Agents of S.H.I.E.L.D.: Meer Marvel op tv

Article
zaterdag, 26 oktober 2013 om 14:00
xgn google image
Het serieseizoen is weer begonnen en misschien wel de grootste naam is de serie van ABC en Marvel, genaamd Agents of S.H.I.E.L.D. Dit staat voor Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division, een hele mond vol. De serie is gebaseerd op de gelijknamige organisatie S.H.I.E.L.D. uit de Marvel films en stripboeken en speelt zich af in hetzelfde universum als de Marvel films. Eén van de populairste karakters uit de films, agent Coulson (Clark Gregg), speelt een van de hoofdrollen in de show. Maar de vraag is of je wel zoiets goed neer kunt zetten op televisie vanwege minder geld, minder bekende acteurs en geen één van de superhelden uit de films?
De serie is tot stand gekomen na het gigantische succes van The Avengers. Marvel staat bekend om het maken van een groot overkoepelend verhaal in hun films. Alle films spelen zich namelijk af in hetzelfde universum. Als je de Marvel films kijkt, merk je dat meteen en dat is ook kenmerkend voor de eerste aflevering van S.H.I.E.L.D. Vanaf de pilot wordt er gerefereerd aan Thor, Iron Man en Captain America. Je krijgt vanaf het eerste moment het gevoel dat de serie echt deel uitmaakt van het Marvel universum. Ook hebben ze in de eerste afleveringen twee bekenden uit de Avengers laten terugkomen voor een cameo. De eerste is agent Hill (Cobie Smulders), de onderbaas van de veiligheidsdienst terwijl Nick Fury (Samuel L. Jackson), de grote baas van S.H.I.E.L.D. in de tweede aflevering zijn kop laat zien. Zo verbindt de serie sterkt met de films.
Meligheid à la Whedon
Het is wel echt een serie, die het met minder budget moet doen dan de films, iets dat niet slecht is. Zo heb je bijvoorbeeld niet om de haverklap instortende gebouwen of rondvliegende aliens. Het tempo ligt gewoon wat lager dan in een film en dat hoort ook bij een serie. De special effects zien er goed uit en vanaf het begin zit er een spannend verhaal in. Eén van de bedenkers van de serie is Joss Whedon, het brein achter de Avengers en series als Buffy en Firefly. Wat duidelijk is vanaf de eerste afleveringen, is dat dit een echte Whedon serie is. Na vier afleveringen heb je namelijk meer vragen dan antwoorden. Er gebeurt een hoop en er wordt een hoop niet uitgelegd, iets wat typisch zijn stijl is.
S.H.I.E.L.D. kent zes hoofdpersonages, van wie de eerste natuurlijk agent Coulson is. Hij is het hart en ziel van de serie, want iedereen kent hem al van de films. Dan heb je nog piloot Melinda May (Ming-Na Wen), veldagent Grant Ward (Brett Dalton), hacker Skye (Chloe Bennet), engineer Leo Fitz (Iain De Caestecker) en biochemicus Jemma Simmons (Elizabeth Henstridge). Al deze personages zijn nu nog niet heel erg interessant en dat is ook niet zo gek aangezien de serie pas net begonnen is. Deze personages zijn in verhouding met de films een stuk minder serieus en dat is iets wat we wel gewend zijn van Whedon's series.
In S.H.I.E.L.D. zit een hoop humor en de toon is wat luchtiger. Hoewel er redelijk wat personages zijn, werkt het wel goed aangezien er een interessante dynamiek tussen hen is, wat leuk is om naar te kijken. Ons team vliegt rond in een speciaal vliegtuig waarmee zij de hele wereld over reizen, waardoor je merkt dat het op grote schaal plaatsvindt. Zo komen ze in de tweede aflevering in Zuid-Amerika, in de derde zien we ze op Malta en in de vierde aflevering in Zwitserland. De serie speelt zich dus niet alleen af in Amerika, maar over de hele wereld. Het geinige is dat iedereen S.H.I.E.L.D kent in de serie; ze hebben ook echt autoriteit en mensen herkennen ze wereldwijd.
Het Marvel universum
Als je deze serie gaat kijken met de verwachting dat je Iron Man of Thor elke aflevering voorbij ziet komen, dan heb je pech. De makers hebben al aangegeven dat de serie draait om S.H.I.E.L.D. en alles wat zij meemaken. Dit neemt niet weg dat er geen superheldenachtige dingen in zitten. In de pilot wordt een apparaat gebruikt waar onder andere het extremis virus in zit uit Iron Man 3 en in de daaropvolgende aflevering vinden ze een apparaat uit de Tweede Wereldoorlog met HYDRA technologie, dat weer uit Captain America komt. Dit soort elementen worden leuk toegepast en zijn net genoeg om de serie interessant te maken.
Het grote probleem dat deze serie heeft, is dat zij niet té ver kunnen gaan. Omdat de serie samenhangt met de films, moeten zij zich altijd daar aan houden. De films zullen nooit aangepast worden aan de serie, maar S.H.I.E.L.D. wel aan de films. Marvel films zullen altijd voorrang hebben, omdat deze veel meer geld opleveren. Dit hoeft niet erg te zijn, maar ze moeten wel oppassen dat er geen gebeurtenissen plaatsvinden in de show, waardoor de films ineens totaal onlogisch worden. Je zou om deze reden ook alleen de films kunnen kijken. Je hebt S.H.I.E.L.D. niet nodig om het grote verhaal van de films te begrijpen, maar het is wel een leuk extraatje.
Geen Robert Downey Jr. of Scarlett Johansson
Tot nu toe is S.H.I.E.L.D. interessant. De serie hangt goed samen met de films en dat is ook de voornaamste reden dat mensen ernaar zullen kijken. Het voelt echt als een Whedon-serie, vooral door de toon van het verhaal en de karakatereigenschappen van de personages. Er zijn nu al twee leuke cameo's voorbij gekomen, maar verwacht niet dat ze elke episode zullen langskomen. Acteurs zoals Robert Downey Jr. en Scarlett Johansson zijn simpelweg veel te duur. Ook denkt iedereen die de films heeft gezien, dat agent Coulson dood is. Het zou alleen maar voor verwarring zorgen als hij terug zou komen.
S.H.I.E.L.D. ziet er goed uit en na vier afleveringen wil je alleen maar meer. Aan de personages moet nog wel wat gewerkt worden, maar daar hebben ze nog wel even de tijd voor. ABC en Marvel zullen deze serie niet zo snel laten vallen en als de kijkcijfers blijven zoals ze nu zijn, zal het voorlopig nog wel even op TV zijn.

Populair Nieuws