De 10 beste games van 2020 volgens Luuc ten Velde

  Als een jonge hond kon Luuc ten Velde in 2020 zijn enthousiasme niet bedwingen als het op games aankomt. Maar liefst drie nieuwe consoles van Microsoft en Sony, een nieuwe game van zijn favoriete superheld en nog veel meer toppers. Maar wat zijn volgens hem de beste games van het jaar? Dat lees je nu in zijn persoonlijke top 10!

  In deze lijst met beste games van 2020 zet ondergetekende de tien games waarvan hij dit jaar geen genoeg kon krijgen. Hoewel ik weet dat sommige titels gebreken hebben, kon ik ze simpelweg niet neerleggen. Iedereen heeft vast en zeker van titels dit jaar waarvan ze na tientallen uren nog steeds optimaal genieten. Laat me in de reacties weten welke games jouw favorieten van het jaar zijn!

  10. Astro’s Playroom

  Voor mij trapt de lijst met beste games van 2020 af met Astro’s Playroom. Dit korte platformavontuur is de eerste game die ik op de PlayStation 5 speelde en liet me daadwerkelijk ervaren wat next-gen is. Het is niet zomaar een mooiere laag verf of een hogere framerate.

  Astro’s unieke levels maakten duidelijk dat de DualSense daadwerkelijk een revolutie voor de handpalmen kan zijn en blies me omweg. Sommigen zien het als een veredelde tech demo, maar ik beschouw het als de eerste must-play game van de PS5. Team Asobi weet precies hoe ze PlayStation fans gelukkig maken en dat is ze op meesterlijke wijze gelukt.

  9. Marvel’s Avengers

  Marvel’s Avengers is allesbehalve perfect. Sterker nog, de game zit vol met fouten, kostte Square Enix enorm veel en zit nog vol met problemen als het aankomt op bugs, herhalend level design en zo kan ik nog wel even doorgaan. Toch is het absoluut één van mijn favoriete games van het jaar.

  Als Marvel-fan in hart en nieren kan ik simpelweg niet ontkennen dat de charme van een ongoing Marvel-game me enorm trekt. Natuurlijk hekel ik alle problemen, maar zie ik ook dat de game veel goede kanten heeft. De gameplay per Avenger zelf is namelijk onwijs leuk, net als het op avontuur gaan met vrienden in een voltallig team. Ook het verhaal is onwijs tof (en had meer potentie) en na dik zestig uur heb ik nog steeds genoeg redenen om terug te keren.

  8. Fall Guys: Ultimate Knockout

  In een jaar waarin velen wel eens in de put zaten, zorgde Fall Guys: Ultimate Knockout voor een lach op je gezicht. Ook bij mij wist de toffe battle royale die om minigames draait mij op te vrolijken. Het is dé party game van 2020.

  In een groot huishouden was dit de titel waarmee iedere zomerse avond gespendeerd werd. De controller doorgeven en telkens de jelly bean weer een nieuw uiterlijk geven zorgt voor een gevoel van broederschap, terwijl iedere minigame telkens weer voor samengeknepen billen op de bank zorgt. Ik denk dat er geen game is waarbij ik zo hard geschreeuwd en gejuicht heb.

  7. Ghost of Tsushima

  Ghost of Tsushima is een wonderschoon avontuur in een wereld die me enorm trekt. Toch moet ik bekennen dat ik de game nog niet heb uitgespeeld. Telkens weer kwam er iets op mijn pad waardoor ik niet terug kon keren naar Tsushima en nu, terwijl ik dit weer schrijf, krijgt ik weer zin om te spelen.

  Logisch is het zeker, want de gameplay is onwijs tof. Vechten is fantastisch, de wereld is wonderschoon en zit vol geheimen die ik wil ontdekken. Aan de andere kant is het van de open world games die ik in 2020 heb gespeeld (en dat zijn er veel) die het meest traditioneel voelt en daardoor ook wat statisch is. Ik moét en zal de game absoluut uitspelen, maar of me dat dit jaar nog gaat lukken is een vraag waar ik geen antwoord op heb.

  6. Assassin’s Creed Valhalla

  Waar je zou denken dat Assassin’s Creed de titel zou zijn die de meest statische open world zou hebben, kreeg ik dat gevoel in de eerste twaalf uur totaal niet. In Valhalla heb ik net zoveel tijd gestoken als in Ghost of Tsushima, maar toch moet ik eerlijk bekennen dat Valhalla op dit moment een beetje meer trekt.

  Het kan de viking setting zijn, maar ik denk dat het vooral te maken heeft met de geheimen van de nieuwe mechanics. Na eerder dit jaar dik 50 uur in Assassin’s Creed Odyssey te hebben gestoken (voordat alle open world games uitkwamen) verwachtte ik soortgelijke mechanics van Valhalla.

  Een aangename verrassing stond me te wachten toen bleek dat delen op de schop zijn gegaan. De manier waarop mysteries, waardevolle plekken en visas door de wereld zijn verstrooid trekt me tot nu toe enorm. Hetzelfde geldt voor het verhaal en Eivor die me tot nu toe als vikingheld blijft verbazen via de toffe combat.

  5. Cyberpunk 2077

  Zo halverwege mijn lijst met beste games van 2020 staat Cyberpunk 2077. De nieuwste game van Cyberpunk 2077 is voor mij reden geweest om het schrijven van dit artikel uit te stellen. Na twintig uur op de klok kan ik, hoewel ik de game nog lang niet uit heb, wel al stellen dat de game me enorm bevalt.

