10 toffe Android Nougat features - Smartphones worden slimmer

Article
vrijdag, 30 juni 2017 om 12:44
xgn google image
Android Nougat is het nieuwste besturingssysteem voor Android smartphones. De update wordt langzaamaan uitgerold en velen hebben hem al op hun smartphone. In deze special zetten we tien nieuwe Android Nougat features op een rij, zodat je kunt zien wat er nu eigenlijk veranderd is.

10. Easter egg

In de vorige versies van Android, Marshmallow en Lollipop, zat een Flappy Bird easter egg. Deze easter egg kon geactiveerd worden door in de instellingen app naar het kopje toestelinformatie te gaan. Ook in deze nieuwe versie van Android hebben de ontwikkelaars weer een leuke easter egg verborgen onder het kopje toestelinformatie.
De easter egg in Android Nougat doet ons het meest denken aan de klassieker Tamagotchi. We willen niet gelijk alles verklappen, maar het heeft te maken met een kat. Door een aantal handelingen achter elkaar uit te voeren kan je de easter egg activeren. Hieronder lees je stap voor stap hoe je deze easter egg tevoorschijn kan toveren:
  1. Ga naar Instellingen -> Toestel info -> Software info
  2. Klik meerdere keren snel achter elkaar op 'Android-versie' bovenaan het scherm, tot een grote N op je scherm verschijnt
  3. Klik meerdere keren snel achter elkaar op de N en klik daarna een keer op de N en hou deze ingedrukt
  4. Er verschijnt een kat-emoji onder in je beeldscherm
  5. Veeg twee keer van boven naar beneden en ga naar het bewerken van de instellingen tiles
  6. Daar staat nu een kat voor je klaar, die je kan voeren door op het icoontje te klikken.
Nu snappen wij natuurlijk dat dit een nogal ingewikkelde reeks handelingen is, dus als het niet lukt kun je in dit filmpje met eigen ogen zien hoe je met deze easter egg aan de slag kan gaan.
111554 12

9. Naadloze updates

Android Nougat introduceert naadloze updates op je smartphone. Dit houdt in dat nieuwe Android systeemupdates op de achtergrond gedownload worden zodra ze beschikbaar zijn. Zodra een update op de achtergrond gedownload is, wordt deze automatisch op je telefoon gezet als je hem opnieuw aanzet nadat hij uit heeft gestaan. Op die manier hoef je niet door het normale proces van downloaden, opnieuw opstarten en installeren te gaan en dit scheelt dus een hoop tijd en moeite.
111555 9

8. Betere VR

Android Nougat is geoptimaliseerd voor het gebruik met VR headsets en is volledig in VR te gebruiken. Google toonde al interesse in VR platforms met de Google Cardboard, maar lijkt nu dus een grotere stap richting het gebruik van VR te zetten. Google is op dit moment bezig met het ontwikkelen van een VR bril die met een controller je handbewegingen kan registreren. Het optimaliseren van Android voor VR lijkt dus een stap om het besturingssysteem voor te bereiden op het nieuwe apparaat van Google.
111556 9

7. Vernieuwde notificaties

Het notificatiescherm krijgt met Android Nougat een aardige make-over. Er wordt nu meer informatie per notificatie gegeven en de notificaties zijn overzichtelijker geworden. Bij e-mail notificaties kun je nu bijvoorbeeld al een deel van de tekst lezen en WhatsApp notificaties krijg je nu per persoon binnen. Dit is erg handig, want nu kun je tot en met zes berichten per vriend alvast lezen in het notificatiescherm.
Verder is het mogelijk geworden om gelijk vanuit het notificatiescherm te reageren op berichten. Als je een nieuw bericht binnen krijgt, kun je daarnaast op 'reageer' klikken. Op die manier kan je snel reageren, zonder een app helemaal op te hoeven starten. Dit gebeurt allemaal vanuit het notificatiescherm dat je opent door van boven naar beneden te vegen.
111557 8

