Android 6 Marshmallow update - Dit zijn de vernieuwingen op een rij

Article
vrijdag, 02 oktober 2015 om 10:20
xgn google image
Google heeft tijdens een event afgelopen week in San Francisco enkele aankondigingen gedaan, waaronder de nieuwe Android 6 Marshmallow update. Met de update komen een heleboel handige nieuwe functies, en om het even duidelijk te maken hebben we de vernieuwingen hier op een rijtje gezet.

Google Now on Tap

De nieuwe Google Now on Tap feature is waarschijnlijk de belangrijkste vernieuwing die er het meeste uitspringt. De nieuwe feature neemt de Google Now feature, de telefoonassistent die al jaren in je homescreen zit, en laat deze door je apps kruipen om meer informatie te kunnen doorgeven.
Google Now on Tap gaat in werking wanneer je de homeknop indrukt, terwijl je in een app zit. De nieuwe feature scant dan de informatie van de app en baseert daarop vervolgens andere interessante informatie die geopend wordt in een klein venster onderaan je scherm.
Een voorbeeld hier is dat Google Now on Tap een locatie van een restaurant kan openen, wanneer iemand je slechts de naam doorstuurt in een berichtje. Google Now on Tap zoekt meteen verdere informatie die handig voor je kan zijn. Een ander voorbeeld is dat wanneer je een nieuwbericht leest over een filmster, Google Now on Tap bijvoorbeeld meteen de IMDB pagina van deze persoon tevoorschijn haalt.
Google Now on Tap is een van de grootste vernieuwingen in de Android update en schijnt ook in toekomstige versies van Android aanwezig te zijn. Je kunt het zien als een geüpdatete telefoonassistent die je meteen informatie doorspeelt.

App permissions

Niet een van de meeste spannende, maar zeker wel een belangrijke update. Tot vandaag de dag hebben Android apps je tijdens het installatieproces om toestemming gevraagd om toegang te krijgen tot bepaalde aspecten van je telefoon. Dit zijn bijvoorbeeld dingen zoals je camera, locatie, berichtgeschiedenis etc. Je ziet vaak dat apps toestemming willen hebben voor onderdelen van je telefoon die ze helemaal niet nodig lijken te hebben. Tot nu toe kon je deze niet weigeren.
Met de nieuwe Android update verandert dit dus toch. Ontwikkelaars gaan je nu toestemming vragen om per app toegang te krijgen tot bepaalde aspecten van je telefoon. Denk hierbij aan Instagram die een pop-up venster opent wanneer je een foto wilt maken om te vragen of je camera app geopend mag worden. Hierdoor weet je dus precies wat er gebruikt wordt bij een app. Je kunt nu dus apps downloaden en ze gebruiken voor wat je wilt en andere aspecten weigeren.
De bestaande apps moeten wel een update uitvoeren om deze nieuwe manier te kunnen ondersteunen. Je kunt wel nog gewoon bij je instellingen de al bestaande apps aanpassen. We hebben hetzelfde concept al eerder gezien bij de nieuwe iOS update en nu komt het voor Android gebruikers dan ook naar de Android software.

Doze

Een andere grote update die de Android update met zich meebrengt is de nieuwe Doze feature. Dit zorgt er in principe voor dat je batterij een aardig stuk langer meegaat en niet leeggaat op het moment dat je je telefoon niet gebruikt.
Doze is een feature die toezicht houdt op de manier waarop je telefoon wordt gebruikt en past daarop de app-activiteit aan. Wat Doze doet als je bijvoorbeeld de hele dag je tablet of telefoon op de tafel hebt liggen, maar deze niet gebruikt, is dat het ervoor zorgt dat de apps gepauzeerd worden zodat de batterij niet meteen leeg gaat.
Je krijgt met de nieuwe functie nog wel steeds notificaties, zodat je niet bijvoorbeeld belangrijke berichten mist. Het grootste voordeel van de app is dat je batterij veel langer meegaat, waardoor je hem dus ook minder vaak hoeft op te laden.
Android heeft al vaker aanpassingen gemaakt aan de batterij, maar tot nu toe moest het altijd afhangen van andere ontwikkelaars. Doze is juist ontwikkeld om de batterij te besparen, welke app je dan ook geopend hebt. Deze vernieuwing loopt dus echt in de hardware van de telefoon en loopt niet per app.
Zodra je de telefoon weer oppakt en in gebruik neemt dan sluit Doze automatisch af en zullen je apps weer gewoon volledig werken. Ook zal alle informatie die je telefoon gemist heeft meteen binnenstromen zodra je hem weer in gebruik hebt.

