ARK wiki - 5 dingen die je moet weten om de game beter te begrijpen

Article
vrijdag, 08 juli 2016 om 13:08
xgn google image
ARK is de digitale speeltuin voor iedereen die zo'n paar miljoen jaar te laat geboren is. Het is voor te stellen dat de prehistorie niet bepaald een makkelijke tijd is geweest, maar ook in de gameversie van de lang vergane periode is de lat vrij hoog gelegd. Lees deze ARK wiki om de belangrijkste informatie mee te nemen.
ARK heeft niet voor niets de ondertitel "Survival Evolved". Zo is de game een grote overlevingstocht waar Bear Grylls nog een puntje aan kan zuigen. Toch hoef je in deze game niet je eigen uitwerpselen op te eten om te overleven, want je krijgt in de game toegang tot geavanceerde technologie. Of het nou ouderwets of futuristisch is, deze ARK wiki pagina's brengen je de basiskennis bij.

Biomen

Het gebied van de game bestaat uit verschillende eilanden en terreinen die samen dus de ARK vormen. Niet al deze landschappen zijn gelijk aan elkaar en kennen heel wat diverse weersomstandigheden. In de game krijgt elk onderscheidend gebied de term 'bioom' mee.
De ARK bevat maar liefst elf biomen die elk hun eigen flora en fauna kennen. De verschillen tussen deze biomen zijn enorm, waarbij je geregeld moet reizen om jezelf in alle grondstoffen en dino's te voorzien. Zo bevat het sneeuwgebied mammoeten die nergens anders te vinden zijn, terwijl de oceaan weer een thuis biedt aan een soort dolfijnachtige wezens.
Ieder bioom heeft zijn voor en nadelen. Zo bieden de stranden een makkelijke weg om pijpleidingen te bouwen, maar als je niet oppast word je levend gekookt. Ook bevatten de zandvlaktes relatief weinig grondstoffen, die je in de gevaarlijke moerassen wel kan vinden. Een volledige lijst van biomen vind je hieronder.
  • Strand
  • Rivier
  • Graslanden
  • Jungle
  • Moeras
  • Redwood woud
  • Gebergte
  • Lava (Alleen voor The Center)
  • Sneeuw
  • Oceaan
  • Eilanden
Het is handig om al deze biomen uit je hoofd te leren en waar deze precies liggen. Het kan je namelijk helpen de weg terug te vinden en je in de juiste doelen te voorzien.
94334

Armor

Ook al word je bijna helemaal naakt wakker als je begint met ARK, het is geen optie om in je blootje rond te blijven rennen. De game kent gelukkig een aantal uitrustingen om je edele delen beter te beschermen en de nodige weerstand te bieden tegen agressieve kolossen en spelers. Elke armorset kost je de nodige materialen en levels, maar dan heb je ook wel wat! Bekijk snel welke uitrusting bij jou van pas komt.
Cloth is de basis van alle kleren en is benodigd om de rest te maken. Het is al vanaf level 1 in elkaar te zetten en beschermd maar vrij licht. Het beschermd vrij goed tegen zowel warmte als kou en kost alleen maar Fiber en Hide om te maken.
Hide is te maken vanaf level 20 en biedt twee keer zoveel bescherming als Cloth. Het verdedigt goed tegen de kou, maar het is niet bestand tegen de warmte. Het wordt ook gemaakt van Hide en Fiber.
Fur is beschikbaar vanaf level 25 en biedt weer tweemaal zoveel bescherming als Hide. Dit soort uitrusting is extreem goed bestand tegen de koudste gebieden, maar het slechtst in de tropische oorden. Daarnaast is het ook erg zwaar, waardoor je wel een redelijke hoeveelheid moet kunnen dragen. Een set wordt gemaakt door middel van Pelt, Metal, Hide en Fiber.
Chitin is beschikbaar vanaf level 30 en biedt meer bescherming dan de gemiddelde uitrusting. Toch is dit kostuum niet de slimste manier om barre weersomstandigheden te trotseren. Bij het dragen hiervan is uitdroging alom aanwezig. Het wordt gemaakt van Chitin, Hide en Fiber.
Ghillie is beschikbaar vanaf level 35 en geeft bijna even veel weestand als Fur. Waar de bescherming tegen de kou niet noemenswaardig is, blinkt deze camouflage set uit in de warmte. Het maken hiervan benodigd Organic Polymer, Hide en Fiber.
Flak vereist een spelerlevel van 45 en biedt de op een na hoogste fysieke verdediging. Het is redelijk bestand tegen de vrieskou, maar scoort zeer slecht in de hitte. De uitrusting wordt geproduceerd door middel van Metal, Hide en Fiber.
SCUBA is daar om je te doen afdalen tot de diepste diepten. Het is pas vanaf level 75 te maken, maar dan is de oceaan een gebied waar je je gemakkelijker kan wagen. Het is zeer goed bestand tegen de kou, maar slecht tegen de hitte. Het maken hiervan kost Hide, Fiber, Chitin, Metal, Cementing Paste, Silica Pearls, Polymer en Crystal.
Riot is de uitrusting met de meeste verdediging, hier komt bijna niks doorheen. Dit komt wel met een prijs, want in de hitte gaat deze armor problemen opleveren. Ook kost het een redelijke hoeveelheid aan Polymer, Silica Pearls, Hide, Fiber en Crystal. De set is pas vanaf level 80 te produceren.
94336

