Borderlands - Waar komt Claptrap eigenlijk vandaan?

  Binnenkort komt Borderlands: The Handsome Collection uit, waarin Borderlands 2 en de Pre-Sequel met alle content zit. Ook de Claptastic Voyage zit hierbij, waarin je in het brein van Claptrap kruipt. Hij is intussen de mascotte van de franchise geworden, maar wat is zijn verhaal eigenlijk? Lees het in deze Borderlands Claptrap special!

  Als je in Borderlands aankomt op Pandora ontmoet je vrijwel direct een behoorlijk irritante, maar tof bedachte robot genaamd Claptrap. Deze gele robot heet je welkom en stopt daarna eigenlijk niet meer met onzin uitkramen. De kleine gele rakker komt gedurende de hele serie terug, maar waar komt Claptrap eigenlijk vandaan?

  Claptrap - eigenlijk een mislukte service robot

  Claptrap is eigenlijk een service robot van het bedrijf Hyperion. Deze robot is geprogrammeerd om mensen te dienen en te begeleiden op de dorre planeet Pandora. De makers van de CL4P-TP robots, zoals Claptrap eigenlijk heet, vonden het daarbij leuk om ze te voorzien van bijvoorbeeld een overdreven enthousiaste persoonlijkheid en dat merk je overal in Borderlands.

  De oprichter van Hyperions Artificiële Intelligentie afdeling, Lawrence De Quidt, had eerst een aantal prototypes gemaakt om te kijken hoe het zou werken. Daarna wijdde hij jaren aan het perfectioneren van de robot. Helaas stierf de beste man voordat zijn werk afgemaakt kon worden.

  Het gevolg hiervan was dat er heel wat prototypes ronddolen op Pandora met allemaal hun eigen gebreken. Hetzij extreme angst en eenzaamheid, extreme stemmingswisselingen of een extreme drang om mensen te vermoorden.Gelukkig zijn de meeste modellen verwoest of dringend aan reparatie toe, maar er zijn er in Borderlands nog steeds een heleboel die allemaal een eigen persoonlijkheid hebben.

  Overal en nergens kom je ze tegen

  De gele Claptrap robot die je tegenkomt aan het begin van Borderlands is dus slechts één van de modellen, het Fyrestone model. Hij introduceert je in het begin van de game aan Dr. Zed en begeleidt je door het spel heen. Als het hem even wat te spannend wordt zal hij in paniek onzin uit beginnen te kramen en als een malle rondscheuren op zijn ene wiel.

  Maar Claptrap is dus niet de enige op de planeet. Gedurende je avonturen op Pandora kom je andere Claptraps tegen. Deze Claptraps zitten vaak in een (zij) missie waarin je dan iets voor ze moet doen. Hierna maken ze een doorgang voor je open of belonen ze je met nieuwe wapens.

  Als je een Claptrap op het spoor bent die gerepareerd moet worden hoor je deze al van mijlenver roepen. “I’m leaking, i’m leaking!”. Vervolgens moet je op zoek naar een reparatiekit om de Claptrap te maken. Als dank krijg je dan een backpack expansie of de Claptrap leidt je naar een geheim.

  Speciale Claptraps

  Pandora huist ook special Claptraps. Deze zijn geïntroduceerd met de downloadbare contentpakketten die Gearbox uitbracht. Zo kom je in de Zombie Island of Dr. Ned DLC een Claptrap tegen die je eerst helpt, maar daarna toch een beetje twisted is.

  Dit is de Jacobs Cove Claptrap. Hij begroet je vriendelijk en vervolgens ondersteunt hij je in de zoektocht naar Dr. Ned. Later in de content wordt deze Claptrap gehackt door Marcus Kincaid. Deze gebruikt de Claptrap uiteindelijk om je te waarschuwen voor Dr. Ned. Ook geeft hij aan dat je de Claptrap maar beter achter kunt laten.