  Als alle vervelende bugs er niet geweest waren, had de game zelfs een haal kunnen doen naar de nummer 1 positie. De realiteit is alleen anders, want de game wordt nog van alle kanten geplaagd door problemen. Ondanks dat geniet ik wel met volle teugen.

  Ik verlies mezelf compleet in de wereld en wanneer ik niet aan het spelen ben, wil ik eigenlijk alleen maar terug naar Night City. Na 15 uur spelen had ik Keanu Reeves’ personage Johnny Silverhand nog niet eens ontmoet! Zo tof vind ik het dwalen in de wereld en alle zijmissies die ik tegenkom.

  4. Final Fantasy VII Remake

  De vierde plek in mijn lijst gaat naar Final Fantasy VII Remake. Als groot fan van het origineel uit 1997 keek ik enorm uit naar deze remake, maar in mijn stoutste dromen durfde ik niet te geloven dat de game mijn verwachtingen zou overtreffen. Hoewel de game verre van perfect is, doet de remake zo onwijs veel goed dat de imperfecties snel te vergeven zijn.

  Met een briljante nieuwe insteek voor het vechtsysteem mixt Square Enix op heerlijke wijze de oude mechanics met een laag diepgang die we vandaag de dag verwachten van actiegames. Daar stopt de vernieuwing niet. Ook het verhaal voegt nieuwe lagen toe en wendingen die veteranen ook niet zien aankomen. Al met al is het een briljante titel die in 2020 zeker geschaald mag worden onder de beste titels van 2020.

  3. Hades

  De kleine indietitel Hades weet zichzelf een weg te banen naar de derde plek. Deze titel van Supergiant Games kende al eerder een leven in Early Access op de PC, maar is nu in 2020 officieel uitgekomen. Op de Nintendo Switch en de PC wel te verstaan, wat misschien wel de beste keuze is voor de game.

  Switch-gebruikers zochten een game naast Animal Crossing om zich in te verliezen, terwijl de on the go-mentaliteit ook nog eens heerlijk werkt voor Hades. In de roguelike speel je als de zoon van Hades om uit de hel te ontsnappen met alle gevolgen van dien. Slaan, schoppen, duiken en nog veel meer actie staat centraal in deze goed geschreven, heerlijke spelende actiegame die tevens één van de beste soundtracks van het jaar bevat.

  2. Marvel's Spider-Man Miles Morales

  Mijn Spider-Man hart begon eerder dit jaar weer sneller te kloppen toen Marvel’s Spider-Man Miles Morales uit de doeken werd gedaan. Deze kleinschalige, maar nog steeds uitstekende titel van Insomniac Games herinnerde me niet alleen aan wat de 2018-titel zo goed maakte, maar bracht tevens vernieuwing. Miles’ nieuwe krachten en stijl dropen van de titel af en dat ook nog eens met een soundtrack die nog steeds in mijn dagelijkse roulatie zit op Spotify.

  Toch moet ik zeggen dat Miles’ avontuur misschien nog wel beter is dan het origineel, want de kortere titel heeft een veel beter tempo, minder onnodige side quests en voelt een stuk intiemer. Het verhaal dat de tranen meerdere keren over de wangen liet stromen slaat beter aan, de side quests voelen nu nóg meer als een verrijking voor de ervaring aan en de toeters en bellen van de PS5 zorgen voor een ervaring die tot nu toe bijna ongeëvenaard is voor 2020.

  Sony Playstation

  Eervolle vermeldingen

  2020 was een fantastisch jaar voor games ondanks het coronavirus en de flinke teleurstellingen die sommige bedrijven veroorzaakten. Qua games was het alleen fantastisch en naast de tien bovenstaande games had ik graag ook nog een plekje gegund aan andere titels. Via een eervolle vermelding wil ik onderstaande titels toch nog even de eer bewijzen in chronologische volgorde van release.

  1. The Last of Us Part II

  Wie mij een beetje kent, weet dat ik groot liefhebber ben van The Last of Us. Niet vanaf het eerste moment (want deel 1 speelde ik voor het eerst pas in 2016), maar na de aankondiging van het tweede deel heb ik de game toch maar opgepakt en raakte ik verliefd op de wereld die Naughty Dog neerzette. Een deprimerende wereld waarin hoop en liefde centraal stond.

  Deel twee bracht daar verandering in en liet me opnieuw verliefd worden op de wereld. Dit keer alleen om hele andere redenen. Ellie’s haattocht greep me vanaf het eerste moment, sloeg me emotioneel telkens weer aan, maar zorgde er ook voor dat ik schreeuwde naar een fictief personage om te stoppen met haar wraak.

  Ellie is zo gebroken dat ze niet meer kan stoppen, waarmee ze alleen maar meer haar eigen leven vergooid. Haar verhaal is niet alleen het beste van 2020, maar als personage is er tevens niemand die haar evenaart. Alleen Abby komt in de buurt, en ja, ook zij komt uit The Last of Us Part 2.

  Misschien wel het mooiste onderdeel van de game is de gitaar en hoe deze zowel muzikaal als thematisch een rol speelt in het verhaal. De track Future Days is in feite Ellie’s psyche op poëtische wijze verteld, want het is ook Joels favoriete nummer en het nummer dat hij in het begin van de game speelt. Ik zei het in de review en zeg het nog maar eens een keer: The Last of Us Part II is een meesterwerk!

  Het beste van 2020 voor jou op een rij!

  Nu 2020 op haar einde loopt is het weer tijd om terug te blikken. Dit jaar doet XGN dat met een scala aan artikelen over het beste van 2020! Houd de site in de gaten voor nieuwe lijsten met het beste van wat 2020 ons heeft gebracht!

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.