Cut, Copy, Paste verbetering

Nog een kleine, maar toch wel een essentiële verandering die bij de Android update komt is de manier waarop de telefoon nu teksten kan knippen, plakken en kopiëren. In plaats van dat de telefoon je moeilijk laat doen met het selecteren van tekst en vervolgens laat raden welke knop nou precies wat is, komt de update nu met "zwevende" opties boven de geselecteerde tekst.
Dit is ook een verbetering die te vergelijken is met wat iOS heeft gedaan bij zijn nieuwe update. Het is zeker een handige en belangrijke verandering, ook al is het niet de meest spraakmakende vernieuwing. Het maakt voor veel mensen het spelen met tekst makkelijker.
Verder hoort hier een nieuwe optie bij die Direct Share wordt genoemd. Hierbij kun je meteen foto's, video's of links delen met je vrienden, familie of apps door simpelweg op één knop te drukken.

Vingerafdruk en USB Type-C ondersteuning

Android gaat vanaf nu de vingerafdrukondersteuning een standaard optie maken op Android telefoons. Met de nieuwe functie kun je nu op elke telefoon met de nieuwe Android Marshmallow software deze ontgrendelen met je vinger, maar ook wordt naast dit de vingerafdrukscanner gebruikt om bijvoorbeeld aankopen te voltooien.
Vingerafdruksensoren kunnen bijna op elke Android telefoon gevonden worden, maar het ontbreekt de ondersteuning hiervoor in het operatiesysteem. Met de nieuwe Android update voegt Google nu die ondersteuning toe. Je kunt hierdoor dus ook de scanner gebruiken om te betalen met Android Pay en om aankopen in Google Play te voltooien. Dit scheelt weer een heleboel gedoe met betaalopties.
Je telefoon moet natuurlijk hiervoor wel een hardware vingerafdruk scanner bezitten, wat niet elke telefoon heeft, maar met de volledige samenwerking van Google wordt dit in de nabije toekomst zeker verwacht.
Met de Android Marshmallow update komt ook de ondersteuning voor het opladen van je telefoon via USB Type C. Dit is een nieuwe stekkertype dat in principe overal op past. USB-C maakt doorvoer van stroom en data veel sneller en zorgt ervoor dat het niet meer uitmaakt hoe je de USB-kabel in je toestel steekt. Dit werkt natuurlijk wel alleen op telefoons die een USB Type C poort bevatten.

Automatische backups voor apps

Behalve het bijhouden van welke apps je op je telefoon hebt geïnstalleerd, zodat je ze makkelijk opnieuw kunt installeren als je op een andere telefoon inlogt, kan de Android update ook app data opslaan in Google Drive.
Je kunt automatische back-ups instellen voor je favoriete apps, waarbij er per app een limiet van 25MB geldt. De back-ups halen echter niets af van de beschikbare opslag die je in Google Drive hebt. Ook worden de reservekopieën versleuteld opgeslagen.
Verder is het goed om te weten dat app data alleen wordt opgeslagen als het apparaat niet wordt gebruikt en is verbonden met wifi. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de backups invloed hebben op je accuduur of databundel. Wissel je naar een andere smartphone of tablet, dan kun je gemakkelijk volledige apps herstellen, zelfs als die buiten Google Play om zijn geïnstalleerd.
Een zeker handig update, vooral voor mensen die toch snel een volle telefoon hebben. Op deze manier heb je altijd een backup van je favoriete apps opgeslagen.

Betere web browsing ervaring

Ook de web browsing ervaring met de Chrome browser op de Android telefoons krijgt een update. Google is al tijden webtrends aan het onderzoeken en wil dan ook zijn gebruikers een betere internet en app ervaring bieden.
Android komt nu met de Chrome Custom Tabs, een functie in Chrome die ervoor zorgt dat je een zelf aangepaste versie van Chrome kunt openen bovenop een draaiende app. Dit scheelt je weer het los opstarten van Chrome. Dit schijnt een snellere en meer intuïtieve gebruikerservaring te bieden wanneer je navigeert tussen apps en het internet.
Verder ondersteunt Chrome Custom Tabs het automatisch inloggen, slaat je wachtwoorden op en heeft een multi-process beveiligingssysteem. Bij een app zoals Pinterest bijvoorbeeld, heeft het een nu een standaard share knop erin zitten, kan aangepaste menu opties bevatten en zorgt ervoor dat Pinterest ontwikkelaars niet hun eigen website hoeven te veranderen.

Populair Nieuws