Top 5 beste Tim Schafer games - Van LucasArts naar Double Fine

  Ontwikkelaar Double Fine weet altijd goed in de smaak te vallen bij gamers en critici. Dat is deels te danken aan Tim Schafer, die veel ervaring heeft in de game-industrie. Met het oog op de release van de Psychonauts VR game, blikken wij terug op de top 5 beste Tim Schafer games.

  Deze week staat in het teken van de release van Psychonauts in the Rhombus of Ruin, een virtual reality game in de wereld van Psychonauts. Deze PS VR game gaat verder met het verhaal waar de originele Psychonauts is gestopt. Dit verhaal bereidt je voor op Psychonauts 2, dat in 2018 moet verschijnen.

  De game wordt gemaakt door Double Fine, een studio onder leiding van Tim Schafer. Schafer is het brein achter onder andere games als The Secret of Monkey Island en Grim Fandango. Sinds de jaren '90 werkt hij al in de game-industrie en hij heeft in al die tijd flink wat memorabele games uitgebracht.

  De eerste periode van Schafers carrière heeft hij bij LucasArts doorgebracht. Die uitgever/ontwikkelaar kennen we vooral van de vele Star Wars games die ze gemaakt heeft. De ontwikkelkant van LucasArts werd in 2013 gesloten door Disney, waarmee de ontwikkeling van het veelbelovende Star Wars 1313 ook stopgezet werd.

  Schafer was in 2000 al vertrokken bij LucasArts. Hij had zijn eigen visie en richtte de studio Double Fine op. Sinds 2005 produceert de ontwikkelaar de ene na de andere succesvolle game. Er staan inmiddels dus al best wat grote titels op naam van Schafer. De vijf beste Tim Schafer games zetten we hier daarom voor je op een rij.

  5. Brütal Legend

  Brutal Legend is een actiegame voor de Xbox 360 en PlayStation 3 uit 2009, en kwam in 2013 ook voor PC uit. De game bevat real-time strategie-elementen in de gameplay en kwam oorspronkelijk vooral onder de aandacht door een goede cast vol met heavy metal muzikanten. Lemmy Kilmister, Rob Halford, Ozzy Osbourne en Lita Ford spreken hun stemmen in, maar het meeste hoor je Jack Black.

  Het hoofdpersonage van Brutal Legend is Eddie Riggs, ingesproken door Jack Black. Eddie is een roadie in het heavy metal wereldje, maar wordt getransporteerd naar een fantasiewereld gebaseerd op de albumcovers van heavy metal artiesten. Daar wordt hij een held en hakt hij met dubbelzijdige bijl en zijn Flying V gitaar in op de vijanden. Tim Schafer werd na release geprezen voor zijn visie en originele schrijfwerk voor de game.

  Brutal Legend is een grappige game die je in een seconde weet te charmeren met zijn grote persoonlijkheid. Het is verre van een perfecte game, maar met een vleugje Double Fine magie wordt alles beter. Vooral acht jaar geleden waren de humor, visuals en voice acting ruim voldoende om van Brutal Legend een succesvolle game te maken.

  4. Broken Age

  De nieuwste game uit deze lijst is Broken Age. Dit point-and-click avontuur verscheen in twee delen, waarvan het concluderende deel in april van 2015 uitkwam voor PC, PS4, Vita en mobile. Het is de eerste game van Tim Schafer in een lange tijd die teruggaat naar het point-and-click genre en het is tevens een van de meest succesvolle Kickstarter-projecten aller tijden. Shafers charme wist gamers over te halen om bijna 3,5 miljoen dollar te doneren aan het project dat oorspronkelijk vroeg om slecht 400.000 dollar.

  Broken Age vertelt het verhaal van een jongen en een meisje die in totaal andere werelden opgegroeid zijn. Het meisje Vella wordt gekozen als offer voor het monster Mog Chothra, maar is het daar niet mee eens en probeert het monster te verslaan. De jongen Shay is de enige op een ruimteschip en wordt daar beziggehouden door de AI van de computer, zodat hij niets kan ontdekken over wat er zich buiten het schip afspeelt.

