Bezoek deze films tijdens de Nationale Filmdagen

Article
woensdag, 17 september 2014 om 11:25
xgn google image
Liefhebbers van films zullen het vast wel weten ondertussen; van 18 tot en met 24 september zijn de Nationale Filmdagen. Alle films in elke bioscoop zijn dan te zien voor maar vijf euro, dus een mooie tijd om een aantal voorstellingen bij te wonen. Maar welke films mag je tijdens deze dagen nou echt niet missen?

Guardians of the Galaxy

Guardians of the Galaxy draait nu al een tijdje in de bioscoop, maar deze superheldenfilm mag je eigenlijk niet missen. Helemaal niet als een kaartje maar vijf luttele euro’s kost. Guardians combineert perfect spectaculaire actie met droge humor, vreemde planeten en doldwaze karakters. Vooral Vin Diesel als de lopende boom Groot steelt de show.
In Guardians of the Galaxy worden vijf compleet verschillende figuren door het lot bijeen gebracht en allemaal hebben ze de grootste hekel aan Ronan the Accuser. Laatstgenoemde is van plan om een compleet ras, inclusief thuisplaneet, uit te roeien. Dat mag natuurlijk niet gebeuren en dus is het de taak aan de Guardians om daar een stokje voor te steken.

A Most Wanted Man

Op 2 februari van dit jaar werd topacteur Philip Seymour Hoffman dood aangetroffen in zijn hotelkamer. Een tragisch verlies voor zijn familie en de filmwereld, maar voor zijn dood heeft Hoffman nog wel meegewerkt aan een aantal films, zoals het derde deel uit The Hunger Games-serie. Zijn grootste rol in een film die post mortem wordt uitgebracht is de hoofdrol in A Most Wanted Man.
Deze film van de Nederlander Anton Corbijn gaat over de immigrant Issa Karpov (Grigoriy Dobrygin), die illegaal naar Hamburg verhuist, nadat hij is gemarteld. De Duitse geheim agent Günther Bachmann (Philip Seymour Hoffman) moet achterhalen of hij naar Hamburg is gekomen om een terroristische aanslag te plegen, maar ook de Amerikaanse diensten komen al snel achter Karpov aan.

How to Train Your Dragon 2

Net zoals Guardians of the Galaxy draait How to Train Your Dragon 2 al een tijdje in de bioscoop, maar liefhebbers van animatiefilms mogen deze eigenlijk niet missen. In tegenstelling tot een hoop andere animatiefilms draait deze film juist niet om een romantisch koppel, maar juist om de vriendschap tussen de viking Hiccup en de draak Toothless.
In het eerste deel was het dorp waar Hiccup woont nog faliekant tegen draken, maar ondertussen heeft de gemeenschap de geschubde dieren omarmt. De hoofdfiguren die we kennen uit het eerste deel zijn ondertussen ook aan het puberen, wat resulteert in vlasbaardjes en een wat meer volwassen houding. Dat moet ook wel, want Hiccup moet het deze keer opnemen tegen de drakentemmer Drago, die niet veel goeds van plan is.
De voice-acting in het eerste deel was al van een zeer hoog niveau, maar met nieuwe namen als Cate Blanchett, Kit Harington en Djimon Hounsou wordt de lat nog een stukje hoger gelegd.

Boyhood

Als iemand tegen je zegt dat Boyhood al twaalf jaar lang wordt gefilmd, dan zul je diegene waarschijnlijk niet geloven. Maar echt waar, Richard Linklater is twaalf jaar lang bezig geweest met het filmen van Boyhood.
In de film volgen we Mason (Ellar Coltrane), die aan het begin vijf jaar oud is. Twaalf jaar lang zien we Mason opgroeien tot zijn 18de levensjaar, samen met zijn ouders (gespeeld door Ethan Hawke en Patricia Arquette) en zus (Lorelei Linklater). Je ziet hoe Mason voor het eerst verliefd wordt, ruzie krijgt, zijn verjaardagen viert en omgaat met de problemen die het leven voor je voeten legt.
Het is bijna niet voor te stellen om al die jaren uit iemand z’n leven voorbij te zien vliegen en de acteurs voor je ogen zien opgroeien. Linklater heeft met Boyhood een mijlpaal bereikt in de filmgeschiedenis.

The Fault in Our Stars

The Fault in Our Stars is gebaseerd op het gelijknamige boek en gaat over een nogal apart liefdesverhaal, tussen de tieners Gus (Ansel Elgort) en Hazel (Shailene Woodley). De twee ontmoeten elkaar, of all places, bij een supportgroep voor kankerpatiënten. Hazel lijdt namelijk aan schildklierkanker en Gus leed aan botkanker en heeft daarbij zijn been verloren.
Gus en Hazel vormen gelijk een bond samen en spreken af om elkaar te zien buiten de supportgroep om, en ze beloven om elkaars favoriete boek te lezen. Als Gus erachter komt dat Hazels boek veel overeenkomsten toont met haar eigen situatie, besluit hij om samen met Hazel naar Amsterdam te gaan, om daar de auteur van het boek op te zoeken en achter het einde te komen.
Nederlanders zullen veel bekende locaties zien in The Fault in Our Stars, want een groot gedeelte van de film speelt zich af in onze eigen hoofdstad.

The November Man

De meeste mensen zullen de opperbrit Pierce Brosnan waarschijnlijk kennen van de vier James Bond-films waar hij in heeft gespeeld, of natuurlijk de legendarische Nintendo 64-game GoldenEye. Sindsdien heeft Brosnan alleen niet meer de hoofdrol gespeeld in een échte actiefilm, maar in The November Man keert hij eindelijk weer terug als actieheld.
In de film heeft Brosnan de MI6 ingeruild voor de CIA, en vertolkt hij de rol van veteraan Peter Deveraux, alias The November Man. Hij besluit in 2008 met pensioen te gaan, nadat een missie in Montenegro compleet mislukt, door toedoen van zijn partner en protégé David Mason (Luke Bracey). Lang van zijn pensioen kan hij niet genieten, want na een paar jaar contacteert zijn voormalige baas hem weer, om een CIA-agent uit Rusland te halen.
The November Man is gebaseerd op het boek There Are No Spies uit 1987, van de auteur Bill Granger.