5 redenen waarom Pokémon Scarlet & Violet tegen gaan vallen

Article
zondag, 21 augustus 2022 om 16:00
pokemon scarlet violet coverf1660819726
2022 is een druk jaar voor Pokémon-fans. Waar het jaar begon met Pokémon Legends Arceus staat in november alweer de volgende titel in de mainline serie op de planning. Een heel goed teken lijkt het alleen nog niet. Dit zijn vijf redenen waarom Pokémon Scarlet & Violet gaan tegenvallen.

1. Grafisch ondermaats

We trappen af met de grootste doorn in het oog voor de nieuwe games: de grafische gesteldheid van de games. Game Freak heeft sinds de transitie naar 3D nooit een goed oog gehad voor grafisch pracht en praal, maar het is wel duidelijk dat de studio ook niet de moeite neemt om hierin te verbeteren. Sinds de games voor de Switch gemaakt worden, is er weinig verbetering te zien in de artsyle die een klein beetje doet denken aan de Sims.
De karaktermodellen en Pokémon-modellen kunnen er gelukkig nog wel mee door. Het is alleen in de achtergronden waarin pas opvalt hoe lelijk Pokémon Scarlet & Violet zijn. Die zijn net aan een grafisch hoogstandje te noemen als het een GameCube-game was geweest.
Helaas is dat niet het geval en staan de graphics ook nog eens flink in contrast met wat er daadwerkelijk mogelijk is om de Nintendo Switch. Een game als Xenoblade Chronicles 3 oogt in Switch-termen fenomenaal. In vergelijking met die game mag Game Freak zich schamen voor hoe Pokémon Scarlet & Violet ogen.
pokemon scarlet and violetf1656450433

2. Terestal Phenomenon

Wanneer een nieuwe Pokémon-generatie begint, kun je er bijna vergif op innemen dat er een nieuwe feature komt die de game moet opfrissen. In Scarlet & Violet is deze mechanic het Terestal Phenomenon. Hierdoor wordt het type van de Pokémon veranderd, terwijl het design ook een beetje op de schop kan gaan.
Dat klinkt alleen wel erg bekend en doet denken aan eerdere mechanics. Zo kende Sword & Shield de Dynamax-vorm die Pokémon krachtiger maakte, een nieuwe vorm gaf en dat terwijl je deze speciale mechanic tijdens gevechten maar één keer kon gebruiken. Hetzelfde zagen we via Mega Evoluties ook in X & Y.
Eigenlijk herhaalt Game Freak hetzelfde trucje met iedere generatie, maar wordt er een nieuw label opgeplakt. Het lijkt alsof de ontwikkelaar de serie niet blijvend wil evolueren met mechanics, maar juist de wol over de ogen van spelers wil trekken op goedkope wijze. Het is alsof je een bakje patat krijgt, maar het sausje wisselt tussen mayonaise en de variant met 0 procent vet. Onderaan de streep krijg je nog steeds dezelfde vette hap binnen.

3. Paldean Pokémon

Over een herhaaltrucje gesproken, dat is precies wat Game Freak ook met de nieuwe Paldean Pokémon doet. Iedere generatie vanaf Sun & Moon kiest Game Freak ervoor om specifieke vormen van bekende Pokémon toe te voegen die exclusief zijn voor een bepaalde regio, wat tot nu toe met wisselend succes is gelukt.
Voor Scarlet & Violet wordt het trucje wederom herhaalt, al kan het in dit geval een stukje beter uitpakken. Game Freak grijpt tot nu toe vaak de kans om varianten te maken van Pokémon die voorheen toch wat minder geliefd waren. Als gevolg ontstaat er nieuwe liefde voor oudere Pokémon die wel voor een frisse wind weet te zorgen, ondanks dat het stiekem wat lui is van de ontwikkelaar.
2022 02 28 pokemon scarlet and violet magnemitef1656450445

4. Gyms schalen niet mee

Een grote, nieuwe feature in Pokémon Scarlet & Violet is dat je zelf kunt bepalen op welke manier je het tegen de gyms opneemt. Op het eerste gezicht lijkt dit fantastisch. Fans vroeger er immers al jaren om.
Anderzijds neemt Game Freak, zoals wel vaker, slechts een halve stap vooruit. De gyms kun je afleggen op elke manier die je wil, maar vervolgens schaalt de moeilijkheidsgraad niet mee met je eigen niveau. Dat betekent dat sommige gyms zwakkere Pokémon hebben dan andere, wat betekent dat er een hele logische route is voor het afleggen van de gyms.
“Er is geen specifieke route voor de gyms. Je kunt bewust de sterkere gym leader opzoeken of simpelweg bij de gym stoppen die toevallig in het dorp zit waar je tijdens je avontuur langskomt.”
Je kunt nog steeds kiezen om eerst de gyms te verslaan met de sterkste Pokémon, maar daarmee schiet je jezelf eigenlijk in de voet. Veel uitdaging heb je nadat je de moeilijkste gyms hebt verslagen niet meer. Als je dan nog de gemakkelijkste gyms moet doen, val je bijna in slaap tijdens het vechten.

5. Performance

We schakelen over naar de laatste reden waarom Pokémon Scarlet & Violet tegen gaan vallen: de performance. Pokémon-games hebben de laatste jaren nog al geleden van slechte performance op de Switch, al helemaal in combinatie met online samenspel, zoals in Sword & Shield. Dan draaide de game voor geen meter en afgaande op de beelden van Scarlet & Violet lijkt de performance niet veel beter te worden.
Toegegeven, het is een tikje voorbarig om de performance een minpunt te noemen, want de game is nog niet uit. De beelden die we gezien hebben zijn nog in ontwikkeling en dus kan de performance nog beter worden. Helaas hebben we slechts weinig vertrouwen in Game Freak als het hierop aankomt en daar heeft de studio het zelf ook wel naar gemaakt.
Pokémon Legends Arceus draaide bijvoorbeeld zo slecht dat Pokémon die verder weg in de wereld te zien waren niet eens goed geanimeerd konden worden. Leg hier wederom Xenoblade Chronicles 3 tegenover en het is duidelijk dat dit beter kan. Of Game Freak competent genoeg is om hierin daadwerkelijk te verbeteren is alleen de vraag.