De top 10 beste game soundtracks van 2020

  Het einde van 2020 is aangebroken. Wat een bijzonder (verschrikkelijk) jaar was het door het coronavirus. Voor gamers was het een uitstekend jaar, zoals ook terug te zien in de beste game soundtracks van 2020. Wij zetten de tien beste game soundtracks van 2020 voor je op een rijtje.

  In deze lijst met beste game soundtracks van 2020 zetten we de trailers op het rijtje die we ons het beste kunnen heugen. Net als alle andere beste van 2020-artikelen is deze lijst een samenstelling van verschillende elementen die we meenemen als we kijken naar het beste van 2020.

  10. Assassin's Creed Valhalla

  We trappen deze lijst af met muziek uit het hoge noorden. De soundtrack van Assassin’s Creed Valhalla heeft de tiende plek op onze lijst met beste game soundtracks van 2020 veroverd. Componist Jesper Kyd en Einar Selvik, de ex-drummer van Gorgoroth en frontman van Wadruna, zijn hier verantwoordelijk voor.

  Jesper Kyd is een oude rot als het aankomt op Assassin's Creed. De componist heeft namelijk de soundtrack geleverd voor de eerste vier games in de franchise en letter en figuurlijk de toon gezet voor de theme. Selvik kun je onder andere herkennen van zijn contributie aan Vikings, de serie van History. Hier verzorgde hij ook de muziek, dus ervaring als het aankomt op de toon zetten voor brute moorden hebben de twee genoeg. Het is dan ook heerlijk dat dit op toffe wijze goed doorvertaald is naar de game.

  Luister hier de soundtrack van Assassin's Creed Valhalla

  9. Tony Hawk’s Pro Skater 1+2

  Dit jaar zag ook de terugkeer van de birdman via complete remakes van de eerste twee Tony Hawk-games. Met een nieuwe laag verf, geupdate controls en de bijgewerkte, maar nog steeds heerlijke soundtrack is de game beter dan ooit tevoren. Vooral laatstgenoemde draagt hier op spectaculaire wijze aan bij.

  Waar velen bang waren dat een groot deel van de iconische soundtrack plaats zou moeten maken door licentieproblemen, valt dat enorm mee. Sterker nog, er zijn een aantal nieuwe nummers te vinden die de soundtrack alleen nog maar beter maken. Al met al is dit misschien wel de ultieme manier om weer een echte skater boy te worden!

  Luister hier de soundtrack van Tony Hawk's Pro Skater 1+2

  8. Sackboy: A Big Adventure

  Waar Tony Hawk een meesterlijke soundtrack heeft via licenties, brengt Sackboy een compleet eigen geluid met zich mee. Sumo Digital heeft er in deze 2.5D platformer alles aan gedaan om tegen de iconische Mario op te boksen en doet dit met succes. Naast de leuke platform actie heeft dit in grote delen te maken met de heerlijke soundtrack.

  Waar deze hier en daar meesterlijk in het level geïntegreerd is, gebruiken andere levels de muziek vooral als tof achtergrondgeluid. Welke van de twee het ook is; beide manieren werken op fantastische wijze. Het is jammer dat de game tussen de drukte van de najaarsreleases een beetje is ondergesneeuwd, maar voor de soundtrack geldt dat gelukkig niet. Die zullen we nog jarenlang met plezier terugluisteren.

  Luister hier de soundtrack van Sackboy: A Big Adventure

  7. Fuser

  2020 is het jaar waarin festivals uitstierven, maar gelukkig was daar Fuser om het festivalgevoel op virtuele wijze door te zetten. Guitar Hero-maker Harmonix weet met een uitstekende soundtrack vol diverse hits van de afgelopen vijftig jaar een all you can mix-buffet voor te schotelen waar je als speler van kan genieten. Aan jou de taak om de muziek met elkaar te mengen om compleet nieuwe mixes te maken.

  Dat de soundtrack vol bekende Top 40-hits hierbij een immense rol speelt moge duidelijk zijn. Het is alleen de manier waarop ieder nummer op een of andere wijze met elkaar samenkomt die zo indrukwekkend is. Het is alsof de makers ieder nummer met de hand gekozen hebben om de ultieme soundtrack voor beginnende DJ’s te maken.

  Luister hier de soundtrack van Fuser

  6. Marvel’s Spider-Man Miles Morales

  Dat de boodschap van Miles Morales’ solo-avontuur Be Yourself is, is toepasselijk. De game draait om Miles die zijn eigen identiteit zoekt als Spider-Man. De game bewijst als een baas dat Miles zijn mannetje kan staan dankzij een fantastische soundtrack die niet alleen heerlijk door de speakers kan blazen, maar je tijdens het spelen motiveert én inspireert.

  Van oor tot oor grijns je terwijl de muziek van Jaden wordt afgewisseld met die van Lecrae. Natuurlijk moeten ook de tonen van John Paesano niet vergeten worden. Voor Miles’ avontuur is gekozen voor trap beats die de orchestelijke strijkinstrumenten aanvullen als een lekker sausje voor bij de patat. Zonder was het prima, maar met de hiphop twist wordt de muziek naar een compleet nieuw niveau getild. Al helemaal wanneer die trompetten ook nog eens door je oorschelp galmen.

