De beste TV- en filmmuziek componisten - De Mozarts van deze tijd

  De soundtrack is essentieel voor een film. Door de muziek lijkt de superheld nog heldhaftiger, huil je harder om de dood van een personage, voel je nog meer spanning en het belangrijkste: door de muziek voelt een film levend. Veel mensen kennen de componisten niet. Daarom hebben wij de beste TV- en filmmuziek componisten op een rijtje gezet.

  Disney/Pixar

  10. Michael Giacchino

  We beginnen de lijst met de beste TV- en filmmuziek componisten met Michael Giacchino. Na een carrière in de wereld van de video game soundtracks werd hij door J.J Abrams ontdekt. Giacchino componeerde vervolgens de soundtracks voor series Alias en Lost. Vooral met zijn fantastische werk voor Lost opende hij voor zichzelf een deur naar het componeren voor films.

  Hij heeft talloze soundtracks voor onder andere Pixar gecreëerd. Hierdoor kon hij experimenteren met verschillende stijlen. Voor de Jazz soundtrack van The Incredibles won hij de Oscar voor ‘Beste Originele Muziek’. Verder kunnen we hem kennen van de soundtrack voor meerdere Mission Impossible films, Rogue One, Doctor Strange, Jurassic World en Dawn of the Planet of the Apes.

  HBO

  9. Ramin Djawadi

  Elke week als we weer klaar zitten voor een nieuwe aflevering van Game of Thrones gaat het enthousiaste gevoel met 200% procent omhoog als we de eerste paar noten horen van de heerlijke Game of Thrones theme. Ramin Djawadi heeft met dit muziekstuk een klassieker gecreëerd die we over 100 jaar nog zullen neuriën.

  Djawadi heeft in het verleden vaker de intro themes van TV-series gecomponeerd. Zo kunnen we hem kennen van de muziek uit Prison Break en Westworld. Naast de muziek voor TV is hij ook verantwoordelijk geweest voor de muziek uit grote Hollywood producties als Iron Man, Warcraft en Pacific Rim.

  Buena Vista Pictures

  8. James Newton Howard

  James Newton Howard is in de loop der jaren een vaste componist voor blockbusters geworden in Hollywood. In de jaren 80 zag zijn leven er heel anders uit. Hij was toen namelijk onderdeel van de band van Elton John en ging mee op tour.

  In de vroege jaren 2000 was hij de vaste componist van regisseur M. Night Shyamalan. Voor Shyamalan componeerde hij de duistere muziek voor thrillers als The Sixth Sense, Unbreakable en Signs. Verder is hij bekend van de muziek uit The Hunger Games-franchise, I Am Legend en Nightcrawler.

  New Line Productions

  7. Howard Shore

  Howard Shore heeft zijn plek in de lijst met de beste TV- en filmmuziek componisten verdiend door zijn fenomenale werk voor The Lord of the Rings films. Met zijn soundtrack bracht hij de door J.R.R. Tolkien bedachte wereld Middle-Earth op magische wijze tot leven. Voor zijn werk aan The Lord of the Rings trilogie mocht hij in totaal drie Oscars in ontvangst nemen.

  Howard Shore componeerde ook de soundtrack voor The Hobbit trilogie. Dit zijn de prequels van The Lord of the Rings films. Het is niet zo dat Shore alleen bekend is van zijn muziek uit Middle-Earth. Hij creëerde namelijk ook de soundtracks voor The Silence of the Lambs, The Aviator en The Wolf of Wallstreet.

  Pixar/Disney

  6. Thomas Newman

  Dat Thomas Newman een filmmuziek componist is geworden is geen verrassing. Het zit hem namelijk in het bloed. Zijn vader, broers en neven zijn allemaal actief in de wereld van de filmmuziek. Thomas is de bekendste van de TV- en filmmuziek componisten uit zijn familie en voorziet ons al jarenlang van de meest prachtige filmmuziek.

  Zijn doorbraak was in 1994. In dat jaar werd hij twee keer genomineerd voor een Oscar waaronder voor zijn muziek voor The Shawshank Redemption. Daarnaast is hij verantwoordelijk geweest voor de muziek van geliefde Pixar films als Finding Nemo/Dory en Wall-E. Hij staat er om bekend gebruik te maken van uitheemse instrumenten die zorgen voor een uniek geluid.

