Anti malware en andere manieren om je PC te beschermen

Article
zaterdag, 08 juli 2017 om 11:42
anti malware en andere manieren om je pc te beschermen 114255
De hoeveelheid malware, ransomware en virusaanvallen neemt alsmaar toe. Helaas hebben deze aanvallen een grote impact op Nederlandse bedrijven en instellingen. Het is belangrijk om jezelf ook te beschermen met anti malware software om dergelijke aanvallen te voorkomen, zodat hackers niet met jouw privégegevens aan de haal gaan.
Een paar weken terug heeft een grote ransomware aanval GroupM in Amsterdam en TPM Terminals in Rotterdam getroffen. Dit is al de tweede grote aanval in een maand, in het begin van juni was er een grote ransomware aanval onder de noemer Wannacrypt die wereldwijd duizenden computersystemen trof. Het grootste slachtoffer hiervan in Nederland was Q-Park.
Je wil jezelf natuurlijk beschermen tegen soortgelijke aanvallen. Maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij zetten in dit artikelen meerdere aanbevelingen op een rij om jezelf en jouw privé gegevens te beschermen, zowel voor Windows als voor Mac.

Update Windows zo vaak mogelijk

We beginnen met het updaten van Windows. Dit kan voor velen van jullie heel irritant zijn, maar het is belangrijk om Windows en alle andere software die je vaak gebruikt zo up-to-date mogelijk te houden. Zo kunnen hackers jouw computer niet binnendringen door softwarematige problemen waar oude programma’s nogal eens mee kampen. Voor extra bescherming raden we aan om belangrijke softwarepakketten zoals Microsoft Office automatisch te laten updaten.
Naast Windows en andere Microsoft software pakketten is het ook belangrijke om software van derde partijen zoals Java en Flash up-to-date te houden. Zo voorkom je met kleine moeite een hoop ellende op de lange termijn.
114256

Gebruik antivirus en anti malware sofware

Op Windows heb je standaard Windows Defender staan. Dit is antivirus programma werkt prima tegen virussen en daarnaast werkt het om ongewenste software van jouw PC te houden, maar het programma is niet goed genoeg in staat om malware te detecteren en van je PC te verwijderen.
Hiervoor heb een ander programma nodig ter aanvulling op jouw firewall en antivirus software. Een van de beste programma’s om hackers en malware te stoppen is Malwarebytes. Dit programma werkt zowel voor PC als voor Mac. En je kunt Malwarebytes gratis gebruiken om malware op jouw PC op te sporen en te verwijderen.
114257

Gebruik een moeilijk te raden wachtwoord

Nagenoeg ieder apparaat dat je bezit vereist een wachtwoord om te ontgrendelen. Veel mensen kiezen er dan voor om een simpel wachtwoord te gebruiken dat ze snel in kunnen voeren, vaak wordt dit simpele wachtwoord ook voor meerdere apparaten gebruikt.
Als je bij voorkeur één wachtwoord gebruikt om alles te ontgrendelen, raden wij je aan om een wachtwoord aan te maken met meerdere soorten tekens en dat minimaal 10 tekens lang is. Zo kunnen hackers geen malware gebruiken om jouw wachtwoord te achterhalen.
Naast een moeilijk wachtwoord bieden steeds meer bedrijven of diensten aan om de service te ontgrendelen met een twee stap verificatiemethode. Dit houdt vaak in dat er een e-mail of een SMS wordt gestuurd met een extra pincode om de service te ontgrendelen. Voor bankzaken en DigiD is dit een grote aanrader.
114258 1

Surf slim op het internet

De meeste amateuristische hackers sturen voornamelijk phishing berichten via e-mail om achter jouw privégegevens te komen. Vaak doen zulke mensen zich voor als bank of instelling met de vraag of ze jouw bankgegevens, identificatiegegevens en dergelijke mogen hebben. Stuur nooit dergelijke informatie hier naar toe!
Voor belangrijke zaken ga je naar de bank of het gemeentehuis als je de ontvangen emails niet vertrouwt. Dan word je daar vooruit geholpen door de juiste persoon.
Naast het achterlaten van vertrouwelijke gegevens is het ook om aan te raden om niet op iedere onbeveiligde website jouw e-mail, naam en dergelijke achter te laten. Onbeveiligde websites zijn makkelijker te kraken dan beveiligde websites. Deze beveiligde websites herken je aan de groene ‘https’ en 'Veilig' teksten linksboven in de zoekbalk.
Als je nog steeds onzeker bent of een website wel betrouwbaar is of niet, dan kun je de browser extensie ‘WOT’ (Web Of Trust) installeren en gebruiken. Met deze extensie krijg je een groen, geel of rood cirkeltje te zien bij websites op Google of Bing. Zo zie je meteen of de website betrouwbaar om te openen is of niet.
114260

Sla gevoelige data apart offline op

Hoe handig de cloud ook is, het is en blijft afhankelijk van een server. Servers kunnen op afstand gekraakt worden. Daarentegen blijven afgesloten externe harde schijven of geheugenkaarten uit het bereik van hackers.
Data zoals belangrijke persoonlijke gegevens, foto’s en bestanden voor werk of school zijn dierbaar en belangrijk. Dit zijn gegevens die veel voor jou betekenen en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat anderen hier niet bijkomen, zodat ze deze gegevens niet verder kunnen verspreiden via social media, e-mail of een ander dergelijk programma.
Dit waren onze tips om je PC te beschermen tegen vijandige aanvallen. Heb je nog andere aanraders? Laat het weten in de comments!

Populair Nieuws