  Luister hier de officiële game soundtrack van Spider-Man Miles Morales
  Luister hier de officiële Spotify soundtrack van Spider-Man Miles Morales

  5. Hades

  Halverwege deze lijst met beste game soundtracks van 2020 reiken we met liefde een vermelding uit aan Hades. De nieuwe game van Supergiant Games maakte eerder dit jaar een geweldige indruk dankzij een goede mix van Griekse instrumentale klanken en een moderne rock twist. Voeg het sprankje hip-hop daar ook nog eens aan toe, zoals te horen in het nummer Out of Tartarus en je hebt een cocktail die ongelofelijk smaakt.

  Darren Korb heeft zichzelf dan ook overtroffen met de dertig nummers die hij heeft afgeleverd. Toch had de componist nog een kleine lijfspreuk wat beter tot zich kunnen nemen. De nummers zijn soms namelijk best wel lang, waardoor ze in herhaling kunnen vallen.

  Tijdens het gamen merk je hier niet zoveel van, maar zodra je de muziek buiten het spelen om luistert valt dit puntje van kritiek enorm op. Het tempo komt daardoor soms niet goed tot zijn recht. Een gemiste kans is het zeker, maar niet genoeg om de game soundtrack niet mee te nemen in deze lijst.

  4. Ori and the Will of the Wisps

  2020 voelt als een eeuwigheid, waardoor je alweer bijna zou vergeten dat Ori and the Will of the Wisps dit jaar uitkwam. De metroidvania die je constant doet denken aan een bezoekje in het sprookjesbos is alleen één van de titels die dit jaar niet vergeten mag worden. Al helemaal niet als het op de soundtrack aankomt.

  Met magische melodieën tovert de muziek van Ori’s tweede avontuur constant een lach op je gezicht. Je trommelvlies leeft als het ware op en dat terwijl de klanken vooral rustgevend zijn. Ten minste, wanneer je geen baasgevecht voor de kiezen krijgt. Dan sta je voor een symfonie die je doet opleven en je adrenaline door het lijf laat gieren.

  Luister hier de soundtrack van Ori and the Will of the Wisps

  3. DOOM Eternal

  Op de derde plaats eindigt de chaotische en keiharde soundtrack van DOOM Eternal. De 29 tracks-tellende soundtrack is een meesterwerk, mits het genre je ligt. Er zijn maar weinig soundtracks die zo goed het onoverwinnelijke gevoel van een moordzuchtige demonenslachter overbrengen als de brute muziek die DOOM Eternal aflevert.

  Mick Gordon is het meesterbrein achter deze soundtrack en mag zichzelf een flinke schouderklop geven. De fans zullen dit ook veelvuldig doen, maar wel met een traan die over de wang biggelt. Gordon en Bethesda gingen namelijk eerder dit jaar niet als vrienden uit elkaar, waardoor we deze soundtrack van DOOM Eternal maar moeten zien als zijn magnum opus.

  Luister hier de soundtrack van DOOM Eternal

  2. Final Fantasy VII Remake

  Wie terugdenkt aan het jaar 2020 kan de soundtrack van Final Fantasy VII Remake natuurlijk niet vergeten. De orkestrale klanken van de Bombing Mission galmen nog steeds na in onze oorschelpen en met goede reden. De remake levert een scala aan nieuwe versies van klassieke nummers af die al sinds 1997 op repeat geluisterd worden.

  De muziek van Nobuo Uematsu is op heerlijke wijze opnieuw tot leven gebracht, terwijl Masashi Hamauzu en Mitsuto Suzuki verantwoordelijk zijn voor een nieuwe muziek. Kijk maar naar het nummer Hollow, een nieuwe toevoeging die heerlijk aansluit bij de andere klanken van de soundtrack. Het is een fantastische kers op de taart voor een van de beste RPG’s van dit jaar.

  Luister hier de soundtrack van Final Fantasy VII Remake

  1. The Last of Us Part II

  Wie het heeft over de beste game soundtracks van 2020 kan natuurlijk The Last of Us Part II niet vergeten. De PlayStation exclusive verweeft haar muziek telkens weer op knappe wijze heerlijk met de gameplay om de toon te zetten. Gustavo Santaolalla heeft zichzelf voor het tweede deel overtroffen door de klanken een meer somber en duister randje te geven.

  Tevens heeft de muziek een diepere waarde in de game, gezien deze ook een prominente rol heeft in het verhaal. The Last of Us Part II heeft bij vlagen lichtstralen van liefde die door de donkere met haat gevulde wolken breken, iets waar de muziek op inhaakt. Kijk maar naar Future Days, het nummer dat Joel zingt/speelt in de game.

  Luister hier de soundtrack van The Last of Us Part II

  De lyrics van het nummer beschrijven op deftige wijze de emotionele achtbaan die Ellie meemaakt gedurende het verhaal. Tel daarbij de onverwachte toevoeging van Ellie’s versie van Take on Me en de wederom uitstekende instrumentele nummers van Santaolalla en je hebt de beste game soundtrack van 2020 gevonden. Tijd om die nog maar een keer op repeat te draaien!

  Het beste van 2020 voor jou op een rij!

  Nu 2020 op haar einde loopt is het weer tijd om terug te blikken. Dit jaar doet XGN dat met een scala aan artikelen over het beste van 2020! Houd de site in de gaten voor nieuwe lijsten met het beste van wat 2020 ons heeft gebracht!

  Assassin's Creed Valhalla

  Verkijgbaar vanaf 10 november 2020

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.