Apple Music Feiten - Alles wat je moet weten

  Vanaf deze week kunnen we muziek streamen via Apple Music, de nieuwste dienst van het bedrijf. Wil je Apple Music proberen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Geen nood, wij vertellen je de belangrijkste Apple Music feiten!

  Met Apple Music wil Apple de concurrentie aangaan met streaminggrootmacht Spotify. Dat is zeker geen eenvoudige doelstelling. Apple doet er dan ook alles aan om Apple Music te voorzien van een paar unieke mogelijkheden.

  Voorkeuren in Apple Music

  Zo moet Apple Music een heel persoonlijke dienst worden. Door genres die je leuk vindt te selecteren (en aan te geven van welke genres je juist geen fan bent), kan de service je specifieke muziek aanbevelen.

  Het selecteren van je voorkeuren doe je door bolletjes aan te tikken, of deze ingedrukt te houden om ze te laten verdwijnen. Daarnaast is het mogelijk om muziekaanbevelingen van experts te ontvangen, op basis van je voorkeuren.

  Beschikbaarheid

  Apple maakt de streamingdienst beschikbaar voor meerdere platformen in meer dan honderd landen. Apple Music kan bijvoorbeeld niet alleen gebruikt worden op Macbooks en iPhones, maar ook op Apple Watches.

  Daarnaast komt er dit najaar een Android-versie van Apple Music uit, dus zelfs mensen zonder iPhone kunnen streamen. Wel hebben Apple-gebruikers een voordeel: hun iTunes-bibliotheek staat automatisch in Apple Music.

  De streamingservice zit dan ook standaard in het meest recente besturingssysteem voor de iPhone (iOS 8.4) en de nieuwste versie van iTunes (12.2).

  Abonnementen

  Om van Apple Music gebruik te kunnen maken, heb je een abonnement nodig. Er zijn twee soorten: een individueel abonnement (voor 9,99 euro per maand) en een gezinsabonnement (voor 14,99 euro per maand).

  Een gezinsabonnement kan door maximaal zes personen worden gebruikt, maar daarvoor moet wel de iCloud-optie ‘Delen met gezin’ worden ingeschakeld. Alle gezinsleden hebben vervolgens de beschikking over een eigen profiel.

  Het is mogelijk om een gratis proefabonnement van drie maanden te nemen. Dit wordt na die termijn automatisch verlengt, tenzij je die optie uitschakelt. Eerder leidde de gratis proefperiode tot onrust onder artiesten.

  Bibliotheken en Beats 1

  Heb je eenmaal toegang tot Apple Music, dan kun je vanuit de service ook je iTunes-bibliotheek openen. Je Apple Music-bibliotheek wordt automatisch opgeslagen in iCloud, zodat je je muziek vanaf elk apparaat kunt beluisteren.

  Verder kun je via Apple Music luisteren naar Beats 1 (ja, als in Beats by Dre), een radiostation dat 24 uur per dag over ter wereld uitzendt. Een aantal beroemde muzikanten, zoals Elton John, hebben hun eigen programma op Beats 1.

  Beats 1 is ook kosteloos via iTunes te beluisteren, maar met een Apple Music-abonnement kun je nummers overslaan en krijg je geen advertenties te horen.

  Connect

  De laatste grote troef die Apple inzet, is het onderdeel Connect. Op hun Connect-profiel kunnen artiesten uniek materiaal posten, zoals een blik achter de schermen, een liedje in wording of bijzondere foto’s.

  Fans van artiesten kunnen dit materiaal liken, delen of erop reageren. Ook kan een artiest meteen antwoorden. Op deze manier hoopt Apple muzikanten en muziekliefhebbers dichter bij elkaar te brengen.

  Gevaren en potentie

  Apple heeft een aantal interessante ideeën in Apple Music verwerkt, maar we moeten wel vermelden dat daar nog wat haken en ogen aanzitten. Zo is Connect geen gegarandeerd succes: artiesten moeten er maar net tijd in willen stoppen.

  Ook een belangrijk punt is dat alle muziek die je zelf uploadt in Apple Music voorzien wordt van kopieerbeveiliging. De geüploade muziek kan zo alleen nog afgespeeld worden op met een Apple ID geautoriseerde apparaten.

  Al met al biedt Apple Music een paar broodnodige voordelen, al moet de tijd uitwijzen of sommige aspecten van de service echt iets toevoegen. Wel denken we dat de dienst potentie heeft en een geduchte concurrent van Spotify kan worden.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.