Assassin's Creed Unity - beste ooit?

  Assassin's Creed Unity is geen game die uit de lucht komt vallen. Het is een vervolg op vele succesvolle games. Toch zijn wij ervan overtuigd dat Assassin's Creed Unity de beste Assassin's Creed ooit is geworden. Lees hier waarom!

  Momenteel kent Assassin's Creed Unity veel bugs en glitches. Wij gaan er echter vanuit dat deze binnen de kortste keren middels een patch verholpen worden. Naast dat kent Assassin's Creed Unity ook heel veel goede punten en verbeterpunten ten opzichte van voorgaande games. Wij nemen je mee in een reis door de tijd met de voorgaande Assassin's Creed games en waarom Unity de beste ooit is.

  Als je de games nog niet gespeeld hebt: laat dit gelden als een spoiler alert!

  Assassin's Creed

  We bijten de spits chronologisch af met de inmiddels legendarische eerste Assassin's Creed. Free runnen, geweldige manieren om mensen te doden en het sneaken over de daken deden zijn intreden. Ondanks dat het spel qua gameplay werkelijk magistraal was, ontbrak er veel aan het eentonige, saaie verhaal. Mentor Al Mualim stuurde Altaïr telkens naar de verste uithoeken van Damascus en Jeruzalem.

  Iedere keer deed je daar hetzelfde: informatie zoeken, target zoeken, vermoorden en ontsnappen. Inmiddels zien we bij Assassin's Creed Unity meer diverse missies met heel veel manieren om deze te voltooien. En dat, terwijl de game de populaire waarden van voorgaande games op het gebied van gameplay sterk bewaard.

  Assassin's Creed II

  Assassin's Creed II kwam geruime tijd na de eerste Assassin's Creed en betekende de echte uitbraak van de Assassin's Creed gekte en het begin van de serie zoals we die vandaag kennen. Popuaire Italiaanse steden en een arrogante macho als hoofdpersoon zorgden voor meer diversiteit in het verhaal. Ook kreeg je nu te maken met verschillende vijanden en wapens en gingen bijzaken als geld en uitrusting een veel belangrijkere rol spelen.

  Voor een game in die tijd naderde Assassin's Creed II perfectie. Inmiddels is de technologie een stuk verder en spelen we ook op andere consoles. Het is de vraag of we over Assassin's Creed Unity ook over een paar jaar terug kunnen denken zoals we dat nu doen over Assassin's Creed II. Tot nu toe ziet het er in ieder geval heel goed uit voor Unity, afgezien van de bugs en glitches.

  Assassin's Creed Brotherhood

  Wij waren Ezio Auditore da Firenze en zijn intrigerende verhalen nog steeds niet beu en dus kwam Ubisoft met een nieuwe game over Ezio, Brotherhood. Naast dat deze een vervolg op het verhaal van Assassin's Creed II was, bracht deze game ook veel vernieuwingen die heel belangrijk zijn geweest voor Assassin's Creed Unity. Een brotherhood en een grote stad zijn daarin de speerpunten.

  Want Rome was de eerste grote stad die in één keer speelbaar was in een Assassin's Creed. Eerder waren het vooral meerdere kleinere steden. Met het grote Parijs van Unity werd met Rome dus een mooie stap gezet in Brotherhood. Daarnaast werd voor het eerst de brotherhood van Assassin's toegevoegd. De samenwerking en co-op zoals we die nu kennen in Unity is voor een groot deel afkomstig uit Brotherhood.

  Assassin's Creed Revelations

  Revelations was wellicht meer uitmelking dan waardevol, maar toch was het wederom een mooie stap in de serie. Nieuwe wapens en wederom een grote stad (Constantinopel) droegen bij aan Assassin's Creed Unity. Daarnaast kwam ook de brotherhood weer terug in een vergevorderde vorm met missies. Al met al werd er niet veel veranderd in de game die van minder belang was dan de voorgaande games.

  Afgezien natuurlijk van de hedendaagse verhaallijn die juist wel heel belangrijk was en de verhaallijn van Desmond vervolgde. Assassin's Creed Unity is inmiddels ver verwijderd van Desmond en de Apple of Eden, nu ook andere mensen en andere artifacts zijn intreden hebben gedaan.

  Assassin's Creed III

  Nieuwe ronde, nieuwe kansen met een compleet andere setting en een compleet andere verhaallijn. Assassin's Creed III was wellicht de meest revolutionaire Assassin's Creed met de setting van vooral veel bomen en indianen in de wildernis van de huidige Verenigde Staten. De brotherhood stond op het punt van uitsterven en Connor moest nieuwe manieren bedenken om te overleven.

  Vooral de setting en het verhaal kregen een hele make-over. Connor gebruikte zijn verkregen Assassin-rol om de tempelieren te verslaan en de oorlog voor vrijheid in Amerika te beëindigen. Qua setting en verhaal staat deze Assassin's Creed echter bijna volledig los van Assassin's Creed Unity, maar dichter bij de gelijktijdig uitgekomen Assassin's Creed Rogue. Rogue is namelijk de directe prequel tot Assassin's Creed III.

  Het hedendaagse verhaal met Desmond kwam daarnaast tot een gruwelijk einde met de opoffering van desbetreffende hoofdpersoon. Dat betekende echter niet het einde van de serie. Desmond mag dan wel de wereld gered hebben, de strijd tussen de tempelieren en Assassin's gaat gewoon door.

  Assassin's Creed IV Black Flag

  Ook Black Flag heeft meer te maken qua verhaal met Assassin's Creed Rogue en minder met Unity. Het spelen van een piraat en de gevechten op zee zijn dan ook helemaal verdwenen in Unity. Evenals de wapens en manieren van schuilen en vechten. Unity pakt het helemaal opnieuw aan, terwijl Rogue meer gezien kan worden als Black Flag 2, aangezien gevechten op zee daar ook centraal staan.

  Black Flag werd sowieso meer gezien als piratengame dan als Assassin-game. Ondanks dat hebben zowel Black Flag als III natuurlijk wel zijn invloed gehad op de gameplay van Unity. Het zit hem echter in de kleine dingen zoals de lift en het kunnen betreden van het interieur van gebouwen. Al deze kleine details en belangrijke gebeurtenissen hebben dus allemaal zijn rol gehad bij het maken van Assassin's Creed Unity.

  Assassin's Creed Unity

  Unity brengt heel veel van deze voorgaande games mee en werkt deze verder uit. Op veel punten is de game verbeterd ten opzichte van de eerdere games en heel veel elementen komen terug in een geüpgraded vorm. De Brotherhood keert weer terug in de vorm van co-op. De stedelijke setting komt weer terug in de vorm van Parijs en Arno is weer een echte Assassin.

  Maar is dat dan genoeg reden om deze Assassin's Creed te benoemen tot beste Assassin's Creed tot nu toe? De vraag blijft wachten op een zeker antwoord. Die zullen we hebben als we over een aantal jaar terugkijken op de serie, zoals we dat nu doen op Assassin's Creed II. Wij denken in ieder geval van wel. Ubisoft moet eerst de bugs, glitches en fouten er maar eens uit halen.

  Assassin's Creed Unity

  Verkijgbaar vanaf 13 november 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.