5 redenen waarom Telltale games populair zijn

  Telltale Games gaat inmiddels al een aantal jaren mee. Met de release van de eerste episode van haar nieuwe Guardians of the Galaxy serie voegen ze nog een serie aan hun al indrukwekkende en afwisselende CV toe. Wat zijn nu de redenen dat Telltale games populair zijn?

  Vooral na de release van Telltale: The Walking Dead Season One is de populariteit van de ontwikkelaar enorm toegenomen. De serie werd goed ontvangen en kreeg hoge cijfers. Telltale kiest een hele andere aanpak dan andere ontwikkelaars. Wij geven 5 redenen waarom Telltale games populair zijn.

  Maak je eigen keuzes

  Een groot gedeelte van de gameplay van Telltale games draait om het maken van keuzes. Dit kunnen simpele keuzes zijn in een gesprek, maar ook moeilijke beslissingen over wie te redden bijvoorbeeld. Deze keuzes zijn vaak van grote invloed op het verhaal, waarover later meer.

  Je krijgt slechts beperkt tijd voor je keuzes. Net als in echte situaties zul je snel moeten besluiten wat je doet, want anders is het te laat. Mocht je onverhoopt later spijt krijgen van je keuze, dan heb je pech gehad. Je zult met je keuze moeten leven.

  Alle keuzes die je in verschillende episodes maakt, neem je mee naar de volgende episode. Dit uit zich bijvoorbeeld in welke personages met je meegaan en welke achterblijven. Je houding tegenover personages heeft ook invloeden en neem je ook mee in de volgende episodes.

  Door de verschillende keuzes kun je spelen als verschillende karakters. Zo kun je proberen om met iedereen goed op te schieten, ervoor kiezen om je stil te houden of als complete douchebag iedereen te terroriseren. Hierdoor moedigt de game je uit om de game nogmaals uit te spelen, maar dan op een andere manier.

  Veel verschillende settings

  Alle Telltale Games zijn verhalen binnen een bestaand universum. De setting van de games is daardoor zeer divers. Telltale blijft ook komen met nieuwe settings. Zo kwam afgelopen week nog de eerste episode van Guardians of the Galaxy the Telltale series uit.

  Elke serie van Telltale blijft trouw aan het universum waarin het zich afspeelt. Zo hanteert Batman in Batman The Telltale series gewoon zijn niet-moord code. Elke nieuwe serie brengt een authentiek sausje met zich mee. Ook kunnen fans van de serie rekenen op subtiele easter eggs.

  Interessante personages

  Een andere reden waarom Telltale games populair zijn, zijn de personages in de games. Deze worden op een toffe manier neergezet. Niet alleen de belangrijkste personages, maar ook de personages daaromheen.

  Door alle situaties waar je in komt, bouw je al snel een band op met de personages om je heen. Zo wordt de relatie tussen Lee en Clementine in The Walking Dead Season One erg goed in beeld gebracht. Hierdoor voel je je erg betrokken bij de personages en leef je met ze mee als er iets met hen gebeurt.

  De personages ontwikkelen zich gedurende de serie ook. Ook hun gedrag tegenover jou kan veranderen met de keuzes die jij maakt. Hun houding tegenover jou kan grote gevolgen hebben door de game heen. Dit is iets wat weinig games weten te doen.

  Meeslepend verhaal

  De meeslepende verhalen in de spellen is zeker een reden dat Telltale games populair zijn. Het tempo in de spellen ligt vaak laag, maar zorgt wel voor een goede opbouw naar de climaxen in de episodes. Er gebeurt veel in de episodes en daardoor word je ook echt in het verhaal gezogen.

  Het kan voorkomen dat door jouw keuzes een van de personages in een levensbedreigende situatie komt. Of er gebeurt iets ergs en jij moet de rest zien op te peppen. Combineer deze momenten met subtiele muziek en het wordt lastig om het droog te houden.

  Met de keuzes kun je jouw eigen verhaal vormgeven. De keuzes zoals eerder besproken hebben invloed op het verhaal en verhogen daarmee de replayability. Je hebt daarmee het gevoel dat je echt je eigen verhaal beleefd, dan dat je een voorgestippelde route volgt. Dit is een van de redenen dat Telltale games populair zijn.

  Het mooie is het verschil tussen de verschillende series. Zo durft The Wolf Among Us bijvoorbeeld zware thema's als prostitutie en drugs aan te halen, terwijl in The Walking Dead deze thema's juist helemaal niet aan bod komen. Hierdoor voelt elke game toch weer anders aan.

  Gemakkelijk te begrijpen en te spelen

  De laatste reden waarom Telltale games populair zijn is omdat ze gemakkelijk te begrijpen en te spelen zijn. De controls zijn logisch en de puzzels die je tegenkomt niet erg moeilijk. Toch is er voldoende afwisseling in het spel om het boeiend te houden.

  Je hoeft bij elke serie ook niet het achtergrondverhaal te hebben gevolgd om de game te spelen. De games spelen zich wel af in hetzelfde universum, maar maken andere situaties mee of zijn zelfs personages die niet in de serie voorkomen. Zo hoef je Borderlands helemaal niet gespeeld te hebben om te genieten van de Telltale Tales from the Borderlands.

  Batman: A Telltale Games Series

  Verkijgbaar vanaf 28 september 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.