Tien acteurs die vaak movie villains spelen

  In een goede spannende film zien we vaak een held en een schurk voorbij komen. Er zijn talloze acteurs die vaak een heldenrol spelen zoals Arnold Schwarzenegger en Silvester Stallone, maar ook aan de kant van de schurken zien we vaak dezelfde gezichten. Acteurs die vaak movie villains spelen zijn er namelijk ook genoeg. Wij geven je er tien!

  New Line Productions Inc

  Sir Christopher Lee

  Als er één acteur vaak de schurk speelt is het Christopher Lee wel. De man is Dracula himself met maar liefst tien vertolkingen van de bloedzuiger op zijn naam. En dat is nog lang niet alles. Wat te denken van zijn rol als Count Dooku in Star Wars: Episode II en III of zijn rol van Saruman in de verschillende The Lord of the Rings en Hobbit films?

  Lee is één van de meest iconische mensen die in de huid van schurken gekropen zijn. Maar helaas moeten we het nu zonder hem doen. Christopher Lee is in 2015 namelijk op 93-jarige leeftijd overleden. Hij verliet ons nadat hij de stem van The Programmer verzorgde in Deus Ex Machina 2.

  Zentropa

  Willem Dafoe

  Het recept voor een schurk hoeft niet zo moeilijk te zijn. Acteur Willem Dafoe weet dit als de beste. De 63-jarige acteur weet namelijk als de beste hoe hij kwaadaardig over kan komen. Sterker nog, Dafoe geniet er naar eigen zeggen het meeste van als hij in de huid van een schurk kan kruipen.

  Schurken die Dafoe heeft vertolkt zijn onder andere de psychopaat Bobby Peru( Wild at Heart) en Norman Osborne (Spider-Man) die later The Green Goblin werd. Rollen die hem, mede door zijn toch wel snode uiterlijk op het lijf geschreven zijn. Aan de andere kant heeft Dafoe ook iconische rollen als Jezus vertolkt.

  Warner Bros.

  Alan Rickman

  Iedere Harry Potter fan weet het wel: Alan Rickman is een schurk. Want als iemand een rat is, dan is het Severus Snape wel. Maar Rickman heeft naast de boosaardige Snape nog veel meer schurken vertolkt. Zo speelde hij de sheriff van Nottingham in Robin Hood Prince of Thieves die ook al stiekem snode plannen aan het smeden was.

  Rollen waarbij iemand stiekeme dingen aan het doen is of een geheime agenda hebben, zijn dan ook echt op het lijf van Rickman geschreven. Zelfs in een film waarbij alles om de liefde(Love Actually) draait heeft de man met een geheime agenda te maken. En laten we vooral Sweeney Todd niet vergeten. Moge de beste man rusten in vrede.

  Warner Bros. Entertaiment

  Ralph Fiennes

  Iemand die rollen als schurk aantrekt is Ralph Fiennes. Hij speelt de laatste jaren voornamelijk rollen die boosaardig zijn. Zo vertolkt hij Amon Goeth in Schindler’s List, een nazi bewaker in een concentratiekamp die zijn gevangenen als schietschijven gebruikt. Een door en door kwaadaardige rol en niet de enige die Fiennes heeft vertolkt.

  De bekendste rol die Fiennes boosaardig over doet komen is misschien wel die van Lord Voldemort in de Harry Potter reeks. Hierin jaagt hij op de jonge Harry Potter en alles wat hem in de weg staat gaat eraan. Uiteindelijk komt hij zelfs met een heel leger op Hogwarts af om Potter te grazen te nemen.

  Disney Enterprises Inc

  Javier Bardem

  Wellicht een minder bekende naam, maar eentje die zeker niet minder schurkachtig is in zijn rollen is Javier Bardem. Bardem speelt meedogenloze schurken die overtuigend overkomen. In No Country For Old Men speelt hij een koelbloedige moordenaar die nies vies is van overdadige acties en ook Raoul Silva uit Skyfall is niet een schurk om achter je aan te krijgen.

  Een van Bardems recentste rollen is Captain Salazar uit de laatste Pirates of the Caribbean film, maar hij vertolkte ook drugsbaron Pablo Escobar en Frankenstein. Een echte schurk dus! En wat zal hij blij zijn geweest dat hij in een James Bond film mocht op komen dagen.

