Top 10 beste games van 2021 volgens Sheadon Gunput

Article
donderdag, 30 december 2021 om 17:00
game of the year sheadon gunputf1640339485
Het jaar 2021 was op het gebied van games heel anders dan andere jaren. Er zijn weinig grote games uitgekomen zoals “The Last of Us” en “God of War”. Daarom is dit jaar erg interessant en zal het top 10 lijstje voor iedereen heel anders zijn. Mijn lijstje zal daarom ook veel games bevatten, waar veel mensen nog nooit van gehoord hebben. Maar met elke game die hieronder volgt heb ik een speciale tijd gehad en zou ik zeker aanbevelen om ze een keer uit te proberen.

10. Mario Golf Super Rush

Uit Mario sport games valt bijna altijd wel plezier te halen. Bij Mario Golf: Super Rush is dit ook zeker weer het geval. Het spel is erg toegankelijk en ook als je geen verstand hebt van golf is het prima te spelen. Alle regels worden namelijk duidelijk stap voor stap in de story mode uitgelegd.
Bij de release van Mario Golf: Super Rush was het probleem dat het aantal banen wat beperkt was. Inmiddels zijn er wel een paar nieuwe banen toegevoegd en is er nu toch wat meer diversiteit.

9. Aerial_Knight's Never Yield

Toen Aerial_Knight’s Never Yield voor het eerst te zien was bij Nintendo Indie World in April van dit jaar, zag het er al meteen indrukwekkend uit. De game is gebaseerd op de “endless runner” genre en geeft een heel nostalgisch gevoel naar oude flash games. De besturing van de game is ook nog eens simpel, je karakter rent automatisch en het enige wat je hoeft te doen is springen, sliden en door obstakels heen duiken. Naast dat de game lekker wegspeelt heeft het een hele vette art style en een goede soundtrack die bestaat uit allemaal heerlijke hiphop beats. Aerial_Knight’s Never Yield is dus een lekkere game om bij achterover te leunen, te genieten van de fantastische soundtrack en in één sessie van twee uur uit te spelen.
little nightmares ii screenshot09f1612792135

8. Little Nightmares II

Little Nightmares is een horror puzzle platformer dat in 2017 uitkwam en goed ontvangen werd. Little Nightmares II is eigenlijk meer van hetzelfde, maar dan met een paar nieuwe toevoegingen. Zo ben je deze keer niet in je eentje op avontuur door de gruwelijke wereld van Little Nightmares, maar heb je een partner bij je die je helpt bij het oplossen van puzzels, maar ook om langs sommige obstakels te komen. Ondanks dat Little Nightmares II gezien wordt als een horrorgame door de enge art style, heeft het niet echt jumpscares. Het is dus een goede game voor de angsthazen onder ons (zoals ik) om te genieten van het horrorgenre zonder je zorgen te hoeven maken dat je van je stoel afvalt door een jumpscare.
it takes two new gameplay trailer shows potential of co op greatness 1f1616585099

7. It Takes Two

It Takes Two is een fijne game om samen met de niet-gamers in je leven te spelen. Het is een co-op game met een goed verhaal, een simpele besturing en leuke puzzels die je samen met je partner op moet lossen. Alles waar de voorgaande game van Hazelight studios “A way out” minder sterk in was, heeft de studio zichzelf overtroffen met It Takes Two. Dat deze game “Game of the Year” heeft gewonnen bij The Game Awards, is dan ook zwaar verdiend. De game is gewoon heel leuk om te spelen en geeft je veel mooie herinneringen die je samen met je co-op partner kunt koesteren.
2021 05 21 pokemon brilliant diamond shining pearl piplupf1636368593

6. Pokemon Brilliant Diamond

Ondanks dat er niet veel nieuws toegevoegd is aan de remakes van Pokemon Diamond and Pearl die in 2006 op de Nintendo DS verschenen, was het toch leuk om opnieuw een bezoekje te brengen aan de Sinnoh regio. De game heeft een chibi art style waar niet veel mensen fan van zijn, maar als je het even een kans geeft ziet het er best fraai en eigenlijk ook wel schattig uit.
Ook al voelt Pokemon Brilliant Diamond als een tussendoortje voordat volgend jaar de nieuwe Pokemon Legends Arceus uitkomt, is het toch weer fijn om een “nieuwe” Pokemon game te kunnen spelen.
halo infinite multiplayerf1642348001

