De beste films van 2019 volgens Luuc ten Velde

Article
zaterdag, 21 december 2019 om 12:00
creed ii 4k blu ray review terug in de ring met rocky en creed 151356
Wat is 2019 weer een heerlijk jaar geweest voor films zeg! Vanaf het begin van het jaar verschenen er toppers op het witte scherm en dus kon ik het niet laten. Dit zijn de beste films van 2019 volgens ondergetekende, Luuc ten Velde.
Wie mij een beetje kent weet dat ik ongelofelijk veel houd van superhelden, Star Wars en eigenlijk nog veel meer. De lijst die ik dit jaar heb, verbaast mij zelf dan ook een beetje. Laten we maar gewoon beginnen met nummer tien, Creed II.

10. Creed II

We trappen af met het vervolg op Creed die het verhaal van Adonis Creed vervolgt. De film voelt van begin tot einde aan als de tweede en derde acte van de eerste film en dat is precies wat de film zo goed maakt. Sylvester Stallone is wederom terug om Rocky te spelen en doet dit opnieuw fantastisch. Bovendien weet het personage op een heerlijke wijze een mooi einde te geven.
Ook Michael B Jordan speelt zijn rol als de jonge Creed goed en is constant in tweestrijd, wat voor een tof verhaal zorgt. Natuurlijk kunnen we de Drago’s niet vergeten, want ook die zijn weer van de partij, waarbij Ivan Drago nu eindelijk een diepgaand personage is in plaats van de personificatie van Rusland. Als je deze topper niet gezien hebt, is het zeker aan te raden om dat als nog te doen.
jumanji the next level st 3 jpg sd low copyright 2019 ctmg inc all rights reservedf1576844654

9. Jumanji: The Next Level

Wie recentelijk naar de bios ging zag misschien al een trailer voorbij komen van de nieuwe Jumanji film. Deel drie doet niet veel nieuws en herhaalt eigenlijk het trucje van Welcome to the Jungle. Dat neemt niet weg dat de executie succesvol is en je constant met vertier popcorn achter je kiezen drukt.
De film is dan misschien niet een hoogstandje betreffende het verhaal, maar is vermakelijk genoeg om niet te vervelen. Soms heb ik dat gewoon liever dan een drie en een half uur durend slaapfestijn met legendarische acteurs. Ik bied m’n excuses bij dezen dan ook alvast aan richting Scorsese en The Irishman, want die film ga je niet in deze lijst terugvinden. Ik genoot dit jaar meer van plezier en dat bracht Jumanji The Next Level me constant.

8. Us

Natuurlijk kan ik Us ook niet vergeten wanneer ik het over de beste films van 2019 heb, want de nieuwe film van Jordan Peele wist me constant op het puntje van m'n stoel te houden. De film zit vol enge momenten en met de fantastische performance van Lupita Nyong'o is dit zeker een van de films die je gezien moet hebben dit jaar.
De muziek voegt een hele nieuwe laag toe zonder dat deze op goedkope wijze de angst verhoogt. Geen slappe jumpscares, maar een opbouwende ongemakkelijkheid die je doet beven. Als een echte bangerik heb je zelfs mij daarmee weten te overtuigen meneer Peele. Een applaus voor u.
le mans 66 st 4 jpg sd low copyright 2019 twentieth century fox all rights reservedf1576844532

7. Le Mans ‘66

We racen letterlijk en figuurlijk snel door naar de zevende plek in mijn lijst met beste films van 2019. Daar staat Le Mans ‘66, of hoe de film oorspronkelijk heette, Ford v Ferrari. In de film volgen we Christian Bale en Matt Damon die de rollen vervullen van bekende racehelden van Le Mans. Samen moeten ze ervoor zorgen dat de wagens van Ford de 24 uur-durende race in Le Mans winnen.
Wat volgt is spanning, sensatie en puik regiewerk als het aankomt op de races zelf. De lange speelduur was dan ook geen enkel probleem en vloog als het ware voorbij. Combineer dat met puik acteerwerk en je hebt een film die het bekijken zeker waard is.
spider man far from home trailer zit vol endgame spoilers 150494 1

6. Spider-Man: Far From Home

Natuurlijk is een beste films van 2019 lijst van Luuc ten Velde niet compleet zonder een plekje te gunnen aan Spidey. De webslingeraar bracht in 2019 een nieuw avontuur in Europa waarvan ik onwijs genoten heb. De film borduurt voort op een andere film die in deze lijst een plekje heeft bemachtigd en doet dit onwijs goed.
Dat er zelfs een uitstapje naar Nederland wordt gemaakt is helemaal fantastisch in mijn ogen en de verrassende cameo op het einde deed me goed. Zo goed zelfs dat ik stond te juichen in de zaal. Even was ik bang dat we geen vervolg zouden krijgen door alle drama van afgelopen zomer, maar niets blijkt minder waar te zijn. We krijgen een vervolg en dat is maar goed ook!
star wars the rise of skywalker st 35 jpg sd low copyright 2019 ilm and lucasfilm ltd all rights reservedf1610049254