  Helemaal aan het einde van de content kom je de Jakobs Claptrap tegen die compleet van hout gemaakt is. Deze Claptrap ziet er erg gaaf uit en bewijst ook meteen dat hij van wanten weet. Hij schiet Dr. Ned’s Claptrap namelijk direct in zijn lens. Vervolgens legt hij jou op Dr. Ned te vermoorden.

  Dan is er nog de CU5TM-TP die in de douane werkzaam is. Deze Claptrap is behoorlijk grappig omdat hij zijn werk zo bloedje serieus neemt. Bij het minste of geringste slingert deze robot je op de bon. Een echte ambtenaar dus.

  Helaas kun je dat laatste niet van de volgende Claptrap zeggen. De Taylor Kobbs Claptrap is namelijk juist het tegenovergestelde hiervan. Deze Claptrap is gemodificeerd door een bandiet met allerlei pinnen en een bijzonder rauwe uitstraling (voor een Claptrap dan). En zijn taalgebruik verschilt daar niets van.

  Hij geeft eigenlijk aan dat hij nog liever kapot gaat dan dat hij nog één minuut naar je moet luisteren. Je moet dan ook maar snel aangeven wat je wil, zodat hij je nooit meer hoeft te zien. Lekker dan.

  Maar de ergste Claptrap komt nog. En dit is echt geen lieverdje.

  De Interplanetary Ninja Assassin Claptrap (INAC)

  Aan het einde van Borderlands vind je de Vault, maar daar is Hyperion niet zo heel blij mee. Hyperion overschreef de software van de Fyrestone Claptrap en programmeerde deze om jou te vermoorden. De Claptrap deed echter iets veel ergers dan jou alleen vermoorden; hij begon een robot revolutie. Tijd voor Claptrap’s New Robot Revolution (DLC)!

  De INAC richtte een compleet leger van Claptraps op, wekte oude vijanden weer tot leven met robot onderdelen en slaagde er zelfs in om de vele dieren op Pandora te voorzien van robot onderdelen. Het doel van de INAC was simpel: de mensheid uitroeien.

  Clap Traps die de INAC op je af stuurt in Claptrap’s New Robot Revolution zijn onder andere de Kamikaze Claptrap die als een malle op je af komt en levensmoe is en de Stabby Claptrap die je met melee aanvallen probeert uit te schakelen.

  De INAC zelf staat natuurlijk aan het einde van de DLC op je te wachten en dan heeft hij nog een onplezierige verrassing voor je. Hij verandert dan namelijk nog even in de MINAC, een gigantische versie van zichzelf. Je kunt nu niet anders meer dan de ooit zo leuke mascotte van Borderlands vermoorden…

  Spelen met en straks ook in Claptrap

  Wees echter niet getreurd, Claptrap is gewoon weer terug in Borderlands: The Pre-Sequel waar je ook nog eens in zijn huid kunt kruipen. De gameplay die je met Claptrap meemaakt verschilt helaas niet heel veel met de normale gameplay (als je een ander karakter hebt), maar het idee blijft leuk.

  Er zijn tenslotte al sinds het eerste deel fans van de kleine gele servicerobot, hoe irritant hij soms ook kan zijn. En dan is het feit dat je met deze eenwieler kunt spelen toch erg leuk.

  Vanaf 27 maart kun je met Borderlands: The Handsome Colleciton aan de slag. Hierin zitten zowel Borderlands 2 als de Pre-Sequel (inclusief alle content), waarin je genoeg met Claptrap van doen krijgt.

  Daarbij kun je vanaf 24 maart 2015 ook in het ‘brein’ van de gele rakker kijken en zelfs rondlopen. Claptasic Voyage gaat namelijk over wat zich in de vierkante bol van Claptrap afspeelt. Een virtueel avontuur dus waarin Claptrap wederom een grote rol speelt. Wij zijn alvast erg benieuwd wat dit ons brengt!

  Borderlands 2: Add-On Content Pack

  Verkijgbaar vanaf unknown

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.