5 redenen waarom je Ted Lasso op Apple TV+ gezien moet hebben

Article
zaterdag, 23 april 2022 om 13:00
2021 11 12 ted lassof1636730712
Tussen al het geweld van Netflix, Disney+ en andere streamingdiensten wordt Apple TV+ vaak een beetje vergeten. En dat is zonde, want de dienst heeft een aantal sterke series, met als grootste trekpleister Ted Lasso. Dit zijn 5 redenen waarom je de serie gezien moet hebben!

Van grapje tot echte serie

Hoewel de serie Ted Lasso is verschenen in 2020, is het concept al een stuk ouder. Ted Lasso kwam namelijk voor het eerste voor in een sketch van NBC, waarin een American Football-coach (gespeeld door Jason Sudeikis) ingehuurd wordt als trainer voor Tottenham Hotspur. Later heeft Olivia Wilde, destijds de vriendin van Sudeikis, voorgesteld om er een echte serie van te maken en zo geschiedde.
Het concept is dan ook hetzelfde in Ted Lasso. Deze keer wordt hij alleen niet ingehuurd door Tottenham Hotspur, maar door door de fictieve voetbalclub AFC Richmond, ondanks dat hij geen enkele ervaring heeft met voetbal. Eigenaar Rebecca Wilton (Hannah Waddingham) wil de club namelijk ten onder laten gaan, om haar ex, de vorige eigenaar van de club, een loer te draaien. Naast alle uitdagingen die daarbij komen kijken, krijgt Lasso bovendien te maken met een verdeeld elftal.
ted lasso royf1649846263

Komedie met een gezonde dosis drama

Als komedieserie zit Ted Lasso natuurlijk vol met grappige momenten en daar is de serie bovendien zeer effectief in. Er is zitten bijna geen goedkope grappen in en het is duidelijk dat Ted Lasso een sterk schrijversteam heeft, waar Jason Sudeikis zelf ook aan meehelpt, evenals twee andere acteurs (Brett Goldstein en Brendan Hunt).
Maar een komedieserie is het meest effectief als er een balans is tussen humor en minder grappige momenten en dat weet Ted Lasso perfect te balanceren. Naast de grappen wordt er namelijk ook de nodige dosis drama en emotionele momenten toegevoegd, waardoor je in recordtempo gaat meeleven met de karakters. Zelfs met personages die door de serie initieel als ‘villains’ worden neergezet.
ted lasso coach beardf1649846328

Heerlijke karakters

Ted Lasso heeft dan ook een grote cast aan zeer sterke personages. Niet alleen de dolenthousiaste en altijd positieve Ted Lasso, maar de voetballers en staf bij AFC Richmond hebben een geweldige story arc. Van de arrogante vedette Jamie Tartt (Phil Dunster) en de grumpy ervaren rot Roy Kent (Brett Goldstein) tot aan de timiede assistant Nathan Shelley (Nick Mohammed) en ‘antagonist’ Rebecca Welton.
Vrijwel geen enkel karakter zit vast in een bepaald stramien, zoals vaak het geval is bij komedieseries en iedereen heeft een eigen verhaallijn. Zelfs karakters die maar in een paar afleveringen opduiken lijken qua ontwikkeling niet stil te staan, waardoor het altijd weer een verrassing is hoe karakters op elkaar zullen reageren. Het helpt bovendien ook mee dat de hele cast een geweldige prestatie weer neer te zetten, waardoor de character development ook geloofwaardig overkomt. Met name Brett Goldstein, die begon als schrijver voor de show, heeft door Ted Lasso laten zien een meester op het gebied van komedie te zijn.
ted lasso jamie royf1649846109

Football meets voetbal

Zoals gezegd ligt de passie van Ted Lasso oorspronkelijk bij American Football, in plaats van het ‘echte’ voetbal. Het wordt dan ook al meteen duidelijk dat de nieuwe trainer helemaal niks weet van de sport en op dat gebied vertrouwt op de kennis van rechterhand Coach Beard.
Het gebrek aan kennis zorgt ervoor dat Lasso voor het voetbalteam geregeld controversiële tactieken gebruikt, die rechtstreeks uit American Football komen. Dat zorgt voor de nodige hilariteit en soms blijkt het ook nog eens te werken ook. Maar naast de humor laat het zien dat het schrijversteam genoeg kennis aan boord heeft van beide sporten om het allemaal geloofwaardig over te brengen.
ted lasso rebeccaf1649845972

Eindelijk wat positiviteit

De laatste paar jaar krijgen we maar weinig positief nieuws te horen op het journaal. Van de coronacrisis en de huidige oorlog in Oekraïne, tot aan benzine- en huizenprijzen die pan uit stijgen. En van veel films en series worden we ook niet gelukkig, want het zijn rauwe en grauwe shows die tegenwoordig populair zijn.
Ted Lasso is dan ook een baken van positiviteit in het negatieve medialandschap. De trainer is altijd positief, ongeacht wat er op zijn pad komt. En hoewel dat niet altijd geliefd is bij het cynische Britse volk, weet hij door stug vol te houden (bijna) iedereen te overtuigen van zijn aanpak. En dat werkt zeer aanstekelijk. Wil je dus even lekker positief naar de wereld kijken, ga dan zeker Ted Lasso op Apple TV+ kijken!