5 redenen waarom je FIFA 23 niet moet halen

Article
dinsdag, 11 oktober 2022 om 11:30
fifa 23 mbappef1663854796
FIFA 23 ligt vanaf volgende week in de rekken. Het nieuwste deel in de bekende voetbalreeks belooft weer een aantal subtiele vernieuwingen, maar is vooral weer een reden voor EA om lekker veel geld te verdienen. FIFA 23 halen valt dan ook om genoeg redenen af te raden en wij zetten ze voor je op een rijtje.

1. Weinig vernieuwing

We trappen af met de meest logische reden om FIFA 23 niet te kopen, namelijk de klaagzang van fans. Al jaren roepen fans dat FIFA niet meer zo goed is als game, maar toch vliegt de footie jaarlijks miljoenen keren over de toonbank. Door de game juist niet meer te kopen, maak je pas bij EA duidelijk dat er naar de fans geluisterd moet worden.
De meeste uitgevers snappen maar één taal: de taal van geld. Zolang een game geld verdiend, is er geen reden om iets te wijzigen. Zodra ontevreden fans stoppen met het kopen van een game als FIFA 23 heeft EA pas door dat er iets moet gebeuren om fans tevreden te stellen, zoals het terugbrengen van geliefde features of daadwerkelijk verbeterde gameplay.
Er is dus maar weinig vernieuwing te vinden in de gameplay van FIFA. Jaarlijks worden minimale stappen gezet om verandering door te voeren, omdat EA dit aan het einde van de dag niet nodig denkt te hebben. Er wordt toch wel geld verdiend.

2. Feest vol bugs

Een opvallende trend in de FIFA-games van de laatste jaren is dat de games opvallend veel bugs hebben rond de lancering. Waar het precies aan ligt, is moeilijk te zeggen. Onprettig is het in ieder geval wel en dus is het totaal niet handig om de game te halen in een staat waardoor gefrustreerd raakt van het spelen. Niets is zo vervelend als een onterechte tegengoal door een bug.
Natuurlijk kan het een ander verhaal zijn voor FIFA 23, maar de laatste edities spreken simpelweg niet in het voordeel van de nieuwe game. FIFA 23 kopen is daarom bij lancering nog even af te raden. Een paar weken geduld hebben kan je tevens nog wat geld besparen als je alsnog met de game aan de slag wil.
kerr lores wm 16x9f1658324948

3. Pay-to-Win

De derde reden om FIFA 23 niet te kopen is een bekende. FIFA 23 is net als eerdere delen pay-to-win als het aankomt op de meest populaire modus. Natuurlijk doelen we daarmee op FIFA Ultimate Team. De enige manier om ervoor te zorgen dat je goede spelers snel in je team hebt zitten is door middel van zuurverdiende euro’s investeren in de game.
Als er één aspect van games gehekeld wordt, is het wel een model waarbij je eerst volle mep betaald voor de game om vervolgens nog extra te moeten investeren om plezier te beleven. Het is de wurggreep die EA al bijna tien jaar hanteert om extra te verdienen aan spelers en helaas werkt het nog steeds fantastisch. Toch kan ook hierin verandering teweeg worden gebracht, maar dan moeten spelers wel stoppen met het kopen van de game en diens microtransacties.

4. Gratis concurrent

Dat je sinds de PlayStation 5 en Xbox Series X op de markt zijn meer voor je games moet betalen, valt niet bij iedereen in het juiste keelgat. Velen vinden het absurt dat games bijna net zoveel kosten als een retourticket naar Spanje met het vliegtuig. Dat je zelfs tot 100 euro moet betalen om drie dagen eerder te spelen, maakt de situatie niet beter.
Al die ongelukkige fans hoeven het geld dan ook niet meer neer te leggen, want er is een gratis AAA-voetbalgame. Het betreft eFootball van Konami. De voorganger van Pro Evolution Soccer is volledig free-to-play gegaan vorig jaar en wordt via constante updates verbeterd. Waar de titel vorig jaar duidelijk nog niet speelgerechtigd had mogen zijn, is de game inmiddels erg tof en een meer dan bekwame FIFA-vervanger.
nintendo switch g0121fff7b 1920f1671721885

5. Switch-versie

Natuurlijk is er dan nog de Switch-versie van FIFA. Die is al sinds de conceptie van de Switch een groot drama, waarbij ieder jaar daarna het probleem alleen maar groter is geworden. EA brengt sinds 2019 jaarlijks dezelfde game uit voor de Switch, maar verandert even de titel en past daarnaast de teams met de spelers van dat jaar.
Het is een beetje alsof EA jaarlijks haar verslag kopieert, even de datum aanpast en een paar woorden vervangt om te doen lijken alsof het om een compleet nieuw verslag is. EA heeft alleen het geluk dat er geen docent is om het verslag na te kijken en ze jaarlijks lachend geld verdienen op de zogeheten Legacy Edition. De enige legacy die deze versies over tien jaar hebben is dat ze het dieptepunt van hebberigheid van de uitgever aanstippen.