Dit zijn de 10 beste PES covers ooit!

  PES is alive and kicking met de komende release van PES 2016. Na een compleet artikel gewijd aan de covers van FIFA, kunnen wij PES natuurlijk niet achterlaten. Daarom hier: De 10 beste PES covers ooit!

  PES zal de komende jaren waarschijnlijk voor de meesten nog steeds FIFA voor zich dulden. Waar EA gigantisch veel geld besteedt (en verdient) aan de FIFA-serie, moet Konami het doen met een minder budget. Dit gaat ten koste van licenties en de ontwikkeling van de game. Toch leeft PES nog steeds en presteert Konami het om ieder jaar een fantastische game in de schappen te leggen. Op sommige vlakken is PES misschien zelfs wel beter dan FIFA. Maar hoe zit dat dan met de covers?

  Voordat Pro Evolution Soccer die inmiddels zeer bekende naam had, noemde Konami haar voetbalgames Superstar Soccer en Goal Storm. In 1996 is Konami hier mee begonnen en tot dusver zijn er heel veel dingen veranderd. In de eerste versies van PES stonden op de covers niet eens echte voetballers, maar hele vage plaatjes van poppetjes die best wel eens voetballers zouden kunnen zijn. We beginnen echter met een vrij recente titel.

  10. PES 2013

  In 2012 kwam Konami met Pro Evolution Soccer 2013. Deze game had voor de tweede keer op rij Cristiano Ronaldo op de cover in het prachtige maagdelijke wit van Real Madrid. Waar FIFA dus vooral met Messi pronkte was het voor PES vooral die andere grote wereldster, die in 2008 ook al eens op de cover stond.

  9. PES 2015

  Na in 2014 voor een cover te kiezen waarop geen voetballers stonden, maar vooral de Champions League licentie op de voorgrond kwam, was het voor Konami in bij PES 2015 weer tijd om een voetballer erop te zetten. En nee, geen Messi, Geen Ronaldo, Geen Rooney, maar niemand minder dan de Duitser Mario Götze die de winnende goal maakte in de WK-finale van 2014 tegen Argentinië.

  8. PES 2012

  En weer terug naar Cristiano Ronaldo. Misschien is het omdat hij zo fotogeniek is, maar covers met wereldsterren als Messi en Ronaldo hebben altijd wel wat. Vooral deze cover van Pro Evolution Soccer 2012 waar Ronaldo in zijn beroemde schiethouding staat, is wel heel erg bijzonder. Overigens is dit de eerste PES na een lange periode met enkel Messi op de cover.

  7. ISS Pro 98

  International Superstars Soccer Pro 98 was de PES van 1998 en ondanks het ontbreken van licenties stonden Paul Ince en Fabrizio Ravanelli op de cover. Voor velen zullen deze namen onbekend zijn, maar de manier waarop de twee op de cover geposteerd staan is werkelijk legendarisch en om niet te vergeten. Tot Pro Evolution Soccer 3 zouden er ook geen ''echte'' gelicenseerde voetballers meer op de cover staan. Overigens is dit de oudste game in deze top 10.

  6. PES 2016

  Ja, de aankomende Pro Evolution Soccer kent weer een revolutie op het gebied van covers. Voor het eerst staat de Braziliaan Neymar op de cover van PES. Neymar was al langere tijd het gezicht van PES en nu staat hij dan ook op de cover.

  Met de vele gewonnen titels en de Champions League winst van afgelopen seizoen met Barcelona heeft hij dat wellicht ook wel verdiend. Zijn reputatie is de laatste jaren flink gegroeid en Neymar zelf is ook steeds beter en beter geworden.

  17 september ligt PES 2016 in de winkels. We zullen dan zien of PES zich dan eindelijk eens flink kan meten met FIFA.

  5. PES 2009

  Messi blijft Messi en er moet iemand de beste zijn. Messi is over het algemeen gezien de beste van de wereld. Een icoon zowel binnen als buiten het veld, wereldberoemd, een marketingproduct, een naam, een merk. Messi op de cover krijgen van Pro Evolution Soccer 2009 was een zeer goede zet van Konami die ook een contract hadden geregeld voor 2010 en 2011. Helaas kaapte FIFA hierna Messi weer weg van de cover.

  4. PES 6

  Net voordat Konami het bijbehorende jaartal ging gebruiken heette de games in de Pro Evo Soccer serie nog PES 2, PES 3 helemaal tot en met PES 6. PES 6 is er dan ook gelijk eentje om eruit te lichten. De Braziliaan Adriano en de Brit John Terry prijkten op de covers van de toenmalig in populariteit stijgende titel.

  Inmiddels is voetballer Adriano na vele mislukte avonturen van de aardbodem verdwenen en is Terry bezig aan een van zijn laatste seizoen als topvoetballer bij Chelsea. Heerlijk die nostalgische covers.

  Op het bijbehorende plaatje staat Cesc Fabrégas in plaats van John Terry. Het betreft hier de speciale Spaanse versie.

  3. PES 2010

  En dan komen we in de top drie aan. We zijn terug uitgekomen bij Messi. Messi staat dit jaar echter niet alleen op de cover, De op dat moment een van de beste spitsen ter wereld vergezeld hem: Fernando Torres. Het prachtige felle rode shirt van Liverpool en het rood-blauwe van Barcelona kleuren deze cover van Pro Evolution Soccer 2010. Gewoonweg een schitterende cover die je zelfs op kan hangen als poster.

  2. PES 2008

  In 2008 waren het de nog zeer jonge Cristiano Ronaldo en de net uit Real Madrid teruggekeerde Michael Owen die de cover van Pro Evolution Soccer 2008 bezetten. Vooral de bijbehorende introvideo en het prachtige donkerrood van het Portugal-shirt van Ronaldo zette deze cover op plaats nummer 2. Onvergetelijke game en misschien zelfs wel het jaar waarin PES een keer beter was dan FIFA. Bekijk hieronder die bewuste intro.

  1. PES 5

  En dan de absolute nummer één. De eer is aan twee Premier League legendes van twee legendarische clubs. Van Chelsea is het John Terry en van Arsenal Thierry Henry. Recht tegenover elkaar zoals zij als verdediger en aanvaller ook tientallen keren tegenover elkaar hebben gestaan. Emotie, vechten, rivaliteit, maar toch ook respect. Zulke covers zouden we graag meer willen zien. Messi en Ronaldo tegenover elkaar misschien? PES 5 is volgens ons de duidelijke winnaar en de beste PES-cover ooit.

  Pro Evolution Soccer 2016

  Verkijgbaar vanaf 17 september 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.