5. Star Wars: The Rise of Skywalker

De meest recente film die ik dit jaar gezien heb staat tevens op de vijfde plek. Hoewel ik herken dat de film niet perfect was, zoals ik in de review ook aangaf, heb ik onwijs genoten van The Rise of Skywalker. De finale van de Skywalker Saga is niet perfect, maar wist me constant met kippenvel in de zaal te laten zitten.
Naast dat m’n nekharen omhoog stonden rolden er hier en daar tranen over mijn wangen en dus is het spektakelstuk dat Episode IX heet voor mij een van de beste films van het jaar. Rey, Finn, Luke, Leia en de rest zullen altijd een plekje in mijn hart hebben en dat de eer ze op deze manier bewezen wordt is prima. Ik ga de Saga missen, maar zal de film zeker koesteren en vaak opnieuw kijken!
joker review adembenemend controversieel en angstaanjagend 154944 1f1622447713

4. Joker

Zo langzamerhand komen we bij de crème de la crème in mijn lijst met beste films van 2019. We zijn inmiddels aangekomen bij Joker, de alternatieve take op de iconische Batman-schurk. De film wist me vanaf het eerste moment te grijpen met de heerlijke jaren ‘80-stijl en de toffe beelden. Regisseur Todd Phillips krijgt daar dan ook een schouderklopje voor als ik hem ooit tegenkom en ook Joaquin Phoenix zal ik prijzen.
Hij wist het karakter eigen te maken met een verknipte versie van het personage. Het verhaal mag dan niet zo snel op gang komen, maar wanneer de achtbaanrit die het verhaal eenmaal op gang is gekomen laat deze je niet meer los. Joker is het bewijs dat superheldenfilms meer kunnen zijn dan Marvel en dat is een heel groot pluspunt.
once upon a time in hollywoodf1596109519

3. Once Upon a Time in Hollywood

De nieuwe Tarantino heeft natuurlijk ook een plekje bemachtigd in mijn lijst en staat op plek drie. Wie Leonardo DiCaprio en Brad Pitt bij elkaar weet te brengen voor een feestje heeft gelijk al een streepje voor en dat de film de chemie tussen de twee op briljante wijze naar boven weet te halen is voor mij dan ook het beste aspect van de film. Combineer dat met toffe Tarantino-sims die overal te vinden zijn en je hebt mij eigenlijk al te pakken.
Toch wordt de film eigenlijk alleen nog maar beter dankzij goede muziek en de ode aan Hollywood die gemaakt wordt in de film. Daarbij is het laatste half uur een spektakelstuk om van te genieten, zoals alleen Tarantino dat voor elkaar weet te krijgen. Deze gaan we dan ook zeker nog vaker kijken met wat vrienden.
knives out st 2 jpg sd lowf1576844410

2. Knives Out

Een film die ik ook nog vaak zal terugkijken is Knives Out. Deze fantastische whodunnit van Rian Johnson zag er vanaf de eerste trailer al fantastisch uit en het resultaat mag er dan ook zeker zijn. De film zit vol twists en verrassingen en heeft een cast waar je alleen maar respect voor kan hebben.
Chris Evans, Daniel Craig, Jamie Lee Curtis, Ana de Armas, Toni Collette en ga zo nog maar even door. Het lijstje met sterren is van ongekende klasse en stuk voor stuk spelen ze hun rollen fantastisch. Daarbij is de film ook nog eens een tranentrekker. Tranen van het lachen zullen namelijk over je wangen rollen en dat vond ik heerlijk!
wie van avengers endgame cast denken jullie dat er dood gaat 149538f1615281072

1. Avengers: Endgame

Terwijl ik begin aan deze alinea zing ik in m'n hoofd alle tonen van de Avengers-muziek alweer en dat komt natuurlijk doordat Avengers: Endgame mijn film van 2019 is. De film wist op alle raakvlakken een schot in de roos te zijn voor mij en is de perfecte finale van de Infinity Saga waar al tien jaar naar gebouwd wordt. Deze blockbuster zit vol met onvergetelijke momenten waarvan je alleen maar kunt juichen.
Voor echte Marvel-nerds, zoals ik, zitten er nog veel meer toffe details in en reken er dan ook maar op dat ik het eindgevecht van 30 minuten al wel 50 keer heb gekeken. Avengers Endgame is de beste superheldenfilm die ik ooit heb gezien. The Dark Knight moet het veld ruimen, maar ja, er zijn geen andere superheldenfilms zoals Endgame.
Het is de beste film van 2019 in mijn ogen en daar kan geen film tussenkomen. Tenzij Cats een meesterwerk is, maar die moet ik nog zien. Maar laten we daar maar niet vanuit gaan.

Het beste van 2019 voor jou op een rij!

Nu 2019 op haar einde loopt is het weer tijd om terug te blikken. Dit jaar doet XGN dat met een scala aan artikelen over het beste van 2019! Houd de site in de gaten voor dagelijks om 12.00 en 16.00 uur een nieuwe lijst met het beste van wat 2019 ons heeft gebracht.