  Netflix

  Kevin Spacey

  Kevin Spacey is iemand die niet mag ontbreken in deze lijst van acteurs die schurken spelen. De House of Cards acteur heeft nogal wat schurkenrollen op zijn naam staan naast veel minder schurkachtige rollen. In House of Cards was hij geen schurk al was hij zo corrupt als maar zijn kon.

  De echte schurkenrollen van Spacey kwamen naar voren in films als Se7en en Superman Returns, maar hij had altijd wel een beetje iets schurkachtigs in hem. Hij speelde namelijk ook rollen als slechte baas en, net als in House of Cards, vertolkte hij diverse corrupte politici. En dan is er ook nog dat voorval waardoor hij niet zo lang geleden in opspraak geraakt is. Al is het wel zo dat hij een breed scala aan films op zijn naam heeft staan. Laten we vooral American Beauty niet vergeten.

  En in veel eerdere films speelde hij helemaal geen schurk, maar de laatste tijd dus wel. Wat kunnen we zeggen? Was die een stiekeme voorbode van iets als... de aap komt toch wel uit de mouw?

  Paramount Pictures

  Hugo Weaving

  Een van de mensen die je echt alleen maar als schurk aan kunt wijzen is toch wel Hugo Weaving. Zijn blik en zijn stem passen namelijk precies bij dergelijke rollen. Hoe schurkachtig Weaving ook is, hij is ook altijd weer overtuigend en charismatisch in zijn rollen.

  Bekende rollen als bad guy die Weaving vertolkte zijn Agent Smith in The Matrix en hij kroop zelfs in de huid van diverse schurken in Cloud Atlas. En als dat niet genoeg is, is hij ook nog de bad ass Decepticon leider Megatron en de leider van Hydra, The Red Skull, in de Marvel films.

  Millennium Entertainment

  Mads Mikkelsen

  Nog een charismatische acteur die vaak in het schurkenhoekje gezet wordt is de Deense acteur Mads Mikkelsen. Ondanks dat hij vaak een doorgewinterde schurk speelt is het een acteur waarvan je heel makkelijk kunt houden. En dat komt niet alleen door zijn voorkomen, maar ook doordat hij iedere rol die hij speelt met finesse neer weet te zetten.

  Mikkelsen speelde rollen als de geniale kannibaal Hannibal Lecter, Kaelicius in Doctor Strange en de antagonist in Casino Royale. En binnenkort (hopen we) komt Mikkelsen ook in de nieuwe Kojima game, Death Stranding, voorbij. Wat zijn rol in die game precies is, is nog onduidelijk, maar als je de trailers bekijkt voorspelt het al niet veel goed.

  Toch heeft hij in eerdere jaren en vooral in eigen land rollen neergezet waar hij alles behalve de slechterik was. Laten we films als Jagten niet vergeten, waarin iedereen een brok in de keel heeft of een traan moet laten bij de aftiteling.

  Focus Features

  John Malkovich

  “Ik speel niet altijd de schurk.” Het zijn de woorden van John Malovich tijdens een interview met CNN. En dat is ook zo. Malkovich speelde veel rollen die niet direct een schurk voorstelden. Maar nog meer waarin hij toch echt wel een was.

  Denk aan seriemoordenaar Cyrus the Virus uit Con Air, Pascal Sauvage uit Johnny English en Mitch Leary, een doorgeslagen CIA agent in In The Line of Fire. Malkovich speelt de rol van psychopaat behoorlijk goed, al vindt hij zelf misschien dat deze rollen hem niet specifiek op het lijf geschreven zijn.

  Henson/Walt Disney Pictures

  Tim Curry

  Last but not least komen we bij Tim Curry uit. De man heeft een gezicht en een stem die hem bijzonder geschikt maken voor schurkenrollen. Soms is het gewoon niet anders bij acteurs. En Tim Curry is toch wel een van de mensen die op dit gebied met kop en schouders uitsteekt.

  Zijn rol als Dr. Frank N Further in de Rocky Horror Picture Show maakten hem een gewilde schurk en sindsdien komt de man maar niet van het boevenimago af. Hij vertolkte onder andere kardinaal Richelieu in The Tree Musketeers, maar zijn bekendste schurkenrol is waarschijnlijk nog wel die van Pennywise the clown in Stephen King’s IT..

  Naast deze tien acteurs die vaak schurken spelen zijn er natuurlijk nog veel meer die altijd de boef zijn. Mis jij nog iemand die echt in deze lijst had moeten staan? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.