Bakens

ARK is een mysterieus eiland, waarbij de uitleg over hoe de wereld is ontstaan en wat je er eigenlijk doet miniem is. Een van de mystieke verschijnselen die hier plaatsvindt, is het neerdalen van enorme lichtgevende kristallen.
Samengevat zijn deze bakens een soort airdrops, waarbij spelers gratis spullen hieruit kunnen halen. De kleur van de kristal geeft aan hoe hoog het spelerslevel moet zijn om hiervan gebruik te maken.
  • Wit - Level 3
  • Groen - Level 15
  • Blauw - Level 25
  • Paars - Level 35
  • Geel - Level 45
  • Rood - Level 60
Des te hoger het level is van de baken, des te betere spullen zitten er in. Zo bevat een wit kristal de meest standaard werktuigen, voedsel of kleren. Rode bakens bevatten de beste spullen, waaronder C4, automatisch geschut en zadels. Raadpleeg dus deze ARK wiki als je even niet meer weet of je de airdrops op kan pakken of niet!
94337

Uitrusting gradaties

In ARK zijn er een hoop verschillende gradaties te vinden met betrekking tot wapens, uitrustingen en bouwmaterialen. Zo kan je in het begin alleen maar huizen van twijgjes maken, wat je helemaal tot metaal aan toe kan upgraden. Dit geldt ook voor werktuigen als bijlen. Als je net begint kan je alleen maar een primitieve versie maken, die je langzamerhand kan vervangen door een metalen exemplaar.
Naast dit soort van kwaliteitsverschil is er ook een diverse gradatie te vinden op hetzelfde werktuig, uitrusting of wapen. Er zijn hierbij zes kwaliteitsniveaus te vinden die je hieronder kan vinden en van basis naar beter lopen:
  • Primitive
  • Ramshackle
  • Apprentice
  • Journeyman
  • Mastercraft
  • Ascendant
Hoe beter het niveau van je blauwdruk of object, hoe meer kosten er gemaakt worden om er reparatie aan te plegen. Toch krijg je per objectlevel bijkomstige bonussen. Zo gaat bijvoorbeeld een Apprentice boog langer mee en doet meer schade dan een Primitive boog. Een Mastercraft wapen kan zelfs tot zeven keer beter zijn dan een primitief wapen!
94339

Personage attributen

Het is mooi en aardig dat zo'n beetje alles dat zich op de ARK afspeelt beschreven wordt, maar het is natuurlijk ook handig om wat meer toelichting tot het eigen personage te geven. Zo is er een waslijst aan attributen waar je rekening mee moet houden tijdens je survivaltocht. Al deze kwaliteiten zijn van levensbelang, dus het kan je goed van pas komen om te weten wat het allemaal inhoudt.
  • Health: Dit is je hoeveelheid aan levenspunten. Komt deze onder de 30 dan beweeg je veel trager. Komt deze op 0, dan ben je dood.
  • Stamina: De energie die je hebt. Dit bepaald hoe lang je kan sprinten, zwemmen en aanvallen.
  • Oxygen: Dit is je zuurstofgehalte en bepaald hoe lang je onder water kan blijven zonder te stikken.
  • Food: De mate waarin je genoeg eten hebt. Als deze het nulpunt bereikt, dan treedt de honger in. Blijft deze een lange tijd op 0 staan, dan verlies je levenspunten en valt je personage in slaap.
  • Water: De mate waarin je genoeg drinken hebt. Als deze attribuut helemaal leeg is, dan droog je uit en ga je langzaam dood.
  • Weight: Deze attribuut geeft aan hoeveel gewicht je kan dragen. Als deze boven 85 procent van het maximale gewicht zit, dan ga je zeer langzaam bewegen en kan je niet meer springen en rennen.
  • Melee Damage: De schade die je aanbrengt aan andere wezens door middel van slagwapens, werktuigen en de vuisten. Ook zorgt deze attribuut ervoor hoeveel grondstoffen er gedelfd kunnen worden.
  • Movement Speed: Dit bepaald hoe hard je loopt en rent.
  • Fortitude: Dit houdt in hoe goed je bestand bent tegen de weersomstandigheden en het krijgen van slaap. Hierdoor raak je minder oververhit of onderkoeld.
  • Crafting Speed: Hier wordt bepaald hoelang je erover doet om te bouwen. Ook verbetert het zelfgemaakte recepten.
  • Torpor: De mate van bewustzijn van je personage. Mocht deze de 50 bereiken, dan valt je personage in slaap en kan hij helemaal niks meer.
Deze ARK wiki heeft ervoor gezorgd dat je nu beter voorbereid bent op wat de futuristische prehistorie survivalgame je te bieden heeft. Dus pak je speer op en trek weer snel de wildernis in.
Heb je de game nog niet aangeschafd? Dan lees je hier hoe je ARK moet kopen. Ook zit je op het juiste adres als je tips zoekt om te overleven.

Populair Nieuws