Beste gamelevels ooit gemaakt - Cainhurst Castle uit Bloodborne

Article
zondag, 22 september 2019 om 14:00
xgn google image
Ronddwalen door een gigantische open wereld is leuk, maar een doel of objectief hebben is wat je als gamer vooruitduwt; een legendarische schat of een wapen dat essentieel is. Levels en missies zijn belangrijk en daarom duiken wij in de geschiedenis van de beste gamelevels ooit. Deze keer een level uit Bloodborne.

Beste gamelevels ooit – Wat is het?

Na het grootste succes van Dark Souls is Hidetaka Miyazaki een gewilde man in de game-industrie. Op het moment dat Miyazaki en zijn team de puntjes op de i zetten van de Dark Souls: Prepare to Die editie, klopt Sony bij hem aan met de vraag of beide bedrijven misschien samen een titel kunnen ontwikkelen.
Miyazaki heeft al meerdere ideeën voor een titel en zijn gedachteflitsen liggen flink uit elkaar. Zo is de Japanner niet alleen geïnspireerd door Dracula en H.P. Lovecrafts Cthulhu, maar ook door de Victoriaanse tijd en de gotische architectuur uit Tsjechië en Roemenië. De bedenker van Dark Souls wil dit allemaal zo precies mogelijk afbeelden in een titel en hij denkt dat zo’n game pas op de achtste generatie consoles, de generatie waar we nu inzitten, mogelijk is.
Het levert Project Beast op, een project dat tegelijkertijd loopt met de ontwikkeling van Dark Souls 2. Miyazaki is voor de opvolger van misschien wel één van de meest gelauwerde en invloedrijke titels slechts een supervisor, want hij heeft zijn aandacht volledig gericht op de ontwikkeling van Project Beast.
Screenshots en een trailer lekken een paar weken voor de officiële bekendmaking al uit, maar pas bij de Sony persconferentie op de E3 van 2014 krijgt de game haar formele naam: Bloodborne. Een exclusieve titel, die door een slimme actie van Sony, alleen op de PlayStation 4 verschijnt, want Sony presenteert als eerste een console van de achtste generatie, de PlayStation 4, aan FromSoftware.
Beste gamelevels ooit Bloodborne special
De titel is dan al een tijdje in ontwikkeling en bij die aankondiging komt ook de releasedatum van februari al voorbij. Uiteindelijk wordt de game uitgesteld en verschijnt hij in maart 2015 exclusief voor de PlayStation 4. Wij geven de game een 9.5 in de review en zijn razend enthousiast, zoals wij dan schrijven:
De beeldschone en interessante setting waar wij over schrijven komt terug in meerdere locaties. Van de bovenste regionen van Cathedral Ward en het introductiegebied van Central Yharnam tot aan het nachtmerrieachtige Old Yharnam, wat vele geheimen heeft. Maar het gebied dat de gotische stijl van Miyazaki het meeste uitademt, is Cainhurst Castle.

Beste gamelevels ooit – Wat is het level?

Cainhurst Castle is een verborgen locatie in Bloodborne die enig werk vereist voordat je het gebied kan betreden. Het enorme kasteel is namelijk een optioneel gebied en vele gamers zullen de immense burcht dan ook hebben gemist in hun eerste playthrough. Je moet namelijk eerst Vicar Amelia hebben verslagen en dan door het angstaanjagende Forbidden Woods dwalen om weer uit te komen bij Iosefka’s Clinic.
Daar vind je een uitnodiging voor Cainhurst Castle, maar dan ben je er nog niet. Bloodborne verplicht dan nog van jou dat jij de Witch of Hemwick uitschakelt, waarna je naar een eenzame steen nabij hun locatie loopt. Uit het niets komen er twee paarden aanlopen met een koets en diens deur opent zich voor jou. Tijd om naar één van de beste gamelevels ooit te gaan: Cainhurst Castle.

Beste gamelevels ooit – Waarom is het zo goed?

Op dat moment heb je nog geen flauw idee wat jij gaat aantreffen, terwijl de koets wegrijdt en de duistere muziektonen je doen denken dat het weer een mysterieuze locatie betreft. Het landschap verandert ineens compleet en met een ijzige wind en tientallen sneeuwvlokken die neerdwarrelen, doemt een enorm kasteel in de verte op. De koets stopt, het deurtje gaat open en je voeten planten zich op de treden van een gotische burcht.
Het is een imponerende introductie van FromSoftware, waarmee zij één van de meest indrukwekkende en angstaanjagende levels van Bloodborne tentoonstelt. Langzaamaan beklim je de treden, volledig op je hoede, want je hebt geen flauw idee wat er achter die ontzaglijke deuren verstopt zit.
Als je de binnenste regionen van het kasteel betreedt, tref je meerdere bizarre en dodelijke monsters aan. Maar de meeste aandacht gaat toch wel uit naar de vele details die Cainhurst Castle herbergt. De bibliotheek is volgeladen met boeken, maar ook op de grond liggen meerdere bladzijdes van een immense boekenverzameling.
Het is dat oog voor detail dat Miyazaki dolgraag in Bloodborne wilde hebben en Cainhurst Castle is daar het perfecte voorbeeld van. De lege gangen waar eeuwen niemand doorheen heeft gedwaald zijn voortreffelijk nachtmerriemateriaal, terwijl de troonkamer glimt van de vele huilende vrouwen die hard de vloeren aan het poetsen zijn. Ondertussen kijkt de koningin neerbuigend neer op haar onderdanen en voelt zij zich duidelijk beter dan zo ongeveer iedereen in Bloodborne.
Beste gamelevels ooit Bloodborne special
Hierdoor vraag jij jezelf af of zij geen gevangene is in een uitgestorven wereld, waar meerdere geesten een obstakel voor jou zijn. De glorietijden van Cainhurst Castle liggen al lang achter jou en als hunter voel, zie en ruik je dat in de omgeving. Tal van standbeelden sieren de tuin en gangen en daartussen zitten meerdere verrassingen voor jou.
Dit levert een majestueus level op, en eigenlijk het mooiste level van Bloodborne zelf, dat nog één grote belemmering heeft: Martyr Logarius, de oude koning van Cainhurst Castle. Bovenop het kasteel zit hij en het level bouwt zich ook op zo’n manier op dat hij de laatste sta-in-de-weg is. Je beklimt en verkent het gehele kasteel, kamt elk hoekje uit en op het hoogste punt van de burcht zit hij te wachten tot jij arriveert.
Net zoals vele andere eindbazen is het gevecht met Logarius een flinke uitdaging, maar als jij aan het einde van de strijd met zijn kroon op de troon gaat zitten, voel jij je even onoverwinnelijk. En mede daardoor is Cainhurst Castle uit Bloodborne één van de beste gamelevels ooit gemaakt.
Bloodborne kwam in 2015 uit voor de PlayStation 4 en kreeg van ons dus een 9.5. Sinds de release zijn er geruchten dat FromSoftware werkt aan een tweede Bloodborne, maar tot op heden is daar nog niks over bekend. De laatste game van FromSoftware, Sekiro: Shadows Die Twice, verscheen in 2019 en kreeg in onze review een 8.5.