5x slim gebruik van je smartphone in huis

Article
woensdag, 09 augustus 2017 om 16:29
xgn google image
’s Ochtends een verse espresso zetten via je smartphone, met behulp van je stem de gordijnen openen tijdens het opstaan en de verlichting in de kamer zachtjes dimmen. Het klinkt als een scène uit een futuristische film maar het is dichterbij dan we denken.
Onze smartphone speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Ook in het interieur vindt hij steeds meer zijn weg. Bijvoorbeeld in combinatie met domotica of slimme meters! Dankzij een app op onze telefoon bedienen we niet alleen apparatuur, maar hebben we ook inzicht in ons verbruik, statistieken of bekijk je op afstand je beveiligingsapparatuur. Onze smartphone krijgt er steeds meer en meer telefoon accessoires bij! Krijg jij ook regelmatig een berichtje van je wasmachine dat de was klaar is?

1. Superslim!

Sommige domotica hebben zelflerende eigenschappen. Dit houdt in dat hij leert van jouw gedrag en hier zijn acties op aanpast. Bijvoorbeeld met verwarming die ‘voorspelt’ waar jij je in huis bevindt, of verlichting die vanzelf aangaat wanneer je een ruimte betreedt. Ook dit gaat eenvoudig in samenwerking met je smartphone. De signalen die worden afgegeven, worden geregistreerd en hier leert je domotica van! Op lange termijn bespaart dit tijd, energie en levert het een hoop gemak op.

2. Veiligheid gaat voor

Je smartphone kan ook bijdragen aan een veilig gevoel in huis. Bijvoorbeeld door verbinding te maken met je camera’s of een babyfoon te koppelen. Zo heb je altijd inzicht in wat er in huis gaande is, zelfs als je even de deur uit bent. Zorg in dit geval wel voor een goed beveiligde verbinding, je wilt natuurlijk niet dat andere mensen ook ongewenst kunnen meekijken. Ook is het mogelijk om een melding te ontvangen op je smartphone wanneer iemand ongewenst je huis indringt of als er een lekkage is.
Minder van belang voor de veiligheid, maar wel een prettig idee: een warm en verlicht huis. Wanneer de verwarmings- en verlichtingssystemen zijn gekoppeld schakel je deze eenvoudig op afstand in met behulp van je smartphone. Zo kom je altijd thuis in een comfortabele woning.

3. Relaxte tunes

Naast verlichting is ook muziek perfect te bedienen met je smartphone. Niet alleen dankzij online streamingdiensten als Spotify en YouTube, maar met de juiste systemen in huis. Met Homekit bedien je muziek eenvoudig via Siri met je iPhone of smartwatch. Dankzij stemherkenning start je eenvoudig en snel je favoriete nummer. Een alternatief of mooie toevoeging is een Google Chromecast. Deze verbindt alle speakers in huis draadloos tot één systeem. Zo geniet je in iedere kamer continue van muziek of geef je iedere ruimte afzonderlijk een eigen sfeer mee. Alles is ook te bedienen vanaf je tablet. Haal je gadget tevoorschijn uit zijn beschermende tech21 hoes en het feest kan beginnen!

4. Gadgets voor dieren

Voor wie een trouwe viervoeter of kat in huis heeft, bestaan er ook leuke gadgets. Zoals een slimme halsband met een ingebouwde tracker én camera. Zo ben je altijd op te hoogte van de locatie van je trouwe huisdier en kijk je op je smartphone mee met al zijn avonturen.

5. Kritische punten

Zoals iedere andere techniek heeft domotica ook zijn nadelen. De apparatuur is afhankelijk van een externe stroomvoorziening en daarmee gevoelig voor storingen. Wees je bewust van dit risico en zorg dat je altijd een alternatief voorhanden hebt. Ook de bescherming van je smartphone is van nóg groter belang: met dit hulpmiddel hou je alle systemen tenslotte draaiende. Zorg daarom voor een regelmatige schoonmaakbeurt, een beschermend hoesje en een glazen PanzerGlass accessoire. Zo voorkom je schade en geniet je dag in dag uit van je eigen domotica-systeem.
Welk systeem wil jij nog aanleggen in huis?