De beste budget smartphones van 2019

Article
vrijdag, 22 november 2019 om 17:42
galaxy a50f1576672686
Smarthones heb je in alle soorten en maten. Ook binnen de verschillende prijsklassen heb je genoeg keuze en vandaag leggen we het vergrootglas op de toestellen onder de 300 euro. Welke van deze budget smartphones zijn de moeite waard? Deze lijst geeft je het verlossende antwoord.

Samsung Galaxy A50

Een lijst met smartphones kan eigenlijk niet zonder Samsung en ook tussen de beste budget smartphones vinden we de fabrikant terug. De Galaxy A50 biedt voor iets minder dan 300 euro namelijk een heel mooi pakketje met features.
Het 6,4-inch OLED-scherm zorgt ervoor dat kleuren bijna echt van het scherm spatten en dat zorgt voor een ideale filmkijkervaring voor onderweg. De 4000mAh accu zorgt er tevens voor dat je die sessies lekker lang kunt doorzetten met een prima accuduur.
De twee camera's achterop (een reguliere en ultrawide camera) geven je verder de mogelijkheid om vanuit elke hoek een goede foto te nemen, al is de kwaliteit natuurlijk iets minder dan de echte smartphone top. Toch weet Samsung heel veel specs in een telefoon van 300 euro te stoppen en dat maakt de A50 een waardige budget aanrader.
mi a3f1574342343

Xiaomi Mi A3

Wie heel krap bij kas zit, kan aankloppen bij Xiaomi. Het bedrijf biedt een aantal hele scherp geprijsde toestellen hier in Nederland, met de Xiaomi Mi A3 als instapmodel. Voor nog geen 200 euro geeft het bedrijf je de mogelijk om de wereld van Android te ontdekken.
Met een AMOLED-scherm en 1280 bij 720 resolutie heb je niet het scherpste scherm, maar wel prachtige kleurweergave en zwartwaarden. Content oogt dus alsnog mooi op je nieuwe smartphone. De 4030mAH-accu zorgt er, mede dankzij de zuinige hardware, voor dat je lang door kan gaan op een acculading.
Maar het hoogtepunt van de A3 is toch het feit dat het toestel draait op Android One, een versie van Android zonder poespas en rommel. Hierdoor voelt het toestel heerlijk snel aan en heb je geen last van apps en troep die je niet gaat gebruiken. Een ideale eerste telefoon dus!
redmi note 8 prof1576672709

Xiaomi Redmi Note 8 Pro

Een ander mooi toestel binnen deze prijsklasse is de Redmi Note 8 Pro van Xiaomi. Opvallend aan dit toestel is de cameraopstelling, want op de achterkant vind je maar liefst vier camera’s terug. De hoofdsensor heeft een resolutie van 64-megapixels, terwijl je verder aan de slag kan met een ultawide camera (8MP) en een marco camera (2MP) voor de foto’s die van dichtbij gemaakt moeten worden.
Het 6,53-inch Full HD LCD-scherm geeft je tevens de mogelijkheid om lekker groot naar films en series te kunnen kijken, wat mede dankzij de dunne schermranden en druppelnotch een plezierige ervaring is. Verder vind je op de achterkant een vingerafdrukscanner terug om veilig je telefoon te vergrendelen en kun je je geheugen verder uitbreiden met een MicroSD-kaartje als je normale geheugen vol zit.
Voor iets minder als 250 euro heb je met de Note 8 Pro een mooi all-round toestel dat vooral op het gebied van fotografie uitblinkt. De 4500 mAh-accu is ook van een mooie grootte, zodat je lekker lang op je telefoon kunt zitten voordat je telefoon weer aan de lader moet.
galaxy a30sf1574342547

