Anime 2015 verslag - Games, tekenen en heel veel cosplay

Article
vrijdag, 12 juni 2015 om 20:02
xgn google image
Dit weekend vindt de jaarlijkse Anime-conventie plaats in het World Forum in Den Haag. Daarom besloot XGN een kijkje te nemen op Anime 2015. Wat we daar allemaal tegenkwamen, lees je hieronder!
Nog voordat je door de deuren van het World Forum bent gestapt, zie je ze al: grote aantallen cosplayers. Of het nu een elf uit The Hobbit of Sasuke Uchiha uit Naruto is, er staan allerlei personages buiten. Sommige scheppen even een luchtje, andere wachten juist tot ze naar binnen kunnen.
Anime 2015 verslag

Bioscoopzalen vol anime

Eenmaal binnen kun je direct terecht in een van de vele zaaltjes. Anime 2015 draait natuurlijk om de anime en deze Japanse tekenfilms zijn dan ook volop aanwezig. Een paar ruimtes zijn ingericht als heuse bioscoopzalen waarin het publiek de hele dag diverse (Engels ondertitelde) animefilms kan zien.
Niet alleen ligt de focus op anime, maar ook op de Japanse cultuur als geheel. Zo kunnen bezoekers hun zangkunsten tonen bij een Japanse karaoke, serveert het restaurant op de begane grond Japanse hapjes en spelen bands op een podium Japanse rock. Je zou er bijna een cultuurschok van krijgen.
Anime 2015 verslag

Games en figurines

Naast de films, de muziek en het eten zijn er nog genoeg andere dingen te zien. Speciale manga- en animedealers verkopen hun merchandise in een aparte ruimte, terwijl er ook een gamezaal is waar bezoekers het tegen elkaar kunnen opnemen in Super Smash Bros of Mortal Kombat X. Je zult waarschijnlijk nergens anders Assassins uit de Assassin’s Creed-spellen zelf games zien spelen!
Ook is er een tentoonstelling met figurines van allerlei personages. Niet alleen zijn hier karakters uit manga’s en anime te zien (waaronder Ichigo Kurosaki uit Bleach); ook gamepersonages (waaronder Cloud en Sephiroth uit Final Fantasy 7) maken hun opwachting.
Anime 2015 verslag

Cosplay, cosplay en nog eens cosplay

Terwijl je rondkijkt op Anime 2015, wordt je constant omringd door cosplayers. Soms spelen zij hun rol wel erg overtuigend: zo zien we iemand in een Snorlaxkostuum onderaan een trap slapen, terwijl een toevallig passerende Joker hem met een pistool en opwindbare neptanden probeert te wekken.
Veel cosplayers hebben hun kostuum zelf met veel liefde in elkaar gezet. Zo heeft Lawrence vier maanden gewerkt aan zijn Incursio-pantser uit Akame ga Kill! (zie de foto hieronder), dat hij met foam heeft gemaakt.
Anime 2015 verslag

League of Legends-karakters populair

Opvallend zijn de vele cosplayers die zich hebben verkleed als een personage uit League of Legends. Het beste voorbeeld daarvan is Karen, die zich laat fotograferen als Ashe uit de populaire MOBA. Ook deze Ierse cosplayer, die sinds 2,5 jaar in Nederland woont, heeft haar eigen kostuum gefabriceerd.
Eerlijk is eerlijk, haar kroon, jurk en boog zien er fantastisch uit. Het is voor ons dan ook moeilijk te geloven dat dit pas haar tweede keer als cosplayer is.
Anime 2015 verslag

EHBCO

Speciaal voor cosplayers is er ook een reparatiestand aanwezig, een soort ‘eerste hulp bij cosplayongelukken’ (EHBCO). Mochten delen van een kostuum loslaten of beschadigd raken, zo leggen de medewerkers uit, dan zullen ze bij de EHBCO de boel proberen te herstellen.
Ook voor mensen die niet van cosplay houden, zijn er genoeg interessante stands. Je kunt onder meer leren hoe je jezelf als animepersonage tekent of gehaakte mangafiguren kopen.
Anime 2015 verslag

Anime 2015 nog het hele weekend te bezoeken

Er valt dus meer dan genoeg te beleven op Anime 2015, voor zowel liefhebbers van anime en popcultuur als hardcore cosplayers (leuk weetje: de organisatie van Anime 2015 werkt in oktober ook mee aan de voorrondes van het WK Cosplay). Je hoeft geen animekenner te zijn: iedereen is welkom!
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je zelf ook Anime 2015 bezoeken? Dan kun je nog het hele weekend terecht, tot ongeveer zondagmiddag 5 uur. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de ingang van het World Forum.