Airsoft maakt Call of Duty in het echt mogelijk

  Als je iemand bent die fan is van shooters en graag Call of Duty of Battlefield speelt, dan is Airsoft de ultieme ervaring die je van het spel naar de echte wereld brengt. Ben jij benieuwd wat airsoft is en wat het voor ervaring kan bieden? Check dan deze Call of Duty airsoft special!

  Het is bekend dat Call of Duty erg populair is en dat er aardig wat gamers zijn die graag shooters spelen. Het spelen van dit soort games is vaak de humor, de ervaring of misschien iets anders, maar leuk is het zeker. Ook ik ben iemand die graag schietspellen speelt en zeker graag wapens upgradet en tactieken verzint. Bij een shooter komen veel dingen kijken, zoals tactiek, teamspel, de keuze van een wapen en nog veel meer.

  Hoe vet zou het zijn als dat ook in het echt mogelijk zou zijn, zonder dat het gevaarlijk is? Dingen als paintball en lasergamen komen natuurlijk redelijk in de buurt en heb ik zelf ook wel eens gespeeld, maar lasergamen kun je eenvoudiger realiseren dan het spelen van airsoft potje.

  Airsoft lijkt welliswaar enigszins op lasergamen, maar daar komt veel meer bij kijken. Je hebt namelijk een NABV-pasje nodig en een uitrusting. Een troost: die gear kun je gewoon zelf kopen en dan bestaat er zoiets moois als een hobby waarmaken.

  airsoft

  Airsoft spelen in Nederland

  Sinds 2013 is het legaal om in Nederland in het bezit te zijn van Airsoft replica's. Die lijken op echte wapens, alelen is het grote verschil dat je met plastic balletjes schiet in plaats van echte kogels. Je kan in principe gelijk gaan spelen als je 18 jaar of ouder bent. Er zijn twee manieren waardoor je airsoft kunt realisteren: of een keer worden uitgenodigd als introducé door bijvoorbeeld een vriend om het eens te proberen of je vraagt zelf een NABV-pas aan waarmee je het hele jaar door mag spelen.

  Ga je als introducé of heb je een NABV-pas dan is het vaak mogelijk om in Nederland en België een complete kit te huren, maar als je het vaker wil doen is dit niet echt aan te raden. Naast het huren van de kit betaal je ook altijd de kosten voor een dagje spelen op een bepaalde plek of veld.

  Zelf een NABV lidmaatschap aanvragen

  Wil je het vaker gaan doen dan is het verstandig een NABV-pas aan te vragen. Je betaalt dan jaarlijks een contributie van 84 euro per jaar en één keer in de drie jaar de kosten voor een bewijs van goed gedrag (V.O.G.), maar dan mag je wel de airsoft sport gaan beoefenen.

  Met zo'n pasje mag je onbeperkt gaan spelen maar betaal je wel te allen tijde de kosten voor het spelen op een veld, want die mensen moeten immers ook geld verdienen. Heb je een NABV-pas en geen replica en uitrusting dan betaal je als nog de huur van een complete kit ook al heb je een NABV-pas.

  Als je eenmaal een NABV-pas hebt aangevraagd, zal je wel de intentiehebben om er echt je hobby van te maken en is het aanschaffen van een eigen replica en uitrusting niet meer weg te denken. Het is erg leuk om je eigen gear te verzamelen en het hele proces maakt al onderdeel uit van airsoft.

  airsoft

  Regels voor de veiligheid

  Een levensechte replica van een echt geweer in huis hebben is natuurlijk gaaf als shooter-fanaat, maar daar horen ook wel de nodige veiligheidsregels bij. Zo moet je jouw replica veilig achter slot en grendel bewaren en mogen voorbijgangers niks kunnen zien. Ook de magazijnen en balletjes mogen zich niet op dezelfde plek bevinden als de replica's.

  Als je gaat reizen moet je altijd van locatie naar locatie zonder tussenstops, ofwel van huis naar een evenement, naar een winkel of andere locatie. Ga je naar een teamgenoot of een vriend dan mag dat alleen als je op de site van de NABV een privé event aanmaakt, zodat men kan zien dat er op een bepaalde locatie iets met airsoft gebeurd.

