Alle iPhone 14 geruchten op een rij

Article
dinsdag, 03 mei 2022 om 17:30
Apple brengt dit jaar de iPhone 14 uit, en dat betekent dat er meer dan genoeg geruchten de ronde doen. Het is natuurlijk nog even afwachten wat ervan waar is, maar wij hebben in ieder geval vast alle geruchten voor je op een rij gezet.

Vier verschillende modellen

Apple komt dit jaar met vier verschillende modellen van de iPhone 14. Naast de reguliere iPhone 14 brengt het bedrijf ook de iPhone 14 Max, de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max uit. Volgens verschillende bronnen zou er dit jaar geen iPhone 14 Mini uitkomen, maar juist een grotere versie in de vorm van de iPhone 14 Max.
De reguliere iPhone 14 en de iPhone 14 Pro zouden een formaat van 6,1-inch hebben, terwijl de iPhone 14 Max en de iPhone 14 Pro Max een formaat hebben van 6,7-inch. Wil je dus een grotere telefoon, hoef je niet per se voor de Pro te gaan.
iphone 12 sideviewf1611760813

Een dikker toestel

Waar iPhones de laatste jaren steeds dunner werden, lijkt het erop dat de iPhone 14 juist weer dikker wordt zodat de camerabult niet meer uitsteekt. De achterkant wordt dan helemaal plat. De camerabult zou zo’n 4,17 mm dik zijn, waardoor de totale dikte van de toestellen 12,02 mm zou bedragen. Bij de iPhone 13 Pro was de camerabult 3,6 mm dik.
De behuizing van de iPhone 14 Pro en Pro Max zou 7,85 mm dik zijn. Bij de iPhone 13 Pro en Pro Max was dit nog 7,65 mm dik. Dit is dus een verschil van 0,2 mm.
space gray iphone 6 193004f1581349649

Wordt de iPhone 14 van titanium gemaakt?

Apple gebruikt momenteel aluminium voor de reguliere iPhones en glimmend roestvrij staal met een matglazen achterkant voor zde Pro-modellen. Voor de iPhone 14 Pro zou het bedrijf titanium gebruiken. Hierdoor wordt de telefoon een stuk steviger waardoor het minder snel ombuigt en een stukje lichter, maar ook krasgevoeliger. Daarnaast is het materiaal in veel gevallen flink wat duurder en minder makkelijk om mee te werken.
iphone 13 mini review 7f1635868827

Geen notch in iPhone 14 Pro

De oude vertrouwde notch, waar onder andere de sensoren voor Face ID in verwerkt zitten, gaat wellicht verdwijnen bij de iPhone 14 Pro. In plaats daarvan krijgt de telefoon een ronde en pilvormige punch-hole waarin de frontcamera zit. Zo heeft de telefoon meer schermruimte. Uiteindelijk zou Apple de onderdelen voor Face ID onder het scherm willen plaatsen, maar hier is de techniek nog niet klaar voor.
iphone bestaat 10 jaar 114096 1f1649691306

Meer pixels in de camera

Volgens analist Ming-Chi Kuo wordt de camera van de nieuwe iPhone flink verbeterd, met de nadruk vooral op de frontcamera en de autofocus. Dat betekent niet dat de achterkantcamera geen verbeteringen ziet: Apple zou voor het eerst het aantal megapixels willen opvoeren. De achterkantcamera’s van iPhones hebben al jarenlang een resolutie van 12-megapixel, maar nu zou Apple kiezen voor een sensor van 48-megapixels.
Bij slechte lichtomstandigheden maakt de telefoon gebruik van een techniek genaamd ‘pixel binning’, waarbij meerdere kleine pixels gecombineerd worden tot een superpixel. Zo maakt de telefoon alsnog scherpe foto’s, maar dan met 12 megapixels. Behalve betere fotokwaliteit verwacht Kuo ook dat de videokwaliteit een stuk omhooggaat: de analist voorspelt dat de iPhone 14 voor het eerst in 8K kan filmen. Of deze verbeteringen voor zowel de reguliere iPhone 14 als de Pro-modellen gelden is nog onduidelijk.
iphone 13 pro 5f1634292891

