5 redenen waarom Xbox Live onmisbaar is op Xbox One

Article
dinsdag, 26 augustus 2014 om 16:26
xgn google image
Je zou het misschien niet verwachten, maar Xbox Live is dit jaar alweer 12 jaar oud. De onlinedienst verscheen in 2002 voor de originele Xbox, en maakte het voor bezitters van de eerste Microsoft-console mogelijk om online te gamen. Geleidelijk verschoof de focus in de game-industrie van singleplayer en splitscreen naar online multiplayer. Maar ook op andere vlakken was en is Xbox Live revolutionair in de wereld van gaming. XGN geeft je vijf redenen om Xbox Live te gebruiken.

5. Fatsoenlijk online gamen op de Xbox One

Het lijkt misschien een open deur, maar niets is minder waar: zonder Xbox Live wordt de Xbox One gelijk een stuk minder interessant om aan te schaffen. Chatten, gamen, tv en films kijken, muziek luisteren; het verloopt bij Microsoft-consoles allemaal via Xbox Live.
Voor circa 40 euro beschik je een jaar lang over Xbox Live Gold, de premiumversie van Microsofts onlinedienst. Daarvoor krijg je een solide serverpark, prima technische support, een prettige onlineomgeving en -ervaring, en uiteraard de beste game-ervaring terug.
Xbox Live Silver-abonnees moeten het immers zonder online gaming, achievements en GamerScore doen; en laat dat nu net de drie tofste functies zijn die Microsoft je te bieden heeft - en waar ze Sony jarenlang mee aftroefde. Gelukkig biedt een Gold-abonnement dat allemaal.
Daarnaast geeft Microsoft sinds vorig jaar iedere maand een paar gratis games weg bij een abonnement - in navolging van de Instant Game Collection van Sony. Deze maand zijn bijvoorbeeld Gotham City Impostors, BattleBlock Theater en Guacamelee! Super Turbo Championship Edition voor nop te downloaden op Xbox Live. Allemaal dankzij het welkome Games with Gold-programma van de Amerikaanse elektronicagigant. Tel uit je winst.
14755

4. GamerScore is een CV voor gamers

Veel gamers houden van opscheppen. Over hoeveel games ze bezitten, hoeveel tijd, geld en moeite ze in hun hobby steken, hoeveel games ze al hebben uitgespeeld deze maand, hoeveel achievements ze hebben vrijgespeeld... De meesten zullen dit scenario ongetwijfeld herkennen. Alle bovengenoemde zaken manifesteren zich namelijk in de GamerScore, iets waar Xbox Live met recht trots op mag zijn.
De GamerScore is als het ware het CV voor een Xbox-gamer. De GamerScore laat aan de hand van achievements zien welke games iemand het meest en liefst speelt, hoeveel hij of zij er in bezit heeft, hoeveel achievements diegene heeft vrijgespeeld en hoeveel tijd daar in is gaan zitten - hetgeen je kunt achterhalen door bijvoorbeeld door de achievements van één bepaalde game te scrollen en de tijdsaanduidingen daarbij te bekijken.
Hoe hoger je GamerScore, des te beter dat laat zien hoe toegewijd jij als Xbox-gamer bent. Meestal is het zo dat, hoe meer games iemand tot zijn beschikking heeft, hoe hoger zijn of haar GamerScore is of kan worden. Elke game biedt tegenwoordig een rijke verzameling aan achievements, die steeds weer worden omgezet in een cumulatieve GamerScore. Je GamerScore is, kortom, dé aanduiding voor een gamer op de sociale (gaming)ladder.
14756

3. Skypen op je console, tijdens het gamen

Natuurlijk, het is al jaren mogelijk op Xbox Live: voice chat. Lekker babbelen over van alles en nog wat, terwijl je de ene na de andere vijand over de kling jaagt in Call of Duty, tientallen wagens van de weg beukt in Need for Speed of alle characters klop geeft in Street Fighter. Toch werkt het standaard voice chatten nét niet zo lekker als Skype - eveneens eigendom van Microsoft sinds een overname vorig jaar.
Skype is gratis, snel, overzichtelijk en werkt ontzettend vloeiend. Met een paar drukken op de knop heb je een soepel verlopend groepsgesprek met je Xbox Live-vrienden, terwijl je daarnaast ook nog met een hectische online match in een willekeurige game bezig kunt zijn.
Skype brengt het sociale aspect van gaming naar een hoger niveau, en hierdoor zul je regelmatig hele middagen op je Xbox One doorbrengen - niet eens per se gamend, maar gewoon, omdat je vrienden zo gezellig zijn.
14757

2. Xbox Live is overzichtelijk

Een paar jaar geleden zag Xbox Live er nog uit alsof het ontworpen was door ondermaatse, eerstejaarsstudenten graphic design. Tegenwoordig mag echter gezegd worden dat Microsofts online omgeving er puik uitziet. Menu's zijn goed te doorlopen, het navigeren gaat uiterst snel en soepel, alles wordt duidelijk en groot genoeg in beeld gebracht en multitasken is een eitje in de nieuwste versie van Xbox Live.
Of je nu simpelweg een game wil opstarten, een download wil activeren, een film via Netflix wil bezichtigen of je Skype-account wil zien: binnen een paar sweeps door het Xbox Live-menu zijn al je gewenste acties succesvol door jou en je sterk verbeterde Xbox-controller verricht.
Chapeau voor Microsoft, dat men Xbox Live binnen een paar jaar op grafisch en technisch gebied zo sterk heeft kunnen verbeteren.
14758

1. Exclusieve content

Nee, het getuigt niet bepaald van creativiteit, eigen inbreng of chauvinisme. Wel zadelt het Xbox-gamers jaarlijks op met tientallen, exclusief voor hen bedoelde extra content. Microsoft is een miljardenbedrijf dat, in tegenstelling tot concurrent Sony, financieel nog altijd redelijk goed presteert. (Hoewel men onlangs nog 18.000 man ontsloeg.)
Mede om die reden is de uit Redmond afkomstige gigant in staat om met een aantal uitgevers en ontwikkelaars lucratieve deals te sluiten. En dat komt allemaal ten goede van de Xbox-minnende consument. Denk aan de tijdelijk exclusieve DLC-deal die Microsoft de laatste jaren overeen is gekomen voor de Call of Duty-reeks. Steevast kunnen Xbox-gamers reeds weken eerder aan de slag met de nieuwste mappacks voor de intens populaire shooterfranchise.
Ook The Division, de ambitieuze, postapocalyptische, open-wereld-actiegame van Ubisoft, zal de nodige (tijdelijke) voordelen bevatten voor bezitters van de Xbox One. En ook Dragon Age: Inquisition van BioWare en EA en Evolve van Turtle Rock Studios en 2K Interactive mogen zich sinds aan dat rijtje toevoegen. Eerder passeerden onder meer Battlefield 4, The Elder Scrolls V: Skyrim en Tomb Raider de revue van deze Xbox-voordelen.
Hoewel concurrent Sony inmiddels soortgelijke afspraken heeft gemaakt over onder andere Assassin's Creed en Destiny, verslaat Microsoft op dit vlak nog altijd alle concurrentie. Ben jij dus zo iemand die graag een aantal dagen, weken of zelfs maanden eerder aan de slag gaat met de nieuwste DLC of zelfs complete games, dan is de Xbox Live hét platform waar je die deals kunt aantreffen.