Samsung Galaxy A30s

Eerder kwam al het grote broertje, de A50, langs. Maar ook de Galaxy A30s is een toestel dat zeker een plekje verdient in dit lijstje. Voor iets meer dan 200 euro heeft Samsung een wat compacter toestelletje gemaakt, zonder daarop in te leveren op features. Het 720p-scherm is wat minder scherp dan die van zijn grotere broer, maar ziet er dankzij de OLED-techniek ziet alle content er nog steeds prachtig uit.
Achterop vind je ook drie sensoren, waarvan de 25-megapixel primaire sensor de uitblinker. Maar ook de 8-megapixel ultrawide kan zeker goed meekomen binnen deze prijsklasse en de dieptesensor helpt je bij het maken van mooie portretfoto’s. Op het gebied van performance kun je prima meedoen met de concurrentie, met een Exynos 7 Octa-processor en 4GB RAM-geheugen.
Net als bij sommige andere toestellen in deze lijst is het mogelijk om je geheugen (standaard vanaf 64GB) nog verder uit te breiden met een MicroSD-kaart. Met een 4000mAh-accu hoef je je ook geen zorgen te maken over je batterijduur. Neem de A30s dus zeker mee in je lijstje als je een telefoon zoekt die veel biedt voor weinig geld.
one visionf1574342630

Motorola One Vision

Ben je meer van de simpele en schone software, dan kun je een blik werpen op de toestellen van Motorola. Vooral de Motorola One Vision is binnen dit lijstje een mooi toestel voor onder de 300 euro. Standaard heb je 128GB opslag aan boord van je smartphone, zodat je lekker veel films en foto’s kunt schieten met de camera’s op het toestel.
De 48-megapixel camera achterop heeft namelijk optische beeldstabilisatie aan boord, wat ervoor zorgt dat je lekker stabiel kunt filmen met de One Vision als je iets interessants tegenkomt. Het 6,3-inch LCD-scherm heeft bovendien lekker dunne randen, waardoor je je content mooi groot kunt weergeven op je beeldscherm. Verder is de software op de Motorola-toestellen (zoals eerder aangegeven) lekker schoon, zonder gekke apps of andere overbodige functies.
Hierdoor blijft je toestel langer snel en ook qua software-updates betekent dit vaak snellere updates dan bij andere toestellen. De Exynos 9 Octa-processor die onder de motorkap geeft je ook de nodige power om lekker te kunnen stoeien met je smartphone, waaronder de nieuwste games en andere apps. De Motorola One Vision is dus een mooi all-round toestel.
untitled 2 1

OPPO A9 2020

Ook de OPPO A9 2020 verdient een plekje in deze lijst met budget smartphones. Het bedrijf heeft namelijk een heel veelzijdige telefoon weten te produceren voor een hele schappelijke prijs. De grootste knaller is wel de cameraopstelling, met vier camera’s achterop zodat je vanuit elke hoek de juiste foto of video kunt maken.
De 48-megapixel primaire camera geeft je haarscherpe foto’s, terwijl je met de 8-megapixel 119° Ultra-Wide Angle camera alles in beeld krijgt. Daarnaast zitten er twee 2-megapixel camera’s achterop die je helpen bij het maken van mooie portretten waarbij de achtergrond netjes geblurd wordt (Portrait lens) en je de kleinste details kunt vastleggen van dichtbij (Mono lens). Dat samen met handige software als Ultra Steady Video en Ultra Night Mode 2.0 kun je in elke situatie gebruiken om de mooiste foto’s en video’s te schieten, zelfs tijdens actieshots of in het donker.
Combineer dat met een gigantische accu van 5000mAh, maar liefst 128GB opslag voor al je belangrijke bestanden en een groot 6.5’’ scherm met een kleine druppelnotch, en je hebt een mooie deal in handen. De resolutie van 1600 bij 720 pixels is wellicht niet het hoogst in deze lijst, maar het zorgt er wel voor dat je telefoon nog langer kan overleven op een acculading. Een prima keuze dus voor mensen die geen fan zijn van drie keer opladen op een dag! De OPPO A9 biedt daarmee hoogwaardige features voor een lage prijs.
De OPPO A9 is nu verkrijgbaar voor 249 euro bij onder andere T-Mobile, Media Markt en Coolblue. De smartphone is verkrijgbaar in twee kleuren, namelijk Space Purple en Marine Green.
g8 plusf1574343095

