9 maal Dubrovnik als filmset - De filmset voor nieuwe James Bond?

Article
woensdag, 01 maart 2017 om 15:35
xgn google image
De komende James Bond film wordt mogelijk in het Kroatische Dubrovnik gefilmd. Al veel films deden dit voor en Dubrovnik lijkt bijna het middelpunt van de filmindustrie. In deze 9 films en series werd Dubrovnik als filmset ingezet.
Volgens de laatste geruchten wordt de nieuwe James Bond opgenomen in de Kroatische stad Dubrovnik. Dit is interessant omdat deze stad al als filmset heeft gediend voor een heleboel films en televisieseries. In dit artikel kijken we naar deze geschiedenis van Dubrovnik als filmset.

Star Wars: The Last Jedi (2017)

De opnames voor deze film werden gemaakt in het centrum van Dubrovnik. Het filmen begon in de hoofdstraat Stradrun. Deze hoofdstraat staat vol met winkels en restaurants en is zeer populair onder toeristen. Er werd een week lang opgenomen en daarom konden veel toeristen al vroegtijdig een glimp opvangen van de Star Wars-filmset.
Tijdens de periodes waarin opnames werden gemaakt, reisden mensen van over de hele wereld naar dit gebied. Allen hadden het doel om een glimp op te vangen van de acteurs en daarbij mee te krijgen hoe de film werd geschoten. De ontwikkelaars moesten zelfs drones inzetten om te voorkomen dat er foto's werden gemaakt tijdens het filmen. Foto's van fans verschenen daarentegen snel op websites als StarWarsDubrovnik.com.
Star Wars: The Last Jedi is het achtste deel in de reeks Star Wars-films. Het verhaal speelt zich af na de gebeurtenissen in The Force Awakens. In het totaal is er vijf maanden voor de film gefilmd. Eind juli vorig jaar zijn de opnames afgerond. De film komt in december uit.
106689

Captain America (1990)

Bij Captain America denk je waarschijnlijk aan de meer recente Marvel-films. Toch werd de held al veel eerder naar het witte doek gehaald op een filmset in Dubrovnik.
In de jaren '90 is namelijk ook een film van Captain America verschenen. In deze actievolle superheldenfilm neemt Captain America het op een filmset in Dubrovnik op tegen de kwade schurk The Red Skull. Voor de 1990-film van deze al jaren bekende stripheld werden ook veel opnames gemaakt in deze oude stad.
De film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, een periode waarin de regering de supersoldaat Captain America oproept. In Duitsland neemt Captain America het op tegen The Red Skull. Dit lukt, maar onze held wordt tijdens de poging bevroren, waarna hij pas jaren later wordt ontdooid. Dan komt hij er achter dat Red Skull de Amerikaanse president wil ontvoeren.
Het gaat hier om een Amerikaanse low-budgetfilm. Deze film met in de hoofdrol Steve Rodgers is alleen in beperkte mate naar de bioscopen gekomen. Eigenlijk zou de film groots worden getoond, maar dit is er niet meer van gekomen aangezien de geplande releasedatum niet werd gehaald. Later is de film op video uitgekomen.
106690

Casanova (2005)

Vrouwen versieren op de filmset van Dubrovnik, het gebeurt in de romantische komedie Casanova. In deze driedelige televisieserie maken we mee hoe Giacomo Casanova hopeloos verliefd wordt op Henriette. De rokkenjager kan elke vrouw krijgen, behalve uiteraard deze vrouw. Ondertussen beschouwt hij Henriette als de vrouw van zijn dromen.
Voor deze serie werd een balkon in Dubrovnik gefilmd. In de beruchte te Dubrovnik gefilmde scène breekt Giacomo met veel geweld door een ruit heen en probeert hij vervolgens van het balkon af te komen. Wanneer de casanova fluit, kijkt zijn paard om en weet hij vervolgens 'veilig' naast zijn wegrennende paard op de grond te vallen.
Deze romantische serie kwam uit in 2005. Casanova won twee RTS Television Awards.
106691

The Secret Invasion (1964)

Naast ruimteoorlogen in Star Wars, is er ook een andere strijd geleverd in Dubrovnik. Zo diende de stad als filmset voor de Amerikaanse oorlogsfilm The Secret Invasion. In de film nemen Nazi's een Italiaanse generaal gevangen nadat deze generaal wilde overlopen naar de geallieerden. Een groep criminelen onder leiding van de Britse inlichtingendienst, moest hem in Joegoslavië bevrijden.
Een groot deel van het plot speelt zich ook af in de stad Dubrovnik. Zo weet de groep de stad dan ook te bereiken alvorens ze uiteindelijk de ontvoerde Italiaanse generaal vinden.
Het gaat hier om een budgetfilm die in redelijk korte tijd is gefilmd onder de werktitel Dubious Patriots. Zo is deze oude Tweede Wereldoorlog-film binnen 36 dagen op film vastgelegd. Tijdens deze ontwikkeling werd de titel van de film aangepast naar The Secret Invasion. De film wordt in Nederland Commando des Dood genoemd.
106692

