Belangrijkste game trends in 2016 - De toekomst dichtbij

  We gaan bijna afscheid nemen van een bewogen jaar in het gaming landschap. 2016 was een jaar van pieken en dalen, Pokémonterreur, flops en successen, maar vooral een jaar van vooruitgang. We bevinden ons momenteel in een stroomversnelling en die lijkt voorlopig nog lang niet te stoppen, dit waren de belangrijkste game trends in 2016.

  Het jaar 2016 zal de geschiedenisboeken wellicht niet ingaan als het jaar waarin de beste game ooit gemaakt werd, maar dat betekent niet dat er niets veranderd is in de wereld van games. We hebben dit jaar namelijk een groot aantal nieuwe en terugkerende technieken gezien en er is een hoop gaande op het gebied van games. Hoewel we geen grote revoluties zagen in 2016, zijn bepaalde technieken wel in een hoog tempo van de grond gekomen.

  Het is inmiddels wel duidelijk dat we ons op een omslagpunt bevinden en de toekomst lijkt dichterbij te zijn dan ooit. We bespreken hier de grootste en belangrijkste game trends in 2016 en werpen een blik op de toekomst, want waar zal het allemaal heengaan met ons favoriete entertainmentmiddel? Een blik op de ontwikkeling en belangrijkste game trends in 2016 vertelt het ons!

  Belangrijkste game trends in 2016: Het belang van filmisch realisme

  Games worden elk jaar wel mooier en door het uitbrengen van nieuwe videokaarten, nieuwe consoles en nieuwe monitors vraagt de consument steeds meer van ontwikkelaars. Verbeteringen in games volgen snel nadat er vooruitgang op het gebied van grafische kwaliteiten wordt geboekt en wat dat betreft was 2016 weer een jaar van visuele parels. Wanneer je denkt dat het allemaal niet mooier kan, verschijnt het volgende visuele meesterwerk.

  Een goed voorbeeld is Uncharted 4, de laatste game met Nathan Drake in de hoofdrol kenmerkt zich door het filmische realisme en prachtige grafische details. Een woord dat je steeds vaker voorbij hoort komen is immersiveness, dat het best te omschrijven is als de mate waarin je in een game gezogen wordt. Door het steeds groter wordende realisme is het makkelijker om je verbonden te voelen met personages en de gebeurtenissen in de game, waardoor je ook weer sneller in een game gezogen wordt.

  Eén van de belangrijkste game trends in 2016 was dan ook het opkomen van motion en facial capture in games, die beide deze immersiveness vergroten. In de toekomst zal het belang van deze technieken ook steeds groter worden, want het is vooralsnog de beste manier om échte emoties en gezichtsuitdrukkingen te verwerken in games. In de video hierboven kun je zien hoe de technieken toegepast worden in Uncharted 4.

  Belangrijkste game trends in 2016: Smartphone, smartwatch, smart-TV

  Niemand zal gek opkijken dat je een game speelt op je smartphone, maar op je horloge is wel even andere koek! In 2016 is het zogenaamde Internet of Things steeds verder doorgedrongen tot ons dagelijkse leven en bovendien uitgegroeid tot één van de belangrijkste game trends in 2016. Elk apparaat lijkt wel smart te zijn tegenwoordig en het zal dus ook niet lang meer gaan duren voor we niet meer over een smartphone, smartwatch of smart-TV spreken, maar gewoon over een telefoon, horloge of televisie.

  Deze trend opent enorm veel mogelijkheden voor games. Hoewel het al een tijdje een algeme trend is, was het Internet of Things één van de meest verrassende game trends in 2016. Wie had gedacht dat we zouden gaan gamen op onze horloges?

  Het is toch echt mogelijk, want Pokémon GO is inmiddels gewoon te spelen op je Apple Watch. Bovendien is het absoluut niet de enige game voor op je Apple Watch. Sterker nog, de App store staat er vol mee! Het voorspelt in ieder geval veel goeds voor de toekomst, want met de uitbreiding en groeiende beschikbaarheid van smart-producten, blijven we verrassende plekken ontdekken waar we onze lust om te gamen naar hartelust kunnen uitleven!

