De 10 beste online co-op games in tijden van corona

  Soms is er niets leuker dan op de bank te ploffen met een paar vrienden en de hele avond samen te gamen. Ten tijde van het coronavirus gaat dat alleen een stuk moeilijker, maar gelukkig zijn er ook genoeg games die je online samen kan spelen. Dit zijn de 10 beste online co-op games van het moment.

  Gears 5

  De optie tot co-op zien we tegenwoordig niet altijd meer verschijnen en in veel gevallen is het dan ook nog eens een gelimiteerde optie. Microsoft en ontwikkelaar The Coalition trekken zich gelukkig weinig aan van die trend en zetten vol in op co-op met Gears 5.

  Voor online co-op hebben spelers de keuze om samen met twee vrienden de complete campagne te doorlopen, om op die manier het verhaal van Kait Diaz te ontrafelen. Heb je het verhaal eenmaal uitgespeeld, dan ben je alleen allesbehalve klaar. Daarna kan je namelijk met in totaal drie spelers de gloednieuwe co-op modus Escape uitproberen en zelfs met vijf spelers mag je je staande houden in Horde. Genoeg co-op plezier om je een flinke tijd mee te vermaken dus.

  Zombie Army 4: Dead War

  De uitbraak van het coronavirus doet velen al snel denken aan de verschillende zombie-virussen die we in meerdere films, boeken en games voorbij hebben zien komen. In no time is een groot gedeelte van de wereld ermee besmet en vallen er dagelijks doden.

  Om je voor te bereiden op een eventuele echte uitbraak van zombies kan je met je vrienden alvast aan de slag in Zombie Army 4: Dead War. In een alternatieve versie van 1946 is Hitler verbannen naar de hel, maar het gevaar van de nazi’s is nog niet gestopt. Nu zijn ze namelijk opgestaan als ondoden. Samen met drie vrienden moet jij je staande houden met conventionele vuurwapens en krijg je soms de beschikking over magische krachten.

  Overcooked 2

  Voor sommige mensen is het bereiden van een avondmaal in de keuken een ware chaos, terwijl het voor anderen een oase van rust is. Maar zelfs laatstgenoemde groep zal zich in Overcooked 2 vroeg of laat overgaan op een barrage van scheldwoorden.

  In deze kooksimulator moeten spelers namelijk de keuken in een restaurant managen en alles wat daarbij komt kijken. Van het snijden van ingrediënten en een gerecht bereiden tot aan het afwassen aan toe. Dat kan al flink chaotisch worden, maar helemaal wanneer er bewegende vloeren zijn, portalen en brandjes. Hopelijk is de relatie met je vrienden goed, want deze co-op voor vier spelers zal die zwaar op de proef gaan stellen.

  Borderlands 3

  De Borderlands games staan sinds het eerste deel al bekend om haar co-op functies. Sterker nog, volgens sommige spelers is het de enige juiste manier om de First Person Shooter te spelen. In Borderlands 3 kan je ook weer met vier spelers online in co-op aan de slag.

  Dankzij de vier verschillende Vault Hunters waar je uit kan kiezen, de meerdere speelstijlen die worden ondersteund en de eindeloze hoeveelheid wapens is er genoeg variatie voor iedereen. Met de lange verhaallijn op meerdere planeten kan je met je vrienden lekker lang genieten van het kleurrijke en gewelddadige avontuur.

  Don’t Starve Together

  Liefhebbers van survival games hebben ongetwijfeld wel een keer gehoord van Don’t Starve. In deze titel moeten spelers de protagonist in leven houden, door ervoor te zorgen dat hij niet verhongert, uitdroogt of natuurlijk gedood wordt door de verschillende bovennatuurlijke vijanden die er in de duistere wereld te vinden zijn.

  Dat kan je tegenwoordig ook samen doen in Don’t Starve Together, de gratis multiplayer uitbreiding. Spelers kunnen kiezen uit verschillende personages om in leven te houden en de titel ondersteunt tot wel zes spelers tegelijkertijd in de wereld.

  Divinity: Original Sin 2

  De oude stijl van RPG’s uit de jaren 90 en het begin van het millennium zijn lange tijd verdwenen geweest, overrompeld door snelle, actievolle en flitsende titels. De laatste paar jaar zijn games gebaseerd op klassiekers als Baldur’s Gate II alleen weer helemaal terug.

  Eén van die titels is Divinity: Original Sin 2, dat spelers enorm veel keuzevrijheid geeft in de manier waarop je je karakter maakt en het verhaal beleeft. Je kan die keuzes in je eentje maken, maar ook met een vriend. De hele meeslepende campagne van Original Sin 2 is namelijk samen in co-op te spelen.

  Monster Hunter World

  Ben je ondertussen wel een keertje klaar met de standaard zombies, robots en andere cliché vijanden die games op je af sturen, dan ben je bij Monster Hunter World aan het goede adres. In de game draait alles namelijk om het omleggen van enorme monsters, zoals de naam al doet vermoeden.

  Net zoals Borderlands worden de Monster Hunter games gezien als de perfecte co-op games. Het is leuk om een enorme draak of dinosaurus in je eentje te vangen, maar nog veel leuker natuurlijk als je dat samen met drie vrienden doet en alle mogelijke tactieken en mogelijkheden gebruikt. Urenlang plezier gegarandeerd!

  Saint's Row: The Third Remastered

  We hebben al een tijdje niks meer gehoord van de Saint's Row-franchise, maar daar maakt uitgever Deep Silver verandering in. Het derde deel, Saint's Row: The Third, heeft namelijk een geremasterde versie gekregen die op 22 mei in de (digitale) schappen zal liggen.

  Zoals we van de serie gewend zijn is alles heerlijk over de top en dat gaat goed samen met de grafische verbeteringen die de nieuwe versie met zich meebrengt. Explosies komen nu echt tot leven en de wereld is lekker kleurrijk. Een mooi contrast met al het geweld op de achtergrond. De titel wordt bovendien nog een stuk leuker wanneer je samen met een vriend de hele verhaallijn en missies doorloopt in co-op. Je kan je een lange tijd vermaken met de remaster van Saint's Row: The Third, want je krijgt er ook nog eens alle dertig DLC-pakketten bij.

  A Way Out

  Bij sommige games is co-op een nagedachte, bij andere games is het een belangrijk onderdeel van de games en dan zijn er ook nog de zeldzame games waarbij co-op een vereiste is. A Way Out is één van dat soort games, waarbij er geen optie is om de game alleen te spelen, je hebt een vriend of vriendin aan je (online) zijde nodig.

  In de game besturen de spelers de gevangenen Leo en Vincent. Samen moet je samenwerken om beide mannen uit de gevangenis te bevrijden en vervolgens uit handen te blijven van de autoriteiten. De eventuele succesvolle uitkomst ligt helemaal in jullie handen en de mate waarin je kan samenwerken.

  Gears 5

  Verkijgbaar vanaf 10 september 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.