5. Halo Infinite Multiplayer

Na veel goede dingen over de Halo franchise gehoord te hebben, was het nu eindelijk tijd om eens een Halo game uit te proberen. Halo Infinite Multiplayer is een “arena shooter”. Tegenwoordig zie je nog maar weinig shooters in deze vorm verschijnen. Toch bewijst Halo Infinite Multiplayer dat dit concept in 2021 nog steeds kan werken. De game heeft genoeg variatie in gamemodi. Vooral “Quick play” geeft het "one more game effect", waardoor je maar steeds een nieuw potje blijft starten. Persoonlijk heb ik in tijden niet zoveel plezier gehad met een online shooter.
life is strange true colors alexf1618993645

4. Life is Strange: True Colors

Life is Strange: True Colors heeft toch wel een van de beste verhaallijnen van de spellen die in 2021 uitgekomen zijn. De Life is Strange games staan erom bekend dat ze heel erg op je emoties inspelen. In Life is Strange: True Colors is dit ook weer het geval. Het heeft een goed en emotioneel verhaal dat mij oprecht geraakt heeft. Hoofdpersoon Alex heeft de krachten om andermans gevoelens aan te voelen en hun gedachten hierbij te horen. Hierdoor kreeg ik soms medelijden met karakters die mij eerst totaal niet interesseerden. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat Life is Strange: True Colors een verpletterende indruk achterlaat.

3. Chicory: A Colorful Tale

Wanneer je een kleurboek, een videogame en een emotioneel verhaal over depressie met elkaar combineert krijg je een fantastische game. Chicory: A Colorful Tale is voortgekomen uit een Kickstarter campagne en was daar eigenlijk meteen een succes.
In het spel heb je de controle over een hond en haar grote magische kwast. Als de “Wielder” van de kwast heeft zij de taak om de wereld weer kleur te geven, nadat de vorige “Wielder” door haar depressie alle kleur uit de wereld heeft gezogen. Chicory heeft een hartverwarmend verhaal, een grappige dialoog en een hele leuke gameplay doordat je de kwast met een joystick of muis kan besturen.
ratchet and clank rift apart screenf1592573558

2. Ratchet & Clank Rift Apart

Ratchet and Clank is één van de mooiste games dat dit jaar op de Playstation 5 uitgekomen is. De vacht van hoofdpersoon Ratchet ziet er heel realistisch uit en de hele game bevat goede animaties. Daarbij is Ratchet and Clank Rift Apart de definitie van plezier hebben. De game speelt heel fijn en maakt goed gebruik van de nieuwe Playstation 5 DualSense controller.
Het is niet nodig om andere Ratchet and Clank games gespeeld te hebben voor je aan Rift Apart begint. Al is het wel aan te bevelen om Ratchet and Clank uit 2016 te spelen, omdat het iets meer context aan het verhaal geeft.
deathloop headerf1631525487

1. Deathloop

Als fan van “stealth” games ben je bijna verplicht om Deathloop een kans te geven. Deathloop brengt het genre naar een nieuw niveau met hele vette extraatjes. Zo bevat de game speciale mogelijkheden en een loop, die zorgt dat wanneer de dag eindigt, alles weer opnieuw begint. Na elke dag of wanneer je doodgaat wordt alles gereset behalve de abilities of wapens die je “Infused”, die blijf je voor altijd behouden. Dit maakt de game zoveel interessanter, omdat je goed moet nadenken welke keuze je aan het einde van een dag maakt.
Het concept dat je alleen maar uit vier locaties kan kiezen en zelf kan beslissen op welk van de vier momenten van een dag je daarnaartoe gaat is zo goed uitgewerkt, dat het nooit saai wordt. Je blijft alle situaties steeds opnieuw spelen, maar toch blijft de game interessant. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de acteurs die de hoofdpersonen Colt en Julianna spelen, die fantastisch op elkaar ingespeeld zijn. Ik heb heel erg genoten van deze game en het bevat een goed concept wat Arkane Studios perfect uitgewerkt heeft. Deathloop is daarom voor mij dit jaar de grote winnaar.