  Paramount Pictures

  5. Alan Silvestri

  We zijn inmiddels bij nummer vijf aangekomen in de lijst met de beste TV- en filmmuziek componisen. Alan Silvestri is een van Hollywoods meest succesvolle filmmuziek componisten. Samen met regisseur Robert Zemeckis maakte hij de ene na de andere film die hoge ogen gooide bij zowel het bioscooppubliek als de recensenten. Dit kwam mede door Silvestris magische muziek. Voor Zemeckis maakte hij de muziek voor onder andere Forrest Gump, Cast Away, The Polar Express en de The Back to the Future-trilogie.

  Voor zijn soundtracks is hij meerdere keren genomineerd voor grote prijzens als de Oscars en de Grammy’s. Zo werd hij genomineerd voor de Oscar voor ‘Beste Originele Muziek’ voor zijn werk aan Forrest Gump. Silvestris muziek is nu in de bioscopen te horen in de film Avengers: Endgame.

  Metro-Goldwyn-Mayer Studios

  4. Ennio Morricone

  De naam van Ennio Morricone is waarschijnlijk niet een naam die je bekend voorkomt. Hij was namelijk vooral vroeger actief. Zijn werk is zo invloedrijk geweest dat zijn hoge positie in deze ranglijst voor de beste TV- en filmmuziek componisten meer dan verdient is.

  Ennio Morricone is al sinds de jaren 40 actief als filmcomponist. In de loop der jaren heeft hij een zeer gevarieerd aantal aan soundtracks gecreëerd waarvan meer dan 70 voor prijswinnende films. Zijn meest bekende soundtrack waren voor de films Once Upon a Time in the West, The Thing, The Hateful Eight, Exorcist 2, The Mission en The Good, the Bad and the Ugly

  20th Century Fox

  3. James Horner

  James Horner is al jaren een vaste naam in Hollywood als het gaat om filmsoundtracks. In zijn carrière werkte hij veel samen met regisseurs als George Lucas, Stephen Spielberg en James Cameron. Hij componeerde onder andere de muziek voor de meest financieel succesvolle film aller tijden, James Camerons Avatar.

  Je kunt zijn stijl het beste omschrijven als orchestraal. Dit is goed te merken aan bijvoorbeeld de muziek die hij voor Titanic componeerde. Een soundtrack die het zeer bekende liedje ‘My Heart Will Go On’ van Celine Dion voorbracht. Horner is daarnaast bekend van zijn soundtracks voor Braveheart, Jumanji, Aliens en Willow. Hij kwam in 2015 helaas om in een tragisch vliegtuigongeluk, maar hij zal door zijn muziek altijd herinnerd blijven.

  Warner Bros Pictures

  2. Hans Zimmer

  Hans Zimmer kun je een echte moderne Mozart te noemen. In zijn langlopende carrière heeft hij een groot aantal films soundtracks gecreëerd die het overgrote deel van de mensheid binnen no-time zal herkennen. Zijn muziek is daarnaast de inspiratiebron geweest voor veel andere bekende TV- en filmmuziekcomponisten.

  Zimmer staat bekend om zijn epische soundtracks met een bombastisch geluid. Een goed voorbeeld hiervan is zijn wereldberoemde soundtrack voor Pirates of the Carribean. Hij is daarnaast de vaste componist van regisseur Christopher Nolan. Voor Nolan componeerde hij de soundtrack voor onder andere Interstellar, The Dark Knight en Inception. Andere bekende Zimmer soundtracks zijn die van The Lion King, Gladiator, Madagascar en Kung Fu Panda.

  Lucasfilm

  1. John Williams

  Op nummer één van de lijst met TV- filmmuziek componisten staat natuurlijk John Williams. Williams is de onbetwiste koning van de soundtracks. Veel van de melodieën die jij dagelijks neuriet zijn door hem gecomponeerd. Star Wars, Harry Potter, Indiana Jones, Jurassic Park, Jaws, Saving Private Ryan en noem maar op.

  Alleen al door het zien van deze lijst aan titels kun je zien wat voor een reputatie deze man binnen Hollywood heeft. Williams werkt vooral samen met regisseur Stephen Spielberg. De inmiddels 87-jarige componist is op dit moment bezig met zijn volgende meesterwerk. Hij werkt namelijk aan de soundtrack van Star Wars: The Rise of Skywalker.

  De beste TV- en filmmuziek componisten

  Dit waren de beste TV- en filmmuziek componisten op een rijtje. Alle personen in deze lijst hebben ervoor gezorgd dat je helemaal in het verhaal van jouw favoriete films getrokken werd. Veel mensen luisteren ook naar filmsoundtracks in plaats van de muziek uit de hitlijsten.

  Vindt jij het fijn om naar filmsoundtracks te luisteren en wie zijn jouw favoriete TV- en filmmuziek componisten? Laat het ons weten in de reacties!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.