6. Nieuwe instellingen app

De instellingen app heeft ook een make-over gekregen. Er zijn nieuwe categorieën bijgekomen, zoals software update en ontwikkelaarsopties, wat nu voor iedereen standaard toegankelijk is. Ook het apparaatonderhoud is een handige nieuwe Android Nougat feature, dit werd voorheen Smart Manager genoemd. Hiermee kun je met een klik je batterij, prestaties, opslag, RAM en beveiliging regelen, om te zorgen dat je telefoon het goed en snel blijft doen.
Daarnaast is het nu mogelijk om in je instellingen app te zoeken naar bepaalde instellingen of categorieën. Hierdoor kun je zeer snel de juiste instellingen vinden en hoef je dus niet meer op zoek naar die ene instelling. Daarnaast geeft de app nu suggesties voor gerelateerde instellingen. Bij de categorie beeldscherm instellingen krijg je bijvoorbeeld 'video verbeteren' en 'zicht' als suggesties.
111558 4

5. Data besparen

Met Android kon je altijd al je dataverbruik bijhouden en instellen wanneer je een waarschuwing wilde krijgen. Nu kun je ook zelf controleren welke apps data verbruiken en wanneer ze dat doen. Veel apps blijven data binnenhalen als ze op de achtergrond nog draaien en met deze nieuwe functie kan je hier iets aan doen, waardoor je data en geld kan besparen.
Om je dataverbruik te controleren ga je naar Instellingen, vervolgens naar Mobiele netwerken en daar kies je dan voor Gegevensverbruik. Door daar op Gegevens opslaan te klikken, kun je instellen welke apps wel en niet op de achtergrond data kunnen verzenden en ontvangen.
111559 3

4. Vernieuwde splitscreen modus

De splitscreen modus bestond ook al een tijdje en er waren ook al twee manieren om hier gebruik van te maken. De eerste manier was door middel van een pop-up scherm, waarbij de ene app verkleind over de andere heen werd weergeven. De tweede manier splitste het scherm simpelweg op in twee delen.
Android Nougat maakt het makkelijker om tussen deze twee manieren te wisselen. Het wordt ook makkelijker om een manier uit te zetten, als die je niet bevalt. Door de Recent-toets in te houden kun je nu in een keer een andere app kiezen, waarna beide apps in split-screen modus worden weergeven. Ook kun je net als voorheen diagonaal naar beneden swipen om de pop-up modus te activeren.
111560 2

3. Snel switchen tussen apps

Voorheen kon je door de Recent-toets in te drukken een lijst tevoorschijn toveren met de apps die je het laatst gebruikt hebt. Door daar een app aan te klikken wissel je snel tussen twee apps zonder eerst terug te hoeven gaan naar je home screen. Nu wordt het door Android Nougat nog makkelijker gemaakt om snel tussen twee apps te wisselen.
Door twee keer snel op de Recent-toets te tikken ga je namelijk in een keer terug naar de app die je daarvoor als laatste open had staan. Als je eerst op YouTube zit en daarna iemand een berichtje stuurt via Messenger, kan je door twee keer op Recent te drukken gelijk weer terug naar YouTube.
111561 1

2. Blauwe lichtfilter

De blauwe lichtfilter was al als derde-partij app te downloaden in de Play Store van Google. Nu is deze functie echter standaard ingebouwd in telefoons met Android Nougat. Door de Nachtmodus oftewel de blauwe lichtfilter te activeren, wordt je scherm een tikkeltje roder en geler, wat zachter is voor je ogen. Het is ook mogelijk om in te stellen hoeveel blauw licht gefilterd wordt en je kunt ook instellen dat de Nachtmodus op een bepaalde tijd aan gaat.
Het is bewezen dat blauw licht van schermen slecht is voor de slaap en deze functie probeert dit probleem dus enigszins op te lossen. Door een tijd in te stellen kun je de Nachtmodus aan laten gaan voordat jij naar bed gaat. Daardoor zou je dus beter moeten gaan slapen.
111562

1. App shortcuts

De app shortcuts zorgen ervoor dat je bij sommige apps al een aantal functies kan bereiken door de app een tijdje ingedrukt te houden. Bij de camera app houdt dit bijvoorbeeld in dat je een klein menuutje krijgt waarin je kunt kiezen voor het maken van een video of een selfie. Bij de klok app kun je bijvoorbeeld kiezen voor een nieuwe stopwatch, timer of wekker. Het doet ons een beetje denken aan het klikken met de rechtermuisknop op de PC.
Deze functie wordt pas toegevoegd bij Android Nougat 7.1, dus voor mensen die Android Nougat 7.0 hebben is het nog even wachten op deze app shortcuts.