Top 5 beste video game documentaires

Article
zaterdag, 28 februari 2015 om 11:11
xgn google image
Soms ben je zelfs te lui om te gamen. Wil je echt niet van de bank af komen en heb je de kracht niet om een controller op te tillen? We hebben het ultieme alternatief! De top 5 beste video game documentaires zullen je wel een paar regenachtige zondagen bezig kunnen houden, en je leert er ook nog eens wat van!

Second Skin

Wie zijn die no-lifers die beestachtige avatars hebben in MMO's zoals World of Warcraft en Everquest 2? Je komt erachter in deze documentaire over het leven van hardcore gamers.
Hoewel deze docu alweer uit 2008 stamt, zijn de lessen over verslaving en wat je identiteit vormt tijdloos. Met miljoenen MMO gamers zitten er geheid interessante verhalen tussen, en die zijn hier terug te vinden.
Deze documentaire is gratis op YouTube te zien, we hebben 'm boven dit artikel voor je neergezet!

Minecraft - The Story of Mojang

Je kunt tegenwoordig niet meer om Minecraft heen. De ogenschijnlijk simpele knutselgame heeft miljoenen gamers wereldwijd weten te bereiken en is door Microsoft voor ruim 2 miljard euro opgekocht.
Begrijp je niet waarom deze game zo ontzettend populair is geworden? Bekijk dan deze documentaire over de opkomst van Minecraft.
Tegelijkertijd volg je makers Marcus "Notch" Persson en Jens "Jeb" Bergensten en hun gang naar succes. Het is de ultieme metafoor voor het succes van Minecraft: van simpele bouwstenen met creativiteit een gigantisch bouwwerk maken.

Indie Game: The Movie

Indie games zijn hot! Hier zit al jaren een stijgende lijn in, en in 2012 was daar Indie Game: The Movie. Meerdere ontwikkelaars worden gevolgd in hun queeste om een spel te maken.
Onder andere de makers van Fez, Braid en Super Meat Boy komen uitgebreid aan het woord om hun visie op de game-industrie te delen en ons een kijkje te geven in de moeizame ontwikkeling van een indie game.
De "mainstream" game industrie wordt bekritiseerd en het is dan ook niet verwonderlijk dat ook deze docu gefinancierd is door een Kickstarter project.

Ecstacy of Order - Tetris Masters

De moeder aller videogames, Tetris, is door iedereen en z'n moeder wel eens gespeeld. De meeste mensen die Tetris het een tijdje gespeeld hebben denken er wel redelijk goed in te zijn. Think again...!
De absolute wereldtop van Tetris wordt in deze geweldige documentaire bij elkaar gezocht om voor het eerst een wereldkampioenschap Tetris te houden. Zij die hun eigen records hebben gefilmd en hoog scoren op de wereldranglijsten worden uitgenodigd.
Zal ook de mythische Thor Aackerlund, die ooit tot Nintendo-kampioen werd gekroond en domineerde met Tetris, meedoen?
Een zeer onderhoudende film waar je veel zin van krijgt om Tetris te spelen, ook wel als de perfecte game omschreven omdat het niet verbeterd kan worden.
Honorable mention gaat naar "Tetris - From Russia With Love", een BBC documentaire over de geschiedenis van Tetris.

King of Kong - A Fistful of Quarters

We hebben het al eens eerder over King of Kong gehad in onze legendarische gamers special, waarin Billy Mitchell genoemd wordt als absolute Pac-Man koning.
In de documentaire King of Kong wordt hij in een iets kwader daglicht gesteld. Hij is de antagonist van de film die draait om Steve Wiebe, een sympathieke Donkey Kong fan die besluit het record van deze antieke game te verbreken, tot dan toe in handen van Arcade koning Mitchell.
Je krijgt op een grappige manier een inkijkje in de fascinerende wereld van game-records en wat daar allemaal bij komt kijken. Van scheidsrechters tot kapotte apparatuur tot valsspelers, dit is dé game-documentaire die iedereen gezien moet hebben.