  Belangrijkste game trends in 2016: De sport in games

  Voor veel gamers is eSports inmiddels al een meer dan normaal begrip, maar in 2016 is het fenomeen in Nederland toch echt wel opgeblazen. Vandaar dat de gigantische populariteit van eSports genoemd kan worden als één van de belangrijkste game trends in 2016.

  eSports was in de beginjaren nog een redelijk obscuur tijdsverdrijf voor competitieve gamers, maar dit jaar is het fenomeen uitgegroeid tot enorme proporties. De evenementen die worden georganiseerd voor competities van games als League of Legends, Dota 2, Counter Strike Global Offensive en StarCraft 2 worden elke editie weer bezocht door miljoenen mensen. Bovendien loont het voor goede gamers ook om een carrière als eSporter te overwegen, want sommige competities verdelen een prijzenpot van enkele miljoenen euro's!

  Met de stijgende populariteit is, niet verrassend, ook de omvang van eSports evenementen gegroeid. Sommige TV-zenders zijn zelfs begonnen met het uitzenden van de evenmenten en we kunnen competitief gamen dus zonder blikken of blozen noemen naast andere grote sportevenementen. Niet niks voor een hobby die vroeger weleens werd weggezet als tijdsverspilling!

  Belangrijkste game trends in 2016: Met z'n allen betalen

  In 2016 zijn we de dingen meer samen gaan doen. We wilden niet langer afhankelijk zijn van grote studio's die ons game na game door de strot duwen. In 2016 zijn we opgestaan en hebben we games zélf door de ontwikkeling heen geloodst. Crowdfunding was één van de belangrijkste game trends in 2016, maar ook op andere gebieden zien we het succes van deze manier van financieren groeien.

  Het idee is simpel: als je een idee tof vindt, dan gooi je er wat geld tegenaan. Wanneer genoeg mensen dit doen en de ontwikkelaar het benodigde bedrag heeft verzameld, krijg je als backer een exemplaar van de game. Hoe meer geld je inlegt, hoe meer extra's je ook krijgt. Crowdfunding platformen als Kickstarter en Indiegogo bieden zo voor onafhankelijke ontwikkelaars een alternatieve manier om de financiering van hun projecten rond te krijgen.

  Bovendien is crowdfunding een duidelijke uitting van een grotere trend die universeel merkbaar is. Het publiek is mondiger, we willen meer transparantie en de dingen samen doen. De tijd dat ontwikkelaars je een game voorschotelde en moest afwachten wat het publiek ervan vond is voorbij. Tegenwoordig doen we alles samen!

  Belangrijkste game trends in 2016: Kleur, kleur en nog meer kleur

  Een term waar gameontwikkelaars steeds vaker mee pronken is HDR. De PlayStation 4 Pro en Xbox One S adverteren beide met deze techniek en ook steeds meer televisies beschikken over HDR-ondersteuning. High Dynamic Range, zoals de techniek voluit heet, maakt het mogelijk voor ontwikkelaars om kleuren en licht mooier dan ooit weer te geven.

  Hoewel de techniek al sinds 1985 bestaat, beschikken onze computers en consoles nu pas over genoeg rekenkracht om optimaal met HDR uit de voeten te kunnen. Dat zullen we weten ook, want ontwikkelaars grijpen gretig naar de nieuwe manier om belichting te berekenen. Gek is dat niet, want de verschillen met het traditionelere LDR zijn duidelijk merkbaar.

  Kleuren knallen je beeld uit, licht wordt realistischer weergegeven en het uiteindelijke plaatje ziet er een stuk mooier uit. Zoals NVIDIA het ook wel omschrijft: heldere dingen kunnen echt helder zijn, donkere dingen kunnen echt donker zijn en details zijn in beiden zichtbaar. Wie wil dat nu niet?