  Broken Age is vooral ontzettend sterk door het verhaal. Samen met Vella en Shay ontdek je steeds meer over wat er nu gaande is. De puzzels zijn ook leuk, maar worden in de laatste act bijna onmogelijk zonder goede gids. Toch is Broken Age het absoluut waard, omdat je kunt genieten van een avontuurlijk verhaal vol met goede humor.

  3. Psychonauts

  Tim Schafer is tegenwoordig bekend als de man aan het roer bij ontwikkelaar Double Fine Productions en de eerste game van die studio is Psychonauts, die in 2006 uitkwam voor PC, Xbox en PS2. Schafer had LucasArts verlaten zodat hij aan een verworpen idee kon werken dat uiteindelijk is uitgegroeid tot Psychonauts. Psychonauts is een 3D-platformer met een interessant concept. Je hebt namelijk psychische krachten en kan daarmee de geesten van andere mensen binnendringen.

  Je speelt de game als Raz, een jongen met de ambitie een spion te worden die zijn psychische krachten gebruikt om de wereld een betere plek te maken. Telkens wanneer je iemands geest binnendringt, doe je dat met de bedoeling die persoon van zijn of haar angsten te verlossen. Gedurende de game leer je steeds meer psychische kunstjes, die je weer kunt toepassen in puzzels.

  Het systeem werkt gewoon ontzettend goed en als je eenmaal begint met spelen leg je de game bijna niet meer neer. De game wist oorspronkelijk niet zo goed te verkopen, maar heeft tien jaar lang een steeds grotere aanhang weten te verzamelen. Geen wonder dus dat er behalve een Psychonauts VR-game, die inmiddels uit is, ook een Psychonauts 2 release aan zit te komen.

  2. The Secret of Monkey Island

  Een van de eerste games waar Tim Schafer aan gewerkt heeft en de eerste waarin we zijn schrijfkunsten konden ervaren, is The Secret of Monkey Island. Die game stamt al uit 1990 en kwam destijds op alle platformen uit. Hierin konden we voor het eerst kennis maken met Guybrush Threepwood, de hoofdrolspeler van de Monkey Island games. Guybrush wil graag een piraat worden en heeft daar alles voor over.

  Dat is meteen waar The Secret of Monkey Island over gaat. Via een point-and-click systeem leid je Guybrush door de gamewereld, kun je items bekijken en personages aanspreken. Guybrush moet zich bewijzen tegenover drie oude kapiteins voor hij een piraat kan worden. Tijdens die klus ontmoet hij de mooie Elaine Marley en trapt daarbij op de teentjes van de ondode piraat LeChuck.

  Met een pakkend verhaal, geslaagde humor en een mooi grafisch stijltje is The Secret of Monkey Island een van de meest memorabele point-and-click avonturen ooit gemaakt. De game is zelfs nu nog een aanrader om te spelen, als je de in 2009 verschenen special edition probeert op de Xbox 360, PS3, PC of iOS. Als je wilt lachen en gewoonweg genieten van het falen van Guybrush, dan moet je The Secret of Monkey Island zeker eens oppakken.

  1. Grim Fandango

  Het jaar 1998 is het jaar waarin Grim Fandango van de band rolde bij LucasArts. In deze game bestuur je het leven van Manuel 'Manny' Calavera, een reisadviseur in het land van de doden. Hij helpt overledenen om van het land van de doden naar het land van de eeuwige rust te reizen.

  Speciaal aan Grim Fandango is dat er geen HUD op je scherm wordt weergegeven. Als je langs iets of iemand komt waarmee je iets kunt doen, dan zal Manny zijn hoofd daar naartoe draaien. In plaats van een drukke inventory, haalt Manny de items die je wilt zien uit zijn zak om ze daarna meteen weer terug te stoppen.

  Grim Fandango is ook zo'n game die anno 2017 nog prima te spelen is, vooral vanwege de remastered versie van de game op PS4, Vita, PC en mobile. Het verhaal is ontzettend goed geschreven en voor een avonturengame die echt draait om het verhaal met een puzzel hier en daar is dat wel belangrijk. De karakters zijn fantastisch en de dialogen zijn om van te smullen. Om het helemaal af te maken is de soundtrack een genot om naar te luisteren.

  Psychonauts in the Rhombus of Ruin

  Verkijgbaar vanaf 22 february 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.