A16-chip voor de Pro-modellen

De Pro-modellen van de iPhone 14 worden volgens Kuo uitgerust met de nieuwe A16 Bionic-chip. De standaard modellen krijgen de A15 Bionic, die ook in de iPhone 13 zit. Veel verschil in snelheid zal er tussen de verschillende modellen niet zitten: de A15-chip is alsnog enorm krachtig.
De A16-chip biedt dan ook niet per se betere prestaties in de dagelijkse praktijk, maar wel nieuwe mogelijkheden op bijvoorbeeld het gebied van de camera. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de verwerking van de 8K-beelden voor video-opnames alleen mogelijk is dankzij deze chip.
Daarnaast kan de chip ook voor meer geheugen zorgen. Volgens een gebruiker van het Zuid-Koreaanse platform Naver krijgen de Pro-modellen 8GB werkgeheugen. Dat is 2GB meer dan de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max.
5 mythes batterij 135447

Een langere batterijduur?

Dankzij een verbeterde 5G-chip zou de iPhone 14 een langere batterijduur krijgen. Deze chip is kleiner en energiezuiniger, waardoor de telefoon minder stroom verbruikt bij een 5G-verbinding. Door het kleine formaat is er daarnaast ook ruimte voor een grotere batterij.
Of de iPhone 14 echt langer meegaat is nog niet zeker. De extra ruimte kan namelijk ook gebruikt worden door een nieuw of verbeterd onderdeel. Ook de extra stroomefficiëntie zou ergens anders voor kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld om meer geavanceerde functies te ondersteunen.
nieuwe iphone emoji onderweg nieuwe gezichten in aantocht 136127

Verdwijnt de oplaadpoort?

Het zou eens goed kunnen dat de iPhone 14 geen Lightning-poort meer heeft. De telefoon zou dan alleen nog draadloos kunnen worden opgeladen. Sommige experts verwachtten deze verandering al in 2021, maar de iPhone 13 heeft nog steeds een oplaadpoort. Mocht de iPhone 14 inderdaad geen Lightning-poort meer hebben, geldt dat mogelijk alleen voor de Pro-modellen. De huidige iPhones kunnen al draadloos worden opgeladen.
pexels porapak apichodilok 369376f1649690055

Touch ID keert terug

Met het verdwijnen van de homeknop verdween ook Touch ID op de iPhones. Nieuwere modellen kunnen enkel ontgrendeld worden met Face ID of je pincode. Apple zou van plan zijn om Touch ID terug te brengen, maar dat betekent geen terugkeer van de homeknop. De vingerafdrukscanner zou in plaats daarvan in het display verwerkt zitten: dit heet ‘under-display fingerprint’.
‘Under display fingerprint’ gebruikt reflecterende lichtstralen om een vingerafdruk te herkennen. De lichtstralen worden in specifieke hoeken geplaatst en kaatsen terug tegen de onderkant van de vinger. Daarna belanden ze weer op de sensor. Zo kan een vingerafdruk gemaakt worden en vergeleken met de ingestelde afdruk.
Een ander gerucht stelt juist weer dat iPhone 14 géén Touch ID krijgt. Dit gerucht is afkomstig van Ross Young, die vaak goed zit met zijn voorspellingen over schermtechnieken van nieuwe Apple-producten.
pexels cottonbro 5082579f1649690644

Geen ProMotion voor iPhone 14 en iPhone 14 Max

De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max introduceerden ProMotion, waarmee het scherm sneller kan verversen. Hierdoor ziet de weergave bij het swipen en scrollen er vloeiender uit. Daarnaast kan ProMotion de snelheid van verversen ook juist vertragen om de batterij te sparen. Volgens de eerder genoemde Ross Young blijft ProMotion alleen beschikbaar voor de Pro-modellen van de iPhone 14.
pexels silvie lindemann 63690f1604565665

Fysieke simkaartslot verdwijnt

Apple wil in de toekomst van de fysieke simkaarten af en overstappen op de esim, een elektronische simkaart die je digitaal activeert. Volgens MacRumors heeft Apple deze overstap al gemaakt voor de iPhone 14. Dit baseert de website op documenten van een anonieme tipgever, waarin zou staan dat het bedrijf vanaf september dit jaar begint met het uitbrengen van iPhones zonder fysiek simkaartslot.
De plannen zouden in ieder geval voor de Amerikaanse markt gelden. Of en wanneer dit voor de rest van de wereld gaat gelden is nog niet duidelijk.