Robin Hood: Origins (2018)

We hebben nu veel oudere films gezien, maar ook vandaag de dag is Dubrovnik actief als filmset. Op het moment wordt Dubrovnik als filmset gebruikt voor Robin Hood: Origins. Op 20 februari zijn de opnames in de stad gestart en deze zullen tot ongeveer 6 maart duren. Voor de Robin Hood-verfilming wordt Dubrovnik eventjes veranderd in de stad Notthingham.
Een lokale krant deelde een heleboel foto's van de setopnames. Zo zijn er al foto's gelekt van een scène met daarin de Crusade. Op de foto's worden verschillende paarden getoond, die langs een grote menigte van mensen rijden en zien we een kus tussen actrice Eve Hewson en acteur Taron Egerton. Het is niet bekend hoe dit in de film verwerkt wordt.
Tijdens het filmen zijn veel locaties in het centrum van de stad gebruikt. Ook zijn er scènes geschoten op de oude haven van Dubrovnik, St. Dominika Street, Pile Park, Pile gate, Kneza Hrvaša Street. Tijdens het filmen zijn locaties zowel overdag als 's nachts gebruikt. Robin Hood: Origins komt in maart 2018 naar de bioscoop.
106693

Le Fantôme (2016)

Ook de shortfilm Le Fantôme is in deze oude stad gefilmd. Zo worden de straten van de Kroatische stad Dubrovnik uitgebreid in beeld gebracht in verschillende interessante scènes.
Le Fantôme volgt een echtpaar dat een getuigenverklaring invult, waardoor een crimineel naar de gevangenis wordt gestuurd. Onder bescherming starten de twee een nieuw leven, maar een personage dat zo uit de game Hitman had kunnen komen, houdt hen in de gaten. Dit personage wil hen aanvallen, maar wordt dan afgeleid door een glimp van de nieuwe Ford auto.
In de shortfilm speelt acteur Mads Mikkelsen een rol. Eerder vertolkte deze acteur de slechterik Le Chiffre in de James Bond-film Casino Royale. Deze schurk wordt ook genoemd in latere James Bond-films, namelijk Quantum of Solace en Spectre.
In principe is Le Fantôme een Ford Edge-reclame vermomd als een 8 minuten durende shortfilm. De shortfilm kwam oktober vorig jaar uit. Benieuwd? Hierboven zie je de hele shortfilm terug.
106694

Heineken 'SPECTRE' reclame (2015)

Alhoewel het nog niet zeker is of de nieuwe James Bond ook in Dubrovnik wordt geschoten, is het volgende wel zeker: James Bond heeft al eerder voet gezet in deze oude Kroatische stad. Zo schitterde Daniel Craig al in de James Bond Heineken reclame. De reclame werd geschoten in het teken van de vorige James Bond-film, Spectre.

Bovenaan deze pagina kun je de reclame zien. In de reclame zien we een heftige achtervolging door de straten van Dubrovnik. Vervolgens wordt de achtervolging voortgezet per speedboot. Omdat het om een Heineken-reclame gaat, moet in deze video natuurlijk ook nog eventjes de focus worden gelegd op het bier. Zo zal Bondgirl Zara Prassinot een heel dienblad vol bier meenemen, terwijl ze wordt voortgetrokken door Daniel Craig in zijn speedboot.
106695

The Little Czar (1954)

The Little Czar is een historische dramafilm, gebaseerd op de Duitse operette Der Zarewitsch. De film volgt de ballerina Sonja, die in het geheim verliefd is op de knappe tenor Luis Mariano. Tijdens het dansen verwondt ze haar voet en ze krijgt vervolgens een kalmerend middeltje toegediend, waardoor ze in slaap valt. In haar dromen danst ze plots voor Alexei, de zoon van de tsaar.
De film is een musical, dus er wordt veel in gezongen. Omdat het een oorspronkelijk Duitse film is wordt alles ook in het Duits gezongen. Op IMDB kreeg The Little Czar een 7,0.
106696

Game of Thrones (2011-2017)

Last but not least nemen we ook nog even een kijkje bij Game of Thrones. Dit is namelijk wel de meest bekende van alle series die in Dubrovnik is geschoten. In de serie diende de stad namelijk als de fictieve hoofdstad van de zeven koninkrijken: King's Landing.
Voor de serie is er voornamelijk bij de grote buitenmuren van de stad gefilmd. Daarbij hebben verschillende straten van Dubrovnik als filmset gediend voor verschillende filmscènes van de afleveringen uit Game of Thrones. Zo is voor de haven van King's Landing gebruik gemaakt van Fort Lovrijenac. Dit fort is uitgerust met muren van meer dan twaalf meter dik.
Het toerisme maakt dankbaar gebruik van het feit dat de stad als Game of Thrones-setting dient. Zo zijn er verschillende tours waarmee je per en boot en/of te voet langs verschillende locaties uit de serie kunt gaan. Daarnaast kun je je ook nog laten opsluiten in een heuse Game of Thrones escape room. Veel succes met ontsnappen!