BigFest - Bouw je eigen indie-Lowlands

Article
zondag, 13 juli 2014 om 13:00
xgn google image
Op Gamescom werd vorig jaar een grappige game onthuld waarin je je eigen muziekfestival kan runnen. Daarna werd het echter stil rondom BigFest, maar gelukkig was de game speelbaar op E3.
We dachten begin dit jaar al aan BigFest te kunnen beginnen op PlayStation Vita, maar dat is helaas niet het geval. Het is zelfs nog steeds niet bekend wanneer de game nu precies verschijnt. Erg balen dat we maar zo weinig horen van BigFest, dat in ontwikkeling is bij On The Metal en wordt uitgegeven door Sony.
Gelukkig konden we met deze festival-sim aan de slag op E3 en dat eerste kleine stukje beviel zeer goed. Het toffe aan de game is dat die free-to-play is, dus je kunt het spel–als dat eindelijk uitkomt- sowieso proberen zonder daarvoor diep in de buidel te tasten. Dat zijn we niet gewend van festivalgerelateerde dingen, meestal kopen we al kaartjes voordat we ook maar weten wie er speelt!

Rustig even inkomen

Zoals een simulatiegame dat betaamt, word je in eerste instantie aan de hand meegenomen door het beginnetje van je eerste echte festival. Het is net god spelen, want je ziet het festivalterrein van boven en plant daar allerlei dingen op. Er speelt een band op een podium, er staan wat mensen te dansen, maar dan?
Een festival is natuurlijk meer dan dat en stapje voor stapje krijg je onder de knie hoe je een kampeerveld kunt toevoegen en de gasten kunt voorzien van een drankstandje en een plek om wat festivalvoedsel naar binnen te werken. Verloopt je festival goed, dan krijg je de mogelijkheid om uit te breiden.
BigFest

Een nieuwe band op de promoposter

Je kunt dan zelf een nieuwe band op je festivalposter zetten die je kiest uit een x aantal bands die dan beschikbaar zijn. En, heel belangrijk, je luistert ook hun muziek zodat je geen stoere Duitse metalband denkt neer te zetten die dan met popliedjes aankomt (sorry Tokyo Hotel-fans). Uiteraard wordt de lijst naarmate je verder komt steeds groter en komt je poster steeds voller te staan.
Het mooie is dat het bands zijn die echt bestaan, dus als je de muziek tof vindt, dan kun je ze niet alleen op je festivals zetten, maar ook in het echte leven eens internetten en kijken of je meer van ze kunt beluisteren. Maar niet te lang, want je moet wel met de organisatie van je festival bezig natuurlijk.

Help, een streaker op mijn BigFest!

Wat ons bijvoorbeeld overkwam, was dat er een streaker op ons festival begon rond te rennen. Een van de bezoekers schreeuwde: "help, een naakte vent!" En je moet dan als promoter zorgen dat je hem vlug in de smiezen hebt en van je terrein afsmijt. Zo zijn er weer meer grappige en onverwachtse dingen die je op je festival tegenkomt.
Het gaat erom dat je je bezoekers zo blij mogelijk houdt. Uiteraard heeft een rocker heel andere behoeften dan een dance-feestganger. Dat gegeven op zich is best origineel, immers kom je in de meeste Sims vooral dezelfde soort bezoekers tegen. Ook ziet de game er erg goed uit, wat ook meestal wat tegenvalt in simulatiespellen. Je krijgt echt zin om zelf naar je eigen festivals te gaan.
Big Fest

BigFest: niet zoveel context

Wil jij eens bij een ander festival pottenkijken, dan kan dat. Je kunt online naar festivals van vrienden gaan en cadeaus uitwisselen om de muziekfeesten nog beter te maken. Een speciale WC of een andere gimmick waaraan bezoekers jouw festival herkennen.
Uiteindelijk moet deze game een perfecte combinatie worden tussen nieuwe muziek ontdekken en een festivalsim spelen. Het is jammer dat er tot nu toe weinig context wordt gegeven over bijvoorbeeld de online mogelijkheden en de releasedatum. Wij hebben na het spelen namelijk veel zin gekregen in meer festivalvreugde.