Top 5 beste films van 2020 volgens Luuc ten Velde

  Een jaar zonder Marvel-films in de bioscoop, zou een rampjaar zijn op filmgebied voor Luuc, zou je denken. Maar deze superheldenfanaat heeft zich ondanks dat gemis nog steeds vermaakt in de bioscoop, maar ook vanuit het gemak van zijn luie stoel. Check nu de top 5 beste van 2020 volgens Luuc ten Velde!

  In deze lijst met beste films van 2020 zet ondergetekende de vijf films waarvan hij dit jaar geen genoeg kon krijgen. Hoewel ik weet dat sommige titels gebreken hebben, kon ik ze simpelweg niet neerleggen. Iedereen heeft vast en zeker films gezien dit jaar waarvan ze na meerdere keren kijken nog steeds optimaal genieten. Laat me in de reacties weten welke films jouw favorieten van het jaar zijn!

  5. My Hero Academia: Heroes Rising

  Het lijkt alweer een eeuw geleden sinds ik voor het laatst naar de bioscoop ben geweest. In werkelijkheid was ik er afgelopen zomer nog voor My Hero Academia: Heroes Rising, een toffe spin off film die een tof verhaal vertelt in de wereld van de gelijknamige anime. In My Hero Academia: Heroes Rising gaat Deku’s klas als onderdeel van een schoolprogramma naar Nabu Island om de plek misdaadvrij te houden.

  Al snel gaat er onwijs veel mis en komen superschurken om de hoek kijken. De film speelt zich af in de bestaande canon van de serie, maar is eigenlijk gewoon een goed excuus om de helden in toffe gevechten te zien strijden zonder dat het al te veel gevolgen heeft voor de rest van het verhaal. Ondanks dat is het een fantastisch avontuur waarvan ik van begin tot einde heb genoten met actiescènes die hoog in het vaandel staan voor mijn favoriete scenes van het jaar.

  4. Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan

  Borat Subsequent Moviefilm kwam rauw op mijn dak vallen en heeft me positief verrast. Als iemand die nooit de originele Borat heeft gezien, ik heb wel meer klassiekers gemist, lag ik constant in een deuk van deel 2. De manier waarop Sacha Baron Cohen constant het randje opzoekt en deze vervolgens zo hard mogelijk overschrijdt is zowel gewaagd als extreem grappig.

  Toch is de grootste verrassing het acteerwerk van Maria Bakalova. Deze onbekende Bulgaarse actrice straalde als Tutar, Borats dochter, en speelde haar rol onwijs goed. Wie me een jaar geleden verteld had, dat Borat in mijn lijst zou staan zou ik voor gek verklaren. Maar ja, in een jaar kan heel veel gebeuren, zo blijkt wel weer.

  Universal Pictures

  3. 1917

  De eerste film die ik dit jaar zag is 1917 en die heeft me bijna een jaar later nog steeds omver geblazen. Nou moet ik wel zeggen dat de film na verloop van tijd iets minder hoog in mijn ranglijst staat. Hoewel ik de film briljant vind als het op regie en montage aankomt, is de rest van het verhaal wat minder speciaal.

  Het verhaal zelf, over twee soldaten die de frontlinie binnen de tijd moeten bereiken om een valstrik te verijdelen is onwijs tof, maar niet heel speciaal. De acteerprestaties van George MacKay en Dean-Charles Chapman zijn tevens erg goed en ook de actie spat van het scherm. Toch mist de film voor mij net het speciale sausje om me compleet uit m’n bioscoopstoel te blazen.

  Warner Bros. Pictures International

  2. Tenet

  Het was de film die bioscopen van de ondergang moet redden deze zomer, maar niets bleek minder waar. Tenet wist geen bergen te verzetten, al hoefde dat voor mij persoonlijk ook niet. De film deed namelijk precies wat het voor mij moest doen: toffe visuele effecten combineren met keiharde actie en een spannend verhaal.

  In grote delen ben ik op mijn wenken bediend door Christopher Nolans nieuwste epos, al vond ik de karaktermotivaties nogal slap. Dat is dan ook de grootste reden dat de film niet op nummer 1 staat in mijn lijst met beste films van 2020. De film mist simpelweg de emotionele band met vrijwel ieder personage, waardoor ik net niet helemaal lekker mee kan leven met onze helden.

  Op dat puntje na is de film een spektakel. Hoe alles praktisch gefilmd is, gaat mij de pet te boven. Net als de duizelingwekkende actiescènes die elkaar in hoog tempo opvolgen. Het is de beste achtbaanrit die ik dit jaar in het filmtheater gezien heb. Dat staat vast, maar de beste film van 2020 kwam dan ook niet uit in de bioscoop.

  1. Hamilton

  De beste film van het jaar voor mij is Hamilton, de musicalfilm die eerder dit jaar op Disney+ verscheen. Al jarenlang wordt er met lof gesproken over de briljante musical die op Broadway prijzen nog sneller opzoog dan Cookiemonster koekjes kan eten. Dat Disney+ de musical in filmvorm bracht, is dan ook fantastisch.

  Wat nog beter is, is dat de productie vrijwel perfect is verpakt in een bijna drie uur-durend spektakel. De mix van hiphop en musical werkt fenomenaal, terwijl het decor zelf constant bijdraagt aan de choreografie en als het ware tot leven komt. En dan heb ik het nog niet eens over de muziek zelf gehad.

  Via alleen maar muziek wordt het complete verhaal van Alexander Hamilton vertelt dat iedere snaar op perfecte wijze weet te raken. Waar je het grootste plezier hebt wanneer Hamilton (gespeeld door bedenker Lin-Manuel Miranda) met zijn vrienden shotjes aan het doen is, rollen de tranen over je wangen bij ieder emotioneel moment. Het hoogtepunt moet toch wel het nummer Satisfied zijn, dat in mijn ogen vereeuwigd dat Renée Elise Goldsberry één van de beste actrices is van dit moment.

  Het nummer is een spektakel om naar te kijken en nog mooier om naar te luisteren door de combinatie van karakter motivaties, choreografie en acteerwerk. Ik kan nog duizenden woorden kwijt over waarom Hamilton de beste film van het jaar is, maar dan zou ik in herhaling vallen. Ga de film kijken op Disney+, want dit verhaal over de Amerikaanse revolutie en één van de Verenigde Staten’s foundings fathers mag je niet missen!

  Het beste van 2020 voor jou op een rij!

  Nu 2020 op haar einde loopt is het weer tijd om terug te blikken. Dit jaar doet XGN dat met een scala aan artikelen over het beste van 2020! Houd de site in de gaten voor nieuwe lijsten met het beste van wat 2020 ons heeft gebracht!

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.