Motorola Moto G8 Plus

Naast de One Vision is er nog een ander toestel van de fabrikant dat niet in dit lijstje mag ontbreken. Het gaat hier om de Moto G8 Plus. De grootste toevoeging hierin is de cameraopstelling, die vooral opvalt door de aanwezigheid van een ‘actioncam’. Met een lekker grote ultragroothoeklens en een kijkhoek van 117 graden kun je veel op beeld brengen, ook met beweging.
Het is iets wat je niet zo snel terugvindt op een telefoon en zeker niet in deze prijsklasse. Maar daarnaast heb je ook gewoon een 48-megapixel camera voor je reguliere foto’s en video’s, zodat je lekker veelzijdig op pad kan als amateurfotograaf. Met een 1080p LCD-scherm kun je in ieder geval lekker op pad, al is het scherm niet de mooiste.
De Snapdragon 665-processor zorgt verder voor dat je lekker aan de slag kan zonder haperingen en vertraging. Verwacht niet de beste performance, maar de G8 Plus kan de dagelijkse taken prima bijbenen. Wil je lekker veel actie in beeld brengen? Dan is de Moto G8 Plus echt iets voor jou!
nokia 81f1600792352

Nokia 8.1

Android One is een terugkerende term in deze lijst en ook Nokia weet op dit gebied te leveren. De Nokia 8.1 draait op deze schone versie van het besturingssysteem en is verreweg het grootste verkooppunt van deze smartphone. Samen met de Snapdragon 710-processor zijn de prestaties van de 8.1 top en voor deze prijsklasse zeer de moeite waard.
De notch aan de bovenkant van de telefoon is iets groter dan bij de concurrentie, maar het premium design (glas en aluminium) voelt verder wel heel lekker aan in de hand. Voor de rest weet de Nokia 8.1 een mooi degelijk pakketje te bundelen in een toestel. De dubbele camera achterop is prima voor de alledaagse foto’s en er zit een vingerafdrukscanner op de achterkant verstopt.
Als de standaard 64GB-opslag niet genoeg is, is er tevens ruimte voor een MicroSD-kaartje voor wat extra ruimte. Geen paniek dus als je te veel foto’s maakt en bang bent dat je telefoon volgestouwd zit.
p30 litef1574343241

Huawei P30 Lite

Ook Huawei is een grote speler op de smartphonemarkt en een toestel van de fabrikant kan dus niet ontbreken. De P30 heeft veel positieve reviews mogen ontvangen en het kleinere broertje, de P30 Lite, weet die trend binnen dit segment door te trekken.
Het meest opvallende is de camera van de P30 Lite, die niet onderdoet voor andere duurdere toestellen. Daarbij is het toestel ook heerlijk rap, dankzij de snelle processor die aanwezig is. De accuduur is wel iets minder bombastisch, dankzij de relatief kleine 3340mAh-accu in het toestel.
Standaard krijg je 128GB opslag mee in de doos, dus een gebrek aan opslag zal je niet snel hebben. Het grote LCD-scherm met druppelnotch is tevens een mooie afsluiter van het lijstje. Al met al weet Huawei een gebalanceerd toestel te bieden dat vooral uitblinkt op het gebied van fotografie. Time to shoot!
mi 9 litef1574343304

Xiaomi Mi 9 Lite

De Xiaomi Mi 9 is lang het topmodel van het bedrijf geweest en net als bij Huawei heeft Xiaomi nu ook een kleiner broertje geïntroduceerd. De Mi 9 Lite biedt bijna dezelfde gebruikservaring als de Mi 9, maar levert op een paar punten wat in om onder de 300 euro terecht te komen. Zo heeft de Mi 9 Lite een Snapdragon 710 onder de motorkap, waardoor je een iets minder krachtigere maar wel zuinigere processor hebt dan de Mi 9.
Wel heb je nog steeds een 1080p OLED-scherm en 128GB opslag, waardoor je nog steeds heerlijk naar films kunt kijken en veel kunt opslaan onderweg. Ook de camera’s achterop zijn hetzelfde als op de Mi 9, zodat je lekker los kunt gaan met fotograferen. De primaire 48MP-sensor en 8MP-ultrawide geven je lekker veel mogelijkheden.
Al met al heb je hier voor iets meer dan 250 euro een dijk van een toestel in handen waar je menig ander budget toestel mee omver blaast. De software van Xiaomi is iets waar je in het begin even aan moet wennen, want het verschilt op sommige fronten met de standaardversie van Android. Toch is de Mi 9 Lite zeker een aanrader die veel telefoon voor weinig geld willen.