  Als laatste wil je misschien lekker thuis oefenen en kan je niet wachten totdat je weer een keer naar een veld gaat. Dat is verder ook geen probleem, alleen mag dat alleen in huis, niet in de tuin en mag niemand zien wat je doet. Al die regels klinken misschien streng, maar vergeet niet dat het allemaal net echt is en geloof me, ondanks de regels is het zeker de moeite waard.

  airsoft

  Het proces van uitrusting tot event

  Ook dit proces heb ik zelf moeten doorlopen en hier komt nog veel bij kijken. Bij airsoft is het namelijk zo dat goedkoop duurkoop is en komt de gemiddelde goede replica al op 180 euro of hoger. De mensen die al langer spelen zullen waarschijnlijk ook met duurdere spullen lopen, maar dat is ook bij andere sporten het geval. Hoe beter je wordt, hoe kieskeuriger je bent.

  Ik ben zelf iemand die graag gelijk iets goeds koopt en geen zin heeft om later weer een nieuwe te kopen. Je hebt de keuze uit AEG ofwel automatische replica's, replica's met veer of op gas. Dit is puur smaak en alles heeft zijn voor- of nadelen. Alle replica's zijn te koop van pistool tot sniperen, van light machinegun tot een heavy machinegun, en alles wat je uit de games kent kan je kopen.

  Na een lange zoektocht naar de klasse die ik wilde spelen ben ik toch bij sniper uitgekomen. Dit speel ik echt altijd in games en heb deze ondanks het afraden van mede airsofters tóch gekozen. Het afraden kwam doordat de sniper klasse erg lastig is in de airsoft-wereld, maar boeien!

  Vervolgens kom je in het proces van welk merk replica je gaat kopen, welke upgrades er zijn, wat kan je er allemaal mee kan doen, hoe ver schiet hij enzovoorts. Vooral bij de sniper klasse zijn upgrades van belang, aangezien die niet zo goed zijn uit de doos. Hierbij is Google je grootste vriend, al kun je natuurlijk ook de hulp inschakelen van fora en mede-airsofters.

  airsoft

  Teamgenoten zijn erg handig en helpen je op weg

  Bij dit proces zijn mede airsofters op een forum bijvoorbeeld erg belangrijk, want daar kan je advies inwinnen en word je op weg geholpen met deze mooie sport. Naast je replica is een uitrusting ook niet geheel onbelangrijk en is het sowieso verplicht om een bril te dragen die aan de EN166 norm voldoet. Daarnaast heb ik gewoon rond gevraagd of er mensen waren met spullen uit de diensttijd hadden, zoals kleding, kisten, een veldfles en andere spullen. Je kan het zo gek maken als je zelf wil.

  Walkie-talkies zijn bijvoorbeeld optioneel en voor sommige game-modes erg handig, maar ook een camelbag met water is niet weg te denken als je heel de dag op een veld rond rent. Dan heb je nog een sjaal, eventueel masker om je neus, mond en oren te beschermen en misschien een helm. Let wel op, want warm krijg je het al snel, zeker als je heel de dag op pad bent.

  airsoft

  Is airsoft echt real life Call of Duty?

  Als je het mij vraagt wel, want alleen al het kopen van je uitrusting geeft je een tof gevoel. Ik wil alleen maar meer kopen en upgraden en voor je het weet heb je een tas vol. Probeer wel een keertje mee te spelen als introducé voordat je een NABV-pas aanvraagt, of vraag er direct één aan zoals ik als je direct overtuigt bent. Een meer realistische ervaring als dit is er niet, of je moet echt het leger in gaan.

  Airsoft is nog wel in opkomst en er komen dus steeds meer velden en winkels in Nederland. Daarnaast kan het veel geld kosten, maar hoeft dat niet. Wil je graag zelf een kit hebben dan ben je wel tussen de 400 en 500 euro kwijt, maar als je het mij vraagt is het dat meer dan waard, en zul je er nog lang plezier van hebben. Wil je direct beginnen dan is de tutorial van Airsoft Club Nederland zeker aan te raden en sta je binnen de kortste keer op het veld.

  Battlefield Hardline

  Verkijgbaar vanaf 19 march 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.