Alles wat je moet weten van 8K tv's!

Article
zaterdag, 13 november 2021 om 11:00
Steeds vaker wordt er voor beeldschermen gesproken over de 8K resolutie. Het moet net zoals bij 4K, de resolutie zijn waar je echt een enorm verschil moet gaan merken, maar is dit ook zo? Wat is 8K nou precies en wat moet je er allemaal over weten?

Wat is 8K?

8K is de volgende stap na 4K. 8K is vier keer scherper dan 4K, hierdoor zie je meer details. Een mens zal het verschil alleen niet snel merken, behalve als je dichtbij je tv-scherm gaat zitten of een heel groot scherm aanschaft. De techniek is dus vooral handig voor grote schermen.

Wat is beschikbaar in 8K?

Er is maar weinig content beschikbaar voor 8K kwaliteit. Zenders bieden het nog niet aan en streamingdiensten zoals Netflix en Disney+ bieden geen films en series in 8K aan. Dit doen de streamingdiensten wel voor 4K content, maar ook 4K heeft het probleem dat maar weinig zenders programma's in 4K aanbieden. Eerst zal er meer 4K content moeten verschijnen, voordat er meer 8K content op de markt verschijnt.

Hoe wordt 8K content gemaakt?

Om video's en series te kunnen aanbieden in 8K moeten de camera's die deze content maken hiervoor geschikt zijn. Dit betekent niet dat series en films die niet gemaakt zijn in 8K er uitzien als bijvoorbeeld in HD kwaliteit. Beelden kunnen namelijk verbeterd worden, waardoor de kwaliteit van het beeld veranderd.
Dit gebeurt al voor 4K. Het enige probleem is dat dit verbeteren niet genoeg is voor 8K. Daar is ook een oplossing voor, namelijk AI. Beelden worden in een databank bewaard en missende delen kleurt de AI zelf in. Hierdoor zien beelden er op 8K beeldschermen er al een stuk beter uit, ook al is het niet gemaakt voor 8K.
netflix tvf1632484149

Hoe werken 8K TV's?

De reden dat 8K beeld er sowieso al beter uit ziet, komt doordat er veel meer pixels in het scherm zitten vergeleken met HD of 4K. Het voordeel daarvan is, dat je de pixels bij een 8K TV niet ziet. Dit maakt niet heel veel uit als je op een afstand naar een TV kijkt, maar wanneer je van dichtbij kijkt of op een groter scherm kijkt merk je het verschil wel.
8K TV's hebben ook de functie om zelf beelden te verbeteren die niet voor 8K gemaakt zijn. Dit werkt hetzelfde als de eerder genoemde AI technologie om beelden te verbeteren. De TV kan zelf beeld herkennen en de fouten in het beeld gaan inkleuren. Zo kan je dus beelden op een 8K scherm in een veel betere kwaliteit zien, terwijl de beelden niet eens voor 8K zijn gemaakt.

Moet je nu een 8K tv in huis nemen?

Het is dus de vraag of het nu al tijd is om de overstap te maken naar 8K. Er is niet veel aanbod voor 8K content, maar je kan wel veel films en series op een hoge kwaliteit kijken door de AI. De TV's kosten alleen wel veel geld. Het kost je sowieso meer dan duizend euro.
Misschien is het voor nu beter om voor een 4K TV te gaan. Het verschil tussen 4K en 8K is erg klein, de 4K tv's kosten minder geld en ook wordt er steeds meer content in 4K aangeboden. Daarnaast is streamen in 4K op Netflix en Disney+ ook mogelijk.