Alien Isolation versus The Evil Within - de horror!

Article
dinsdag, 07 oktober 2014 om 11:24
xgn google image
We krijgen straks te maken met misschien wel de twee grootste horrorgame releases van het jaar. Alien Isolation en The Evil Within beloven een hoop goeds en lijken de echte horrorfanaat een hoop bruingevlekte broekjes te gaan bezorgen. Maar welke van de twee moet je straks halen?
Uiteraard is het in het geval van deze games niet zo makkelijk om te roepen dat je de één absoluut moet halen en de ander maar mag afschrijven. Hoewel beide titels hetzelfde genre delen, zijn ze toch heel verschillend van elkaar en gaat het meer om een kwestie van smaak. Wij leggen deze games op een aantal vlakken tegenover elkaar en spelen een gezond potje 'zoek de verschillen'.

Japans versus Westers

Het eerste wat opvalt als we beide games tegenover elkaar zetten, is het overduidelijke verschil in stijl. The Evil Within is natuurlijk een game van Japanse makelij. Hoewel gericht op westerse gamers, en daarbij misschien iets meer westerse dan Japanse invloeden bevat, zie je toch dat de game ontwikkeld is in Tokio. Kijk maar naar het opvallende design van het hoofdpersonage, maar vooral naar de vijanden en wapens in The Evil Within. Alles is nét een tikkeltje gekker dan je zou verwachten. Daar zijn Japanse ontwikkelaars goed in.
Alien: Isolation probeert natuurlijk de sfeer en het uiterlijk van de films na te bootsen. Daarom kiest deze game voor een overtuigende en realistische stijl, die je moeten doen denken dat je middenin een Alien-film zit. Ook zijn alle decorstukken, voorwerpen en kostuums uit de befaamde horrorfilms zo trouw mogelijk aan het bronmateriaal overgezet in Alien: Isolation. Hierdoor oogt de game een stuk 'serieuzer' als het ware en minder over de top.
59426 5

In The Evil Within heb je minder te vrezen

Als je alvast enkele beelden van beide titels hebt mogen aanschouwen, dan is het natuurlijk ook wel duidelijk dat de gameplay van deze horrorgames enorm van elkaar verschilt. De één is first person en de ander hanteert een over-de-schouder third person camera, maar er is een nog groter contrast dan dat.
Het ziet ernaar uit dat The Evil Within qua gameplay enigszins moet gaan lijken op de laatste Resident Evil games. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat Shinji Mikami, dé man achter Resident Evil, ook verantwoordelijk is voor The Evil Within. Je kunt je in The Evil Within dus bewapenen met een hoop verschillende guns en andere voorwerpen om vijanden overhoop te knallen of dood te meppen. Met een dikke shotgun in je klauwen heb je in The Evil Within straks minder te vrezen.

59427 5

Rennen voor je leven in Alien Isolation

Alien Isolation pakt het heel anders aan. Allereerst ontneemt de game vrijwel alle mogelijkheden om tegen de vijand te vechten. In tegenstelling tot The Evil Within, waar je met een hoop verschillende vijanden te maken krijgt, wordt er in Alien Isolation op je gejaagd door maar één enkele Alien. Je zult misschien een pistool kunnen vinden, maar ammunitie is extreem schaars en de meeste voorwerpen dienen alleen om de Alien af te schrikken.
In Alien Isolation draait de gameplay dus in de meeste gevallen rondom het rennen voor je leven, om vervolgens jankend te gaan schuilen in een hoekje. Dankzij de first person cameravoering zit je er daarbovenop middenin en moet je in deze game volledig het gevoel krijgen de prooi te zijn.
Ook hier gaat het dus om persoonlijke voorkeur. Vind je het leuker om in een horrorgame nog wel je mannetje te kunnen staan met een blaffer, of vind je het spannender om volledig overgeleverd te worden aan de 'genade' van een monster?

59428 3

Alien Isolation is science fiction

Alien Isolation is gebaseerd op de welbekende horrorfilms van Ridley Scott en James Cameron. De game volgt een op zichzelf staand verhaal, dat echter wel terug te koppelen is aan de gebeurtenissen van de films. Een feest van herkenning dus voor Alien-fanaten, die zich volledig thuis zullen voelen in Alien Isolation.
Het moge ook wel duidelijk zijn dat het verhaal en de setting van Alien Isolation binnen het science fiction genre vallen. Het merendeel van de game zal dan ook ongetwijfeld bestaan uit het ronddwalen op een verlaten ruimtestation, al schuilend voor de Alien.

59429 3

Het occulte sfeertje van The Evil Within

The Evil Within toont een herkenbare wereld doordat het verhaal zich in de hedendaagse tijd afspeelt. Je stapt in de schoenen van detective Sebastian Castellano, die aan het begin van de game een gruwelijke massamoord onderzoekt. Later blijkt echter dat er veel meer achter zit en beland je met Castellano in een verknipte wereld vol monsters en andere narigheden.
De game ademt dankzij de extreem verminkte vijanden en bloederige omgevingen een naargeestig occult sfeertje, enigszins vergelijkbaar met Silent Hill. De setting van The Evil Within wordt dus met een flinke lading in-your-face gebracht, terwijl Alien Isolation dankzij de ietwat steriele omgevingen meer leunt op psychologische horror. Ook hier gaat het dus om appels met peren vergelijken en is het maar net waar je zelf meer trek in hebt: een appel, of een peer?
Wij zijn ook heel benieuwd welke game jou het meest aanspreekt. Ga je voor The Evil Within, of Alien Isolation? Laat het ons weten in de comments!