Dit zijn de belangrijkste horrorgame features volgens jullie!

Article
donderdag, 03 september 2015 om 16:41
xgn google image
Naar aanleiding van de release van horrogame Until Dawn, stelden we jullie vorige week de vraag wat volgens jullie de belangrijkste horrorgame features waren. Lees hier jullie antwoord!
Het horrorgenre is een genre dat opgebouwd is uit veel verschillende elementen. Want wat maakt een horrorgame nu écht goed? Zijn het de angstaanjagende mensen, de bovennatuurlijke wezens of de gore? Of ligt de kracht van een horrorgame in de enge omgeving, de creepy muziek of de jump scares die ons allemaal de stuipen op het lijf jagen?
Jullie konden via onze poll stemmen op welke van deze elementen jullie het belangrijkst vinden in een horrorgame. Maar voordat we onthullen wat volgens de XGN community het belangrijkste onderdeel van een horrorgame is, kijken we ook even hoeveel stemmen de andere elementen gekregen hebben.

7. Gore

Gore is een veel voorkomend element in het horrorgenre. Zowel de films als de games zitten er meestal vol mee. Denk maar aan films als Saw of games als Dead Space. Het bloed komt er met liters tegelijk uit en de ledematen vliegen in het rond.
Toch raken jullie niet zo snel onder de indruk van al dit bloederige gedoe, want het element gore kreeg slechts 2% van alle stemmen.
77815

6. Bovennatuurlijke wezens

Bovennatuurlijke wezens maken ook vaak een verschijning in het horrorgenre. Zo richten deze wezens vaak enorme chaos en schade aan en jagen ze de speler de stuipen op het lijf. Bijna elke horrorgame bevat deze wezens wel: het scala bovennatuurlijke wezens is enorm groot.
Maar ook hier zijn jullie niet erg onder de indruk van: bovennatuurlijke wezens zorgen bij slechts 3% van de XGN community voor slapeloze nachten, waardoor deze feature op de zesde plaats komt te staan.
77816 1

5. Angstaanjagende mensen

Hoewel bovennatuurlijke wezens eng zijn, is de creepy medemens nog enger, omdat echte mensen natuurlijk een stuk realistischer zijn. Nou ja, realistisch, vaak is de 'menselijkheid' er wel vanaf, maar dat maakt ze juist zo angstaanjagend.
Denk maar aan compleet doorgedraaide mensen, die slechts één doel voor ogen hebben: om jou nachtmerries te geven. Bijvoorbeeld in de game Outlast, waar je als speler in een verlaten gekkenhuis terecht komt.
De XGN community blijkt echter stalen zenuwen te hebben, want zelfs voor deze creepy mensen zijn jullie niet erg bang. Deze angstaanjagende mensen staan op nummer 5 met 6% van de stemmen.
77817 1

4. Suspense

Een horrorgame is natuurlijk niet eng te noemen zonder suspense. Op het puntje van je stoel zitten en met klamme handjes de controller vastgrijpen is toch wel de essentie van een horrorgame. Deze feature stond eerst niet in de poll aangegeven, maar op jullie verzoek is deze optie later toegevoegd.
Suspense is goed voor 8% van de stemmen, waardoor dit onderdeel op de vierde plaats terechtkomt. Het is mogelijk dat het uiteindelijke percentage hoger uit zou zijn gevallen wanneer deze feature vanaf het begin af aan in de poll zou hebben gestaan.
77818 1

3. Onheilspellende muziek

Beeld je het eens even in: tijdens het gamen loopt je personage een donkere gang in, waardoor je bijna niks meer kan zien. Op zich al creepy genoeg, maar dan begint opeens onheilspellende muziek te spelen. Nu weet je het zeker: er gaat iets gebeuren, maar je weet niet wat...
Vanaf dit onderdeel begint het percentage stemmen een stuk op te lopen. Niet gek ook, want muziek kan enorm veel doen voor een game. Zoals vorige week al in een reactie op de poll werd gezegd, is een horrorfilm opeens een stuk minder eng met muziek van K3 aan op de achtergrond. Met 23% van de stemmen stond onheilspellende muziek daarom op de derde plaats.
77819 1

2. Jump scares

Je kan er natuurlijk niet aan ontkomen in het horrorgenre: de jump scares! Deze zorgen bij menig man en vrouw voor mini-hartaanvallen en vieze onderbroeken. Enge monsters die opeens volop in beeld komen, harde geluiden of andere dingen geven een horrorgame net even dat beetje extra.
De jump scares zijn daarom volgens jullie ook een van de meest belangrijke dingen in horrorgames. Met 24% van de stemmen staan ze op de tweede plaats!
77820

1. Griezelige omgeving

De omgeving is volgens jullie het belangrijkste element in een horrorgame. En terecht: de setting is een hele belangrijke feature, want als de omgeving niet griezelig is, wordt het moeilijk om een creepy game neer te zetten.
Zo kennen we veel creepy settings in horrorgames: een verlaten ruimtestation, een gekkenhuis, een oud verlaten huis, noem maar op. Eigenlijk speelt elke horrorgame zich wel af in een griezelige omgeving.
Daarom kwam de griezelige omgeving uit als winnaar van deze poll met maar liefst 34% van de stemmen!