de Call of Cthulhu features die je in de game kunt verwachten eind dit jaar.

  5. Reis af naar Darkwater Island

  Het verhaal van Call of Cthulhu speelt zich af op het mysterieuze Darkwater Island. Jij bent privé-detective Edward Pierce, en je bent op pad gestuurd om een mysterieuze moord op te lossen. De familie Hawkins zou in hun huis door een noodlottig ongeval om het leven zijn gekomen, maar niet iedereen gelooft daar wat van.

  Dat onderzoek leidt je naar een verlaten landhuis op het eiland. Het hele eiland ziet er enorm grimmig uit en het kleurenpalet bestaat enkel uit donkere kleuren. Naast het eerdergenoemde landhuis zal je in de game ook de mogelijkheid krijgen om andere delen van Darkwater Island te verkennen. De game heeft echter geen open wereld, en het wisselen van locatie gaat daarom gepaard met een laadscherm.

  4. Ga op onderzoek uit

  Eenmaal aangekomen op het eiland ga je natuurlijk op onderzoek uit. In de wereld van Call of Cthulhu zijn tal van aanwijzingen verstopt voor je om te vinden. Een voorbeeld is een boeket met bloemen dat is neergelegd op het graf van een van de familieleden. In eerste instantie zegt het niet zoveel, maar het kan in een later stadium nog van pas komen.

  Maar hier blijft het niet bij. Zo zal je soms ook als een echte onderzoeker uit Crime Scene Investigation een plaats delict grondig moeten bekijken. De gevonden aanwijzingen kun je daarna zelf aan elkaar koppelen, zodat je een conclusie kan vormen over wat er daar precies gebeurd is. Vind je een clue niet, dan kan jouw conclusie anders zijn dan die van andere spelers. Zodoende kunnen er bij iedere speler twists in het verhaal zitten.

  3. Ga de dialoog aan met de inwoners

  Zonder informatie ben je als detective natuurlijk nergens, en het is dan ook een goed idee om te praten met de vele inwoners van Darkwater Island. Niet alleen kunnen de inwoners antwoorden hebben op vragen omtrent jouw onderzoek, soms heeft men ook voorwerpen bij zich die cruciaal zijn om verder in het verhaal te komen. Denk bijvoorbeeld aan een sleutel van een deur die op slot zit. Het is aan jou om hem of haar te overtuigen die sleutel aan jou te geven.

  Dit doe je middels een rotatiewiel met allerlei dialoog-opties, zoals je dat ook in Mass Effect terugvindt. Elk antwoord kan een bepaalde reactie oproepen bij jouw gesprekspartner, zowel in positieve als negatieve zin. Pas daarom goed op je woorden, want voor je het weet werk je jezelf in de nesten.

  2. Breid je vaardigheden verder uit

  Alle acties die je in Call of Cthulhu uitvoert, resulteren in extra punten die je kunt uitgeven in de aanwezige skill trees. Uitkomsten van dialogen met inwoners geven je punten om je sociale vaardigheden nog sterker te maken, maar je kunt er ook voor kiezen om je detective skills een boost te geven. Zo zie je hints makkelijker in je omgeving, of krijg je hulp van mede-detectives vanaf een afstandje.

  Je kunt Pierce helemaal naar eigen wens invullen, waardoor je het karakter je eigen maakt. Verdere details over deze mechanieken zijn er nog niet, maar de game heeft volgens ontwikkelaar Cyanide Studio veel role-playing elementen, en al die aanwezige upgrades bevestigen die uitspraak.

  1. Zorg dat je je gezond verstand niet kwijt raakt

  Naast het onderzoeken is er nog een element in Call of Cthulhu dat een grote rol speelt tijdens het spelen. Het landhuis van de familie Hawkins blijkt flink te spoken, en Edward Pierce krijgt ook goed mee hoe erg je opgejaagd kunt worden door rare wezens en monsters. Een voorbeeld werd getoond met een monster dat plots uit een schilderij kroop.

  Hierbij heeft Pierce een meter, die aangeeft in hoeverre de arme man zijn gezond verstand verloren is. Gaat de meter op nul, dan word je gek en ben je game over. Bij het betreffende monster kun je je verstoppen in bijvoorbeeld een kast, maar je meter loopt hierdoor wel sneller leeg. Je zal dus snel moeten handelen en een oplossing moeten vinden om het monster te slim af te zijn.

  Maar dit is slechts een glimp van wat de volledige game te bieden heeft. Call of Cthulhu zal je meer paranormale gekkigheid voorschotelen, waarbij je last kan krijgen van diverse fobieën. Denk bijvoorbeeld aan claustrofobie. Wat dit doet met de gameplay is op dit moment nog niet bekend, maar Call of Cthulhu laat je op het puntje van je stoel zitten.

  Call of Cthulhu komt eind dit jaar uit op de PlayStation 4, Xbox One en PC. XGN.nl kreeg de game alvast te zien op het Focus Home event in Parijs. In de Call of Cthulhu preview lees je meer over die ervaringen.

  Call Of Cthulhu

  Verkijgbaar vanaf 30 october 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.