  Belangrijkste game trends in 2016: Ogenstrelende resolutie

  Hand in hand met HDR gaat 4K Ultra HD. De twee worden dan ook vaak in één adem genoemd. Dat komt omdat beide zorgen voor een betere beeldkwaliteit, maar waar HDR zorgt voor mooiere en diepere kleuren, wordt met 4K verwezen naar de resolutie.

  Een 4K-, of Ultra HD-, resolutie bestaat uit 3840 × 2160 pixels, een stuk meer dan de 1920 x 1080 pixels waar je het mee moet doen als je kijkt op een standaard HD scherm. Elke gamer weet inmiddels wel dat meer pixels ook een betere beeldkwaliteit betekent, dus kom maar door met die 4K-schermen.

  Naast HDR-ondersteuning bieden de PlayStation 4 Pro en Xbox One S ook ondersteuning voor 4K resolutie, al wordt het beeld niet direct in 4K uitgevoerd, maar wordt er gebruik gemaakt van upscaling. Het is op dit moment nog te veel gevraagd om betaalbare consoles te maken die native 4K aankunnen, zeker als je in je achterhoofd houdt dat een gemiddelde 4K videokaart je al een paar honderd euro gaat kosten, laat staan dat je voor die prijs een volledige console met 4K-ondersteuning kunt aanschaffen.

  Hoewel we er dus nog niet helemaal voor klaar zijn om geeft het wel aan dat de toekomst voor gaming ook ligt bij 4K, vandaar dat de opkomst van deze nieuwe resolutiestandaard zijn plek als één van de belangrijkste game trends in 2016 meer dan verdient!

  Belangrijkste game trends in 2016: Met games de wereld uitbreiden

  Eén van meest controversiële game trends in 2016 was de Pokémon GO hype. Uit het niets leek de game te verschijnen en overal waar je keek liepen trainers op hun telefoon - natuurlijk met powerbank - te turen, alles om hen heen negerend.

  De augmented reality game kwam meer dan eens in het nieuws en de Pokémonhype leek weer helemaal op te leven, maar het succes van de app was maar een kort leven beschoren. Al snel verdwenen de Pokémon GO zombies uit het straatbeeld en het aantal spelers is de laatste tijd sterk gedaald.

  Hoewel Pokémon GO niet meer is wat het in de eerste weken was, toont het wel aan dat augmented reality - of AR - één van de belangrijkste game trends in 2016 was. Het idee erachter is vrij simpel, met behulp van AR voeg je iets toe aan de bestaande wereld. Het meest voor de hand liggende voorbeeld, Pokémon Go heeft de weg geopend voor een wereld vol AR games en we kijken dan ook reikhalzend uit naar de volgende toffe AR game, laten we hopen dat die een ander lot tegemoet gaat dan Pokémon GO.

  Belangrijkste game trends in 2016: Onderdompelen in de virtuele wereld

  Als we het over augmented reality hebben als één van de belangrijkste game trends in 2016, kan zijn broertje niet uitblijven natuurlijk. Virtual reality is, in tegenstelling tot augmented reality, een complete onderdompeling in de virtuele wereld. Met het verschijnen van de PlayStation VR, HTC VIVE en Oculus Touch controllers dit jaar, is er weer genoeg gebeurd op het gebied van virtual reality en gamen in VR is zijn opmars gestaag begonnen.

  Als het begrip immersiveness ergens van belang is, dan is het wel bij virtual reality. De techniek plaatst je écht in de virtuele wereld, waardoor het niet meer lastig is om je in te beelden dat je deel uitmaakt van de game. Hoewel er dit jaar nog niet veel grote titels zijn uitgekomen voor de verschillende virtual reality platformen, staan we wel aan de vooravond van een belangrijke ontwikkeling in het game landschap.

  Wellicht is virtual reality wel dé belangrijkste trend van 2016 op het gebied van games te noemen en we verwachten dan ook dat we hier nog heel veel toffe toepassingen voor gaan tegenkomen!

  Wat zijn volgens jou de belangrijkste game trends van 2016? Laat het ons weten